Vesmír.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
VESMÍR SPACE Co je VESMÍR? VESMÍR JE VŠE KOLEM NÁS STAR TREK
Proč hvězdy svítí ? Michaela Kožinová 2006/2007 IX.B.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Souhvězdí zvěrokruhu Adam ČAPKA.
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
VESMÍR A HVĚZDY.
Země ve vesmíru.
Vznik vesmíru.
Přírodopis 9 3. hodina Vznik Země
Vesmír.  Velký třesk vysvětluje ….  První galaxie.
HISTORIE ZEMĚ.
Charakteristika Hvězd
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Plný warp, pane Tuvoku!.
Edwin Powell Hubble Autor: Roman Splítek.
HVĚZDY 1.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
FII Exkurse do kosmologie Hlavní body Jak je starý čas? Hraje Bůh „v kostky“? Je ve vesmíru život?
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Hvězdy a galaxie Předmět: Fyzika.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
VESMÍR A HVĚZDY.
Vznikem a vývojem Vesmíru se zabývá věda zvaná kosmologie Během staletí lidského poznání se pohled na Vesmír a jeho vývoj neustále mění a mění se do dnes.
Z čeho a jak je poskládán svět a jak to zkoumáme
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_357
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Vznik vesmíru 15 miliard let poté.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Vesmír Jana Střechová.
Pohled na okraj nedohledna. Arbesova metoda v kosmologii v > c V pozemské historii nejde – v>c zakázáno V kosmologii funguje – vesmír všude stejný(kosmologický.
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Vesmír jako laboratoř. Helium 1868 Pierre Jansen objevil na Slunci Termonukleární reakce Tajemství tmavé hmoty: neznámý druh částic?
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Tajemství mikrosvěta České vysoké učení technické v Praze
VESMÍR.
Kam zmizela antihmota.
Předgeologické období a prahory
Vesmír.
Obecný přehled Reliktní záření Kosmologie Kosmologie Kosmologie
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor,
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Země a vesmír 1 - Vesmír VY_32_INOVACE_ 43_857
Astrofyzika – dálkové studium
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
PLANETA ZEMĚ.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Co o velkém třesku víme.
HVĚZDY- SOUHVĚZDÍ - GALAXIE
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
VESMÍR.
Hmota Částice Interakce
Fyzika částic
Transkript prezentace:

Vesmír

Vesmír je označení pro veškerý (časo-)prostor a hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor, tedy část vesmíru mimo Zemi.

Různými názory na svět a jeho vznik se již od pradávna zabývala filosofie a různá náboženství. V dnešní vědě se zkoumáním vesmírem jako celkem zabývá hlavně kosmologie a astrofyzika.

Podle některých vědeckých teorií je tento „náš“ vesmír součástí systému většího počtu vesmírů zvaného multivesmír (někdy též mnohosvět).

Rozměry vesmíru

Dosud není jasné, zda má vesmír konečnou nebo nekonečnou velikost a objem.

Nicméně veškerý pozorovatelný vesmír, zahrnující všechna místa, která nás mohla kauzálně ovlivnit, má jistě konečnou velikost. Současná vzdálenost k hranici pozorovatelného vesmíru se odhaduje na 78 miliard světelných let (7,4 × 1023 km).

Ve skutečnosti se jak v odborné tak v populární literatuře slovo vesmír užívá často právě pro pozorovatelný vesmír. Z hlediska vědecké metodiky je v principu nepozorovatelná část vesmíru pro vědu irelevantní(bezvýznamná).

Počet galaxií, hvězd a planet v pozorovatelném vesmíru

Počet galaxií se podle pozorování odhaduje na 10 miliard Počet galaxií se podle pozorování odhaduje na 10 miliard. Galaxie samy tvoří obrovské kupy a ty pak nadkupy.

Musíme si uvědomit, že když pozorujeme vzdálené galaxie, díváme se ve skutečnosti do dávné minulosti. Je to dáno tím, že rychlost světla je sice obrovská, není ale nekonečná. Hubbleovým vesmírným teleskopem se díváme do doby před 13 miliardami let.

Je možné, že v současném vesmíru existují stovky miliard galaxií.

Počet všech hvězd je už těžké spočítat Počet všech hvězd je už těžké spočítat. V každé galaxii jsou stovky až tisíce miliard hvězd. Naše galaxie, zvaná Mléčná dráha, jich má přibližně 300 miliard ±100 miliard.

Existují různé názory na to, zda jsme jedinou formou života ve vesmíru, případně jak častý život je. Pro odhad počtu obyvatelných planet byly vytvořeny různé vzorce, ovšem se spornou platností.

Vznik a stáří vesmíru

Velký třesk Jedním ze zásadních kosmologických objevů učiněných v 20 Velký třesk Jedním ze zásadních kosmologických objevů učiněných v 20. století bylo pozorování expanze vesmíru (Hubbleův zákon).

Extrapolace tohoto pozorování do minulosti vede k závěru, že vesmír vznikl před konečně dlouhou dobou, a nedlouho po svém vzniku byl malý a horký. To je základem dnes ve vědě všeobecně uznávané teorie Velkého třesku.

BIG BANG

VELKÝ TŘESK-JAK ŠEL ČAS

Pro samotný počátek vesmíru v časech srovnatelných s Planckovým časem existuje větší množství různých hypotéz. Předpokládá se, že vzhledem k vysoké hustotě energie, velmi malým rozměrům vesmíru a vysokému zakřivení prostoročasu bude pro popis potřebná dosud neexistující kvantová teorie gravitace.

Přímočaře použitá obecná teorie relativity předpovídá na začátku vesmíru singularitu. A.Einstein

Přibližně 10-35 s od počátku prošel vesmír obdobím velmi rychlého rozpínání, kosmické inflace. Na konci inflace existovala většina hmoty ve vesmíru ve formě kvark-gluonového plazmatu .

S pokračující expanzí a tím i poklesem teploty se kvarky začaly vázat do podoby dnes běžné (baryonové) hmoty.

S další expanzí a ochlazováním se vytvořily elementární částice a jádra atomů vodíku, deuteria a helia. S dalším ochlazováním jádra s elektrony vytvořila atomy a vesmír se tak stal průhledným pro záření. Toto záření je dosud pozorovatelné jako tzv. reliktní záření.

Reliktní záření

Pozvolna se z původních gravitačních nehomogenit vytvořily struktury, které dnes ve vesmíru pozorujeme, jako galaxie, hvězdy a mlhoviny

GALAXIE

Většina hmoty (energie) se ovšem ukrývá v podobě přímo nepozorované temné hmoty, resp. temné energie.