Využívání elektronických informačních zdrojů na UP v Olomouci Celostátní porada vysokoškolských knihoven - 19. 11. 2003.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Oborová brána TECH, tech.jib.cztech.jib.cz specifika, silné a slabé stránky oborové brány: velké množství zapojených zdrojů – knihoven i databází s přístupem.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Citace, citování Plagiátorství
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání provozů dílčích knihoven.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Výuka pro studenty U3V Služby knihovny pátek
ISSS, Jaroslav Winter BMI sdružení Veřejně přístupný Internet ano, nebo ne?
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Elektronické informační zdroje
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Informační zdroje GEOLOGIE.
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Konsorcium eIFL v České republice Setkání účastníků konsorcia Prosinec 2003 Praha, Brno.
Vyhodnocení ankety „Kde a jak hledáte odborné informace?“
Informační výchova online Ústřední knihovna PřF MU
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Databáze EBSCO. MŠMT ČR – program LI, 1N R – program LI  projekt eIFL Direct  národní licence  obory – společenské vědy, ekonomika, medicína….
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Zkušenosti s konzorciálními projekty Vladimír Karen obchodní ředitel Albertina icome Praha s.r.o.
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Ústřední knihovna FSS MU Zprávám z médií a tisku na stopě!
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU Celkové výsledky 2015.
Ústřední knihovna FSS MU
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Jarmila Dvořáčková Úskalí financování EIZ ve smlouvách s dodavateli Univerzitní knihovna Ostravské univerzity v Ostravě Jarmila.
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI ČASOPISY
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Elektronické informační zdroje na UP v Olomouci
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Ústřední knihovna FSS MU
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Kdo jsme ? Největší odborná zemědělská knihovna v ČR
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Transkript prezentace:

Využívání elektronických informačních zdrojů na UP v Olomouci Celostátní porada vysokoškolských knihoven

ANKETA na téma „Využíváte elektronické informační zdroje?“ Elektronické informační zdroje: -- vyhledávání informací na webových stránkách prostřednictvím vyhledávačů (Google, Seznam atd.) -- vyhledávání v elektronických katalozích knihoven -- vyhledávání v databázích přístupných na UP

Počet odevzdaných anketních lístků Celkový počet stud., pedag. zam. % účasti Studenti ,4 Pedagogové ,5 Zaměstnanci255624,4 Celkový počet odevzdaných anketních lístků = 1712

Struktura odevzdaných anketních lístků dle jednotlivých fakult:

Základní okruhy otázek: 1.Využívají respondenti EIZ pro studium, pedago- gickou nebo vědeckou činnost? Jestliže ne, proč? 2.Jak často vyhledávají informace v databázích, v elektron. katalozích knihoven a prostřednictvím vyhledávacích strojů na webu? 3.Mají zájem o školení v EIZ? Které znalosti by si chtěli prohloubit? 4.Které konkrétní databáze využívají? Jak jsou s databázemi spokojeni? 5.Jaký mají celkový názor na EIZ?

Ad 1) Využívají respondenti elektronické informační zdroje k odborné činnosti? Jestliže ne, proč? 95,3 % EIZ využívá 4,7 % EIZ nevyužívá (z toho 79 % studentů a 21 % vyučujících)

Proč s EIZ nepracují? Nejčastěji uváděné důvody: 54,3 % - necítí potřebu, vystačí s tradičními typy dokumentů 49,4 % - neumí si potřebné informace vyhledat 19,8 % - nemá čas se vyhledávání učit 7,4 % - domnívá se, že informace z jeho oboru nejsou v elektronické podobě 0,2 % - nepovažuje EIZ za věrohodné

Ad 2) Jak často využívají EIZ? Zdroj Nejméně 1 x za týden Nejméně 1 x za měsíc Občas, tj. méně než 1 x za měsíc Tyto zdroje nepoužívá Neodpově- dělo Vyhledávací stroje 65,7 % 19,2 % 8,8 % 0,8 % 5,5 % Elektronické katalogy knihoven 26,2 % 30,8 % 22,3 % 11,6 % 9,2 % Databáze přístupné online na UP 10,3 % 15,8 % 28,1 % 40,7 % 5,1 %

Ad 3) Mají zájem o školení v oblasti vyhledávání informací? Ve kterých EIZ?

Ad 4) Které konkrétní databáze využívají? Jak jsou s nimi spokojeni. Jestliže s nimi nepracují, tak proč? 57,2 % - pracuje aspoň s jednou databází 42,8 % - žádnou databázi nepoužívá

Celkový počet uživatelů jednotlivých databází

Jak jsou respondenti s vyhledáváním v databázích spokojeni?

Proč s databázemi nepracují? Nejčastěji uváděné důvody jsou:

FakultaDatabáze filozofickáČNB, JSTOR, Literature Online pedagogickáČNB, Literature Online přírodovědeckáWOS, ScienceDirect, Springer Link, Biological Abstracts, GeoRef, GeoBase, Chemnet, Zoological Record právnickáASPI, KnowEurope teologickáPatrologia Latina, Acta Sanctorum tělesné kulturySportDiscus, Biological Abstracts, ProQuest, EIFL, TourCD Preference databází podle fakult

Ad 5) Jaký mají respondenti názor na EIZ?

Závěry ankety:. Častější využívání webových vyhledávačů než databází. Nedostatečná informovanost týkající o databázích. Výrazný zájem o školení v práci s databázemi. Vyučující pracují s databázemi víc než studenti. Všeobecně pozitivní přístup k EIZ a jejich rozšiřování. Výrazný posun ve zvýšení informační gramotnosti oproti anketnímu šetření v roce 2000