* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Registrační číslo projektu
Zemská stavba = jako vrstvy cibule
Litosféra Kamenný obal Země.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Šablony geologie 22. Vznik a stavba země
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Strukturní geologie litosféry
Geologie je nauka o Zemi. Zkoumá složení, stavbu a historický vývoj Země. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř naší planety i na jejím povrchu.
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Země.
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
Endogenní činitelé utvářející zemský povrch – 1
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pohyb kontinentů 4. kapitola.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Planeta Země - Litosféra
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Riskuj OPAKOVÁNÍ O ZEMI.
STAVBA ZEMĚ.
Vnitřní stavba Země Pevné těleso Země se skládá: 1) Zemské jádro
Stavba a složení Země Kollarov J..
LITOSFÉRA I..
LITOSFÉRA.
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Př_141_Geologie_Litosférické desky I.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Litosféra a desková tektonika
Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce
Vnitřní stavba Země Jan Dušek.
KRAJINNÁ SFÉRA.
Přírodopis 9 4. hodina Stavba Země
Litosféra Zkvalitnění ICT ve slušovické škole autor: Helena Nováková
G EOLOGIE Z EMĚ Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Stavba Země Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 07 TEMA: Litosféra – pevný obal Země.
Základní ekologické pojmy. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Stavba Země.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Litosféra Anotace : Seznámení žáků se.
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Vznik a stavba Země (opakování) Litosféra Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Země a její stavba Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
PLANETA ZEMĚ.
ZEMĚPIS - 6. ročník Litosféra
PS - litosféra.
LITOSFÉRA.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Přírodní složky a oblasti Země
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
LITOSFÉRA Pevný obal země.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
3.Desková tektonika-vznik a zánik zemské kůry
Vznik Sluneční soustavy, vznik života na Zemi
Transkript prezentace:

* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika * Typy kůry

Základní strukturní jednotkou vesmíru je Galaxie (asi 100 mld. hvězd) - z hvězdných soustav - 1 až 2 hvězdy, planety, měsíce, komety, meteory, mezihvězdný prach - Mléčná dráha - asi 150 milionů hvězd - vznik - asi před 15 miliardami let (mld) - velký třesk - Sluneční soustava (4,6 mld let) vznikla z mračna, které rotovalo a smršťovalo se, uprostřed vzniklo slunce, vlivem gravitace došlo k termonukleárním reakcím - stavba Země - v roztaveném stavu se rozvrstvila díky srážkám planet - r = 6378 km

1. Vnitřní struktura zemského tělesa         stavba hlubších částí Země je známa díky geofyzikálním výzkumům (zejména seismologie)         Země má vrstevnatou vnitřní stavbu – ve středu leží jádro, které je obklopeno koncentrickými vrstvami s hustotou klesající směrem k zemskému povrchu

NAUČTE SE ZHRUBA TY MOCNOSTI JEDNOTLIVÝCH ČÁSTÍ ZEMĚ

Zemské nitro         Tvar Země – geoid (poloměrem přibližně 6400 km) jádro: poloměr 3500 km, složeno ze dvou vrstev. Dělí se na pravděpodobně polotekuté vnější jádro a pevné vnitřní jádro –je tvořeno Fe s příměsí Ni, teplota 2800 – 3100°C plášť: poloměr 2900 km, složen z tmavých minerálů podobných olivínu, teplota 1800 - 2800°C zemská kůra: mocnost v rozmezí 8 – 40 km, kůra je tvořena převážně vyvřelými horninami.

Desková tektonika Desková tektonika popisuje pohyb litosférických desek. Po astenosféře (což je plastický obal Země, který umožňuje pohyb litosférických desek. Bez existence astenosféry by se desky nemohly pohybovat, a tak by nebyla možná obnova zemské kůry, její mocnost („tloušťka“) je 100 – 300 km a leží pod litosférou - což je pevný obal Země tvořený zemskou kůrou a nejsvrchnějšími vrstvami zemského pláště) se pohybuje několik tuhých desek, které vznikají ve středooceánských hřbetech z hornin tvořících zemský plášť. Mezi deskami je síť mobilních pásem, jež se vyznačují vysokou seismicitou. V subdukčních zónach, spojených obvykle s hlubokomořskými příkopy, dochází k podsouvání jedné desky pod druhou a k jejímu pohlcení v plášti. Desková tektonika vysvětluje příčiny horotvorných pohybů, zemětřesení a sopečné činnosti.

Astenosféra - plastický obal Země, který umožňuje pohyb litosférických desek. Bez existence astenosféry by se desky nemohly pohybovat, a tak by nebyla možná obnova zemské kůry, její mocnost („tloušťka“) je 100 – 300 km a leží pod litosférou Litosféra - pevný obal Země tvořený zemskou kůrou a nejsvrchnějšími vrstvami zemského pláště)

Desková tektonika - komplexní teorie zabývající se dynamickým vývojem systému tektonických desek na povrchu Země v návaznosti na procesy a strukturu zemského pláště. Nejsvrchnější vrstva Země tzv. litosféra je podle této teorie rozlámána na několik částí, které se vůči sobě mohou pohybovat (díky plastické astenosféře, která je pod nimi). Na tzv. středooceánských hřbetech vzniká nová oceánská kůra, stará se naopak zanořuje do zemského nitra v místech tzv. subdukcí.

Velké desky (nejznámější) Pacifická Africká Eurasijská Australská Antarktická Jihoamerická Malé desky Nazca Kokosová Filipínská Arabská Severoamerická Bismarckova

1) kontinentální kůra 2) oceánská kůra 3) astenosféra Oceánská kůra zabírá 70 % zemského povrchu, průměrná mocnost je 5 - 10 km, Je ale hustší, což ji více „boří“ do plastické astenosféry Kontinentální kůra (průměrně 5 - 10 km, ale extrémy dosahují hodnot až 90 km), její stáří je až cca 600 milionů let.