HUDEBNÍ HÁDANKA 1 DOBŘE SI POSLECHNI UKÁZKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Advertisements

Světoví hudební skladatelé
Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Hudební tělesa VY_32_INOVACE_03_Hudební tělesa.
Ludwig van Beethowen Petra Molnárová.
Fryderyk Chopin.
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
Údolí oddechu ve čtyřech ročních obdobích. Den druhý – zimní.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Joseph Haydn 1732 Rohrau – 1809 Vídeň.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_356_Hudební formy AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
HUDBA V BAROKU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_351_Hudba v období baroka AUTOR: Mgr. Markéta Lyková RO Č.
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Roční období Název školy:
Mgr. Jakub Tomala.  Ukázka č. 1  Ukázka č. 2  Ukázka č. 3  Ukázka č. 4  Ukázka č. 5  Komentář k ukázce č. 1  Komentář k ukázce č. 2  Komentář.
Roční doby © Petra Lillová
Hudební výchova Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Michal Mynář.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jakub Jan Ryba byl… spisovatel a malíř hudební skladatel a učitel
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
Gymnázium Židlochovice Hudební výchova sekunda
HUDEBNÍ HÁDANKA 2 DOBŘE SI POSLECHNI UKÁZKU A ZKUS URČIT, KTERÝ NÁSTROJ SLYŠÍŠ Mgr. M.Schallenbergerová 1.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_66_MOZART TEMA: HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Koho jsme se ptali?  Lidí na ulici, dětí ve škole, ale i lidí na různých místech Na co jsme se ptali?  Na 1 úplně odlišnou otázku jako zbylé 3 Kolik.
ANTONIO VIVALDI.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_08_Antonio Vivaldi  Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh AUTOR: Mgr. Ladislava Hurábová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_HV_04 TEMA: Dějiny hudby - BAROKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/11
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_03
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/09
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_02_HV_J.S.Bach Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Antonio Vivaldi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Rozdělení hudebních nástrojů
Hudební uskupení Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/15 
Název školy: Základní škola Netvořice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Antonio Lucio Vivaldi Benátky – Vídeň.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_04
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název : VY_32_INOVACE_02_Podzim v zahradě
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/16 
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE  11/10
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
VY 32 INOVACE 543.
Baroko 17. a 18. století.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Transkript prezentace:

HUDEBNÍ HÁDANKA 1 DOBŘE SI POSLECHNI UKÁZKU A ZKUS URČIT, KTERÝ NÁSTROJ SLYŠÍŠ Mgr. M. Schallenbergerová

CO SLYŠÍŠ? klavír flétna housle 2 2 2 2 2 2

Vanessa Mae – The Devil's Trill Sonáta pro housle g moll - Ďáblův trylek (Devil's trill) je nejznámější dílo Guiseppe Tartiniho (1692-1770). Proslavila se pro svou vysokou technickou náročnost. Pověst o vzniku "Ďáblova trylku" začíná snem. Tartinimu se údajně zdál sen, ve kterém se mu zjevil Ďábel a požádal ho, zda může být jeho služebníkem. Na konci jejich lekce podal Tartini Ďáblovi housle, aby vyzkoušel jeho schopnosti. Ďábel okamžitě začal hrát s takovou bravurou, že se Tartinimu zastavil dech. Když se skladatel probudil, okamžitě si sonátu zapsal a zoufale se snažil si vzpomenut, co přesně ve snu slyšel. Přestože sonáta sklidila u posluchačů úspěch, Tartini nikdy nebyl spokojený a neustále si stěžoval, že se to nepřibližuje k dokonalosti, jakou slyšel ve snu. Jeho vlastní slova byla, že skladba, kterou zapsal, je druhořadá v porovnání s tím, co slyšel a že kdyby mohl, rozlámal by svoje housle a nechal hraní navždycky. Věřilo se, že kdo tuhle píseň zahraje, propadne Ďáblu. 3 3 3 3 3 3

Antonio Vivaldi – Čtyři roční období Pochází pravděpodobně z roku 1725. Houslový koncert je rozdělen na čtyři části, takzvané sonety: jaro, léto, podzim a zima. Vivaldi v nich popisuje průběh celého roku. Každé roční období se skládá z několika vět: jaro: ptáci, potůčky, pastýřská idyla, venkovský tanec léto: Zefyr, Boreás, klid, komáři, bouřka, vichřice podzim: tanec, žně, opilý spánek, lov, útěk zima: chlad, vítr, déšť, krb, na ledě Zkusíš uhodnout jaké by to mohlo být roční období – jaká věta? Nápověda Léto - bouře 4 4 4 4 4 4

Obrázky použity z webových stránek: http://fajnjanca.blog.cz/1005/vanessa-mae-fotesky http://mishiro.blog.cz/en/1009/dabluv-trylek-the-devils-trill-for-real ZŠ A MŠ SEDLEC, OKRES BŘECLAV VY_32_INOVACE_03 - 19 5 5 5 5 5 5