Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

Princip a popis jaderných reaktoru
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá jadernou energetikou Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s klady.
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Jaderná energie.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vytvořil: Stanovský Michal, 9. A Zdroj: Wikipedie
Jaderná energie.
Jaderné elektrárny.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderná energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderné elektrárny.
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderná energie.
Jaderné reakce.
Elektrárny v ČR.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Energetika.
Atomové elektrárny.
Jaderná energie Jaderné zbraně.
Jaderná Elektrárna.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Atomová elektrárna.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Jaderné Elektrárny.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
Jaderná Elektrárna.
Petr Kessler Gymnázium Rumburk
Jaderné elektrárny.
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Neseďte u toho komplu tolik !
Jak se trvale získává jaderná energie
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderná elektrárna.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák používá znalosti z chemie. Žák vyjmenuje základní části jaderné elektrárny,
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jaderná ELEKTRÁRNA.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
k diagnostice některých jaderné elektrárny jako
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Černobyl.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník

Jaderná elektrárna Technologické zařízení, sloužící k přeměně vazebné energie jader těžkých prvků na elektrickou energii. Jaderné elektrárny jsou z energetického hlediska vhodné především pro výrobu energie v režimu základního zatížení -> je snaha, aby vyráběly energii pokud možno nepřetržitě.

Skládá se obvykle z jaderného reaktoru, parní turbíny s alternátorem a z mnoha dalších pomocných provozů. V principu se jedná o parní elektrárnu, ve které se energie získaná jaderným reaktorem používá k výrobě páry v parogenerátoru. Tato pára pohání parní turbíny, které pohání alternátory pro výrobu elektrické energie.

Schéma jaderné elektrárny

Historie První reaktor byl spuštěn v USA a sloužil pro výrobu plutonia. První elektrárna byla postavena ve Velké Británii, ale nedodávala el. proud do sítě. První elektrárna, která dodávala proud do sítě, byla spuštěna v roce 1954 v bývalém SSSR.

Reaktor Zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat a udržovat ve stabilním běhu (na rozdíl od jaderné exploze). V současnosti ve všech běžně užívaných reaktorech je reakce založena na štěpení jader (existují ale i experimentální reaktory založené na jejich syntéze).

Regulační tyče Ocelová tlaková nádoba Palivové články Voda (chladivo a moderátor)

Jaderný odpad Materiál, který má radioaktivní vlastnosti, ale nemá již další hodnotné využití. Podle původu odpadu se dá dělit na: Vyhořelé jaderné palivo – je skladováno po využití v elektrárně a poté uloženo do ochranných kontejnerů a do podzemí. Zbytky ze zdravotnictví – zbytkový materiál ze zdravotnictví používáni při diagnostice chorob (Rentgen)

Jaderná reakce Přeměna atomových jader (štěpení jader atomů). Může probíhat samovolně nebo být vyvolána působením jiného jádra nebo částice. Dochází při ní jak ke změně struktury jader, tak i ke změně jejich pohybového stavu.

Princip jaderné reakce (štěpení jader)

Atomová bomba Zbraň hromadného ničení, založená na principu neřízené řetězové reakce jader těžkých prvků. Mezi jaderné zbraně se někdy řadí i zbraně založené na slučování jader lehkých prvků -> termonukleární zbraň. Zbraně, kde radioaktivní materiál slouží jen jako zdroj radioaktivního zamoření cílové oblasti se označují jako radiologické (tzv. špinavá bomba).

HISTORIE Jaderná bomba byla poprvé vyvinuta v USA v rámci vojenského projektu Manhattan. Výsledek tohoto projektu byl první jaderný výbuch, který proběhl 16. 7. 1945. Další vyrobené bomby byly o několik týdnů později svrženy na japonská města Hirošimu (6.8.1945) a Nagasaki (9.8.1945), kde zabyly statisíce lidí.

Výbuch bomby se dá rozdělit na: Jaderné zbraně také v minulosti kromě USA vlastnila nebo nadále vlastní např. Velká Británie, Francie, Čína, Indie, Pákistán a Severní Korea. Výbuch bomby se dá rozdělit na: Tlakovou vlnu — 40–60 % celkové uvolněné energie Tepelné záření — 30–50 % celkové uvolněné energie Ionizující záření — 5 % celkové uvolněné energie Radioaktivní látky — 5–10 % celkové uvolněné energie

ČERNOBYL Černobylská havárie se stala 26. dubna 1986. Jde o nejhorší jadernou havárii v historii jaderné energetiky. Během riskantního pokusu došlo k přehřátí a následné explozi jednoho z reaktorů. Do vzduchu se uvolnil vysoce radioaktivní mrak, který se rozšířil do celé severní polokoule.

Jaderné elektrárny u nás V Česku jsou celkem dvě jaderné elektrárny, obě pod společností ČEZ. Jsou to: Dukovany Temelín

Dukovany Postavena a spuštěna v letech 1985 – 1988. Je to první provozovaná jaderná elektrárna na území Česka. Je významným zdrojem české energetické soustavy. Elektrárna je co do výroby elektřiny nejproduktivnější v Česku. Je to druhá nejvýkonnější elektrárna po Temelíně.

Pro potřeby elektrárny byla vybudována vodní nádrž Dalešice. V areálu elektrárny je umístěna i sluneční elektrárna a ČEZ plánuje postavit i větrnou elektrárnu.

Temelín Postavena a spuštěna v letech 2002 – 2003. Elektrárna s největším instalovaným výkonem v Česku. K roku 2007 se jednalo o nejnovější jadernou elektrárnu v Evropě. Elektrárna má instalované dva bloky z původně plánovaných čtyř.

Elektrárna je častým terčem kritiky ze strany českých i zahraničních ekologických organizací. Temelín byl plánován ještě za Československa jako jedna z hlavních staveb energetického systému RVHP.

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí