KEG 27.10.2005 Použití vzorů při vyhledávání na webu Václav Snášel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Nový přístup k aplikacím Vema
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Sémantika webových stránek založená na webových vzorech Miloš Kudělka VŠB – Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
HYPERTEXT PREPROCESSOR. PROGRAMOVÁNÍ. DEFINICE POJMŮ Problém Problém nevyřešený, nežádoucí stav obvykle vyžaduje nějaké řešení Neřešitelný problém Neřešitelný.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
školení internetového vyhledávače
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Školení internetového vyhledávače
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu, která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
INTERNETOVÉ VYHLEDÁVAČE
DOK.
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
Informace – vyhledávání informací
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Analýza informačního systému
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Použitelnost webu [1/24] Použitelnost webu Martin Kopta, Dobrý web
Systémy pro podporu managementu 2
1IT D OTAZOVACÍ JAZYKY V RELAČNÍCH DATABÁZÍCH Ing. Jiří Šilhán.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Efektivní vyhledávání na internetu
Dokumentace informačního systému
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Databázové modelování
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
MYCZECHREPUBLIC.EU Statistika návštěvnosti Prosinec
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
Nové standardy v českém archivnictví
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Jak hledat co nejefektivněji na internetu? Referát Počítačová gramotnost II. Věra Anthová,
Školení internetového vyhledávače
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Softwarové inženýrství semestrální projekt
Počítačová podpora konstruování
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák.
1 Základy marketingového výzkumu Online marketing.
Počítačová podpora konstruování
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
PŘEDMATEMATICKÁ OBLAST 3 Použité odkazy Obrázky: vlastní zdroje.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
Vyhledávání na Internetu. Webové vyhledávače Webový vyhledávač je služba, která umožňuje na Internetu najít webové stránky, které obsahují požadované.
Vyhledávání v Internetu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Software počítače - rozdělení
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PRŮBĚH DOKUMENTACE UNIVERZITNÍHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU MZLU V BRNĚ
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Množina bodů dané vlastnosti
Tradiční metody vývoje softwaru
Klíčové aktivity projektu
Množina bodů dané vlastnosti
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Test silných stránek (Scio)
Transkript prezentace:

KEG Použití vzorů při vyhledávání na webu Václav Snášel

KEG Obsah Definice problému Návrhové vzory – uživatelské rozhraní Stránky a návrhové vzory Experimenty

KEG Definice problému Už dlouho je patrná snaha vývojářů vyhledávačů nabídnout uživatelům co největší podporu pro zadání dotazu a orientaci v tom, co našli Sledování, toho na co se uživatelé nejčastěji ptají a nabízení nejčastějších dotazů už při zadání dotazu (Google). Další pomůckou může být malý snímek stránky, kam vede odkaz (Alexa). Ze vzhledu stránky a z prvního rámcového pohledu na ni, pak může uživatel usuzovat, zda odpovídá tomu, co hledá. Procházení logicky seskupovaných odkazů podle témat. Zde je ovšem otázkou, jak témata členit, v této souvislosti se například zkoumají možnosti využití konceptuálních svazů. … V dalším textu se budeme zabývat myšlenkou, která vychází z toho, že samotné stránky mají pro vybranou oblast do jisté míry shodné rysy, které se dají pro zlepšení vyhledávání použít.

KEG Návrhové vzory – uživatelské rozhraní Podobně jako u řady dalších inženýrských termínů neexistuje žádná přesná definice tohoto pojmu. Mohli bychom snad napsat "popis opakovatelných řešení při návrhu struktury a chování softwarového produktu" nebo stručněji "řešení problému zařazené do daného kontextu". Kontextem se míní popis problému, který vzor řeší, zdůvodnění adekvátnosti řešení, doporučený postup při jeho implementaci, vztah k ostatním vzorům, atd. Vzory tedy odpovídají nejen na otázku jak, ale také proč, a tím usnadňují pochopení a zvládnutí systému. Ve vzorech jsou vlastně zaznamenávány užitné vlastnosti navrhovaných řešení.

KEG Návrhové vzory – uživatelské rozhraní Vzory pro návrh obsahují čtyři základní vlastnosti: Název vzoru - slouží k pojmenování daného řešení a jeho zařazení do katalogu vzorů. Pojmenování umožňuje návrhářům o vzorech hovořit a odkazovat se na ně v dokumentaci. Problém - popisuje situace, ve kterých je možné daný vzor použít spolu spodmínkami, které musí být před jeho použitím splněny. Řešení - popisuje elementy, které tvoří řešení daného problému, jejich vzájemný vztah, rozdělení zodpovědností a spolupráci. Nezabývá se však konkrétní implementací v konkrétním prostředí, protože vzor má sloužit jako šablona použitelná v různých situacích. Důsledky použití - popisuje výhody a nevýhody použitého řešení. Patří sem například paměťové a časové nároky nebo vliv na flexibilitu, rozšiřitelnost a přenositelnost.

KEG Návrhové vzory – uživatelské rozhraní Jednou z klíčových původních myšlenek použití vzorů bylo porozumění vzorům ze strany uživatelů. Tomu jsou nejblíže návrhy v oblasti uživatelského rozhraní a interakce člověka s počítačem.