STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Advertisements

Výpočty z chemických rovnic
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Látkové množství - procvičování
Látkové množství VY_32_INOVACE_G1 - 05
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Typy chemických reakcí
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Výpočty z chemických rovnic
ALKANY Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.2/12
TEPLO A CHEMICKÉ REAKCE
BENZÍN Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.2/13
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Výpočet procentového složení sloučenin
CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE.
REAKTIVITA KOVŮ Chemie 9. ročník
Chemické reakce Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání.
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Složení roztoků Chemické výpočty
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák vyčíslí správně základní.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_07.2/18 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ Chemie 9. ročník.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Chemické sloučeniny Předmět:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_238 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
ROZTOKY Obr Obr. 2.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
UHLOVODÍKY Chemie 9. ročník
STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství, molární hmotnost
CHEMICKÉ VÝPOČTY. Značí se A r Určí se z periodické tabulky. Jednotkou je 1/12 hmotnosti atomu uhlíku. A r (H) = 1 A r (O) = 16.
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
VY_32_INOVACE_07.3/01 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE KARBONYLOVÉ SLOUČENINY Chemie 9. ročník.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu významu látkového množství,
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu a procvičení stechiometrických.
Molární hmotnost - důležitá charakteristika prvků a sloučenin (nalezneme ji v chemických tabulkách) (Vyjadřuje vlastně, kolik gramů váží 1 mol určité.
Vyčíslování chemických rovnic
Molární hmotnost, molární objem
SLOUČENINY UHLÍKU Chemie 9. ročník
Chemické výpočty RZ
Běžně používané fyzikální veličiny pro vyjádření množství látky:
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Výpočty z chemických rovnic
Výpočet procentového složení sloučenin Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Látkové množství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Výpočty z chemických rovnic
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_27_FIKA
Výpočty z chemických rovnic
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
Agrochemie – 7. cvičení.
Výpočty z chemických rovnic
Látkové množství, molární hmotnost
Transkript prezentace:

STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník VY_32_INOVACE_07.1/18 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník

Stechiometrie je část chemie studující Zákonitosti při chemických reakcích pomocí Výpočtů založených na chemických vzorcích a rovnicích. (Slovník cizích slov on-line) Poměr látkových množství popisují chemický vzorec i chemická rovnice. Vzorec popisuje poměr látkových množství jednotlivých atomů v molu látky. Rovnice popisuje poměr látkových množství reaktantů a produktů v konkrétní chemické reakci.

Výpočet stechiometrických koeficientů chemické rovnice vychází ze zákona zachování hmotnosti a z atomové teorie. Obě strany chem. rovnice musí být sestaveny pro stejné úhrnné počty atomů a iontů každého prvku, ze kterých jsou složeny reagující látky. Stechiometrické výpočty vyjadřují základní složení sloučeniny. Udávají, ze kterých prvků se sloučenina skládá a v jakém poměru jsou atomy těchto prvků ve sloučenině zastoupeny.

Obecné schéma stechiometrického výpočtu: Množství látky v zadání přepočítáme na hmotnost čisté látky. Z hmotnosti čisté látky a molární hmotnosti vypočítáme látkové množství čisté látky. Z látkového množství vypočteme potřebné množství prvků. Význam chemických (stechiometrických) výpočtů: Příprava látek v chemickém průmyslu Průmyslová chemická výroba Ekonomický průběh reakcí Omezení rizika negativního vlivu

Zákon zachování hmotnosti Veličina, která udává počet částic chem.látky (atomů, molekul, iontů) se nazývá látkové množství.Označuje se n. Jednotkou látkového množství je mol. Molární hmotnost udává poměr hmotnosti chem.látky a jejího látkového množství. Označuje se M. Jednotkou molární hmotnosti je g/mol. Platí vztah:

Látkové množství zápis 1 mol atomu dusíku 2 C 2 moly atomů uhlíku O2 1 mol molekuly kyslíku 3 O2 3 moly molekul kyslíku 2 Cu + O2 2 CuO 2 moly mědi reagují s 1 molem kyslíku za vzniku 2 molů oxidu měďnatého

Vypočítej molární hmotnost vody: Zapíšeme chemický vzorec látky: H2O V tabulkách vyhledáme molární hmotnosti jednotlivých prvků: M (H) = 1,01 g/mol M (O) = 16 g/mol Podle počtu jednotlivých atomů ve vzorci vypočteme molární hmotnost látky: M (H2O) = 1 . 1,01 + 2 . 16 = 33,01 g/mol

Stechiometrické výpočty Čísla uvedená v chemických rovnicí jsou velmi důležitá, vyjadřují poměry látkových množství výchozích látek a produktů.

Stechiometrické výpočty Příklad - Vypočítej hmotnost sulfidu měďnatého Cu2S, který vznikne reakcí mědi o hmotnosti 1,6 g se sírou. 2 Cu + 1 S 1 Cu2S a A b B m (A) m (B) a,b jsou stechiometrické koeficienty m (A), m (B) je hmotnost látek A,B

hmotnost chem.látky B vypočteme dosazením do vzorce: a = 2, b = 1 2 Cu + 1 S 1 Cu2S M (A) = M (Cu) = 63,5 g/mol m (A) = m (Cu) = 1,6 g M (B) = M (Cu2S) = 159 g/mol m (B) = m(Cu2S) = ? g hmotnost chem.látky B vypočteme dosazením do vzorce: M (Cu2S) = 1 . 159 . 1,6 = 2,00 g 2 63,5 Hmotnost sulfidu měďnatého Cu2S po reakci bude 2 g.

Použité zdroje: BENEŠ, Pavel a kol.Základy praktické chemie pro 8. ročník základní školy. Praha:Fortuna,2003. ISBN 80-7168-879-7. Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit. 2011-07-15]. Dostupné z WWW: <http://www.wikipedia.cz>. Snímek 5,8,10:ZŠ Školní 226 Kaplice:. Www.vyukovematerialy.cz [online]. 2011 [cit. 2011-07-15]. Dostupné z: http://www.vyukovematerialy.cz/chemie/rocnik9/reak03.htm#molarni%20hm