Skupenské stavy látek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
Pevné látky a kapaliny.
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Ideální plyn velikost a hmota částic je vůči jeho objemu zanedbatelná, mezi částicemi nejsou žádné interakce, žádná atrakce ani repulse. Částice ideálního.
CHEMIE
20. Změny skupenství látek
Chemická vazba.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Periodická tabulka prvků
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Chemická vazba v látkách I
Chemie technické lyceum 1. ročník
Fázové rovnováhy.
Kapaliny.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
elektronová konfigurace
CHEMICKÁ VAZBA.
Krystaly Jaroslav Beran.
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
Chemická vazba.
1 ÚVOD.
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
Skupenské stavy látek Obvykle se rozlišují 3 skupenské stavy látek: pevné, kapalné a plynné. Někdy se uvádí ještě čtvrtý skupenský stav - plazma (plazma.
Chemická vazba v látkách III
Látky mohou mít tři skupenství:
Slabé vazebné interakce
Chemická vazba = soudržnost sloučených atomů v molekule
Makroskopické vlastnosti látky, skupenství plynné, kapalné, tuhé
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly Johannes Diderik van der Waals ( – ) 1910 – Nobelova cena (za práci o stavové rovnici plynů a kapalin)
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
Pevné látky. Druhy látek Pevné stálý objem a tvar, který je určen silnými přitažlivými silami mezi částicemi Plastické při dodání energie či změny tlaku,
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Částicová stavba látek
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
Nekovalentní interakce
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
FS kombinované Mezimolekulové síly
Struktura atomu a chemická vazba
Ideální plyn velikost a hmota částic je vůči jeho objemu zanedbatelná, mezi částicemi nejsou žádné interakce, žádná atrakce ani repulse. Částice ideálního.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_01 Název materiáluVazby v.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Základní pojmy.
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Roztoky ROZTOK – homogenní soustava, která se skládá ze dvou, nebo více chemicky čistých látek (rozpouštědlo + rozpuštěná látka) PRAVÝ ROZTOK – homogenní.
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Chemická vazba. Chemická vazba Chemická vazba Spojování atomů Změna stavu valenčních elektronů Teorie chemické vazby: 1. Klasické elektrovalence- Kossel.
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Mezimolekulové síly.
Fyzika kondenzovaného stavu
Transkript prezentace:

Skupenské stavy látek

Mezimolekulární síly

Jde o nejsilnější mezimolekulární (nevazebnou) interakci. Interakce iont-dipól Např. hydratační (solvatační) interakce mezi Na+ (iont) a molekulou vody (dipól). Jde o nejsilnější mezimolekulární (nevazebnou) interakci.

Interakce mezi dipóly dvou stejných nebo i různých polárních molekul. Interakce dipól-dipól Interakce mezi dipóly dvou stejných nebo i různých polárních molekul. Slabší než interakce iont-dipól.

Disperzní síly (Londonovy, indukované dipóly) Nejslabší mezimolekulární interakce. Fluktuací elektronů v elektronových obalech vznikají okamžité dipóly, které indukují vznik dipólu v okolních molekulách. Polarizovatelnost je míra snadnosti s jakou se v elektronovém obalu indukují dipóly. U atomů obvykle roste s počtem elektronů, resp. s molární hmotností.

Srovnání bodů varu podobných sloučenin prvků 4.-7. periody Vodíková vazba Speciální případ dipól-dipólové interakce. Velmi silná interakce, nejsilnější z tzv. van der Waalsových interakcí (vodíková vazba, dipól-dipól, Londonovy síly). Vodíková vazba se projevuje u molekul kde je H vázán na elektronegativní prvek (zvláště F, O, N). Srovnání bodů varu podobných sloučenin prvků 4.-7. periody

Vodíková vazba, srovnání vazebných sil a intermolekulárních interakcí K vypaření 1 molu vody je třeba 41 kJ (intermolekulární) K rozrušení všech vazeb O-H v 1 molu vody je třeba 930 kJ (intramolekulární)

hustotu než kapalná voda Anomální vlastnosti vody: hustota Maximum hustoty 40C Důsledek: led má nižší hustotu než kapalná voda

HBr CH4 HF SO2 Kvalitativní odhad mezimolekulárních interakcí Př.: Jaký typ nebo typy mezimolekulárních interakcí se uplatňují u následujících látek? HBr CH4 HF S O SO2

Změna skupenství: fázový diagram Fázový diagram vymezuje podmínky za kterých látka existuje v tuhé, kapalné popř. plynné fázi. Fázový diagram CO2 při 1 atm CO2 (s) CO2 (g)

Křivka zahřívání

PV = nRT Vlastnosti plynů Zaujímají objem a tvar nádoby. Jde o nejstlačitelnější formu hmoty. Všechny plyny jsou navzájem zcela mísitelné. Hustota plynů je nižší než kapalin nebo tuhých látek. Stlačitelnost plynů v závislosti na teplotě popisuje stavová rovnice ideálního plynu: n: látkové množství, R: plynová konstanta (8.314 J·K-1·mol-1) Př.: Argon je inertní plyn používaný v žárovkách k ochraně vlákna před vypařením. Žárovka, která obsahuje argon při 1.20 atm a 18°C, je zahřáta na 85°C. Jak se přitom změní tlak argonu (v atm)? PV = nRT

Vlastnosti kapalin: povrchové napětí Povrchová energie je energie potřebná ke zvětšení povrchu kapaliny o jednotkovou plochu. Čím silnější jsou mezimolekulární interakce, tím vyšší je povrchová energie, resp. povrchové napětí.

Vlastnosti kapalin: smáčení Kapilární elevace (smáčení, převládají adhezní síly) nastává pokud molekuly kapaliny a materiálu mají podobný charakter. Kapilární deprese (nesmáčení , převládají kohezní síly) nastává při značné odlišnosti charakteru molekul kapaliny a materiálu.

Vlastnosti kapalin: viskozita Viskozita je měřítkem odporu kapaliny k toku. Čím silnější jsou mezimolekulární interakce, tím vyšší je viskozita.

Vlastnosti kapalin: tenze Tlak nasycené páry (tenze) je tlak páry v rovnovážném systému ve kterém látka existuje v kapalné i plynné fázi. H2O (l) H2O (g) počátek rovnováha

Vlastnosti kapalin: bod varu Bod varu je teplota při které se tlak nasycené páry vyrovná vnějšímu tlaku.

jednotková buňka a její opakování ve 3D Tuhé látky: struktura Krystalická tuhá látka vykazuje rigidní prostorové uspořádání atomů, molekul nebo iontů. V krystalu se opakuje tvar elementárního rovnoběžstěnu (jednotkové/základní buňky). V uzlových bodech jsou atomy, molekuly nebo ionty uzlový bod mřížky jednotková buňka a její opakování ve 3D

Základní typy jednotkových buněk

Variace základních tvarů: kubická mřížka

Určení struktury krystalů: rentgenová difrakce

Braggova rovnice rozdíl vzdáleností = BC + CD = 2d sinq = nl

Difrakce: příklad Rentgenové paprsky o vlnové délce 0.154 nm se odrážejí od krystalu pod úhlem 14.170 (pro n = 1). Jaká je vzdálenost (v pm) mezi stěnami jednotkové buňky v krystalu? n λ = 2d sin θ n = 1 θ = 14.170 λ = 0.154 nm = 154 pm d = n λ 2sin θ = 1 x 154 pm 2 x sin14.17 = 314.0 pm

Tuhé látky: iontové krystaly V uzlových bodech mřížky anionty a kationty Silné elektrostatické interakce (iontová vazba) Obvykle tvrdé, křehké, vysoký bod tání Špatné vodiče tepla a elektřiny CsCl ZnS CaF2

Tuhé látky: kovalentní krystaly V uzlových bodech mřížky atomy Pevné kovalentní vazby Obvykle tvrdé, vysoký bod tání Špatné vodiče tepla a elektřiny atomy uhlíku diamant grafit

Tuhé látky: molekulové krystaly V uzlových bodech mřížky molekuly Slabé mezimolekulární interakce Obvykle měkké, nízký bod tání Špatné vodiče tepla a elektřiny

Tuhé látky: kovové krystaly V uzlových bodech mřížky atomy kovu Kovová vazba mezi atomy Různá tvrdost i body tání Dobré vodiče tepla a elektřiny Průřez krystalem kovu jádro a vnitřní elektrony mobilní “elektronový oblak” z valenčních elektronů

Krystalové mřížky kovů

Amorfní látky V amorfní tuhé látce nelze najít opakované, dobře definované prostorové uspořádání. Prostorovou strukturou se podobají amorfní tuhé látky kapalině. Na křivce zahřívání nevykazují bod tání (tají v rozmezí teplot). krystalický křemen (SiO2) nekrystalické křemenné sklo

Vysokoteplotní supravodiče