Galileo Galilei (15.2.1564 - 8.1.1642).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evangelista Torricelli
Advertisements

Nicola Tesla století.
Tvar a rozměry Země.
G ALILEO G ALILEI S IDEREUS N UNCIUS. G ALILEO G ALILEI (1564 – 1642)
Vývoj poznání vesmíru 1. Geocentrický (zeměstředný) názor
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 10.
Oběžnice Slunce-vnější soustava
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
TEPLO A SVĚTLO.
Významné osobnosti fyziky a chemie
RENESANCE. Rafaello – Athénská škola Platón, Aristoteles, Diogenés a další postavy reprezentující veškerou moudrost lidstva.
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Filozofie RENESANČNÍ FILOZOFIE (15. – 16. stol.)
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
Mikuláš Koperník.
16. – 17. století. Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách.
Zatmění slunce Sluneční zatmění může vzniknout jen jestliže je Měsíc v novu.Proč ale nevzniká při každém novu?Je to tím,že rovina dráhy Měsíce není totožná.
KOF/FI – Gravitační síla Země
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Významné osobnosti fyziky a chemie
Planeta Země Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
I malá Země může mít velké osobnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_28.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _605.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Vypracovala:Klára Utišilová
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_4 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
Dobývání vesmíru.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
VESMÍR A HVĚZDY.
Mikoláš Koperník Polský astronom a průkopník moderní heliové koncepce sluneční soustavy.
Planetárium Most.
MODERNÍ VĚDA Počátek novověku
James Watt Fyzik Matematik vynálezce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Mikuláš Koperník „Ten co vsadil Slunce doprost ř ed sv ě ta” p ř elom 15. a 16. století.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Gravitační síla, gravitační pole
Planetky ve vesmíru.
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
Sir Isaac Newton * 4. ledna 1643 † 31. března 1727
Rozvoj vědy a techniky v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3610_Rozvoj_vědy_a_techniky_v_17_století.
ANDERS CELSIUS švédský astronom, fyzik a matematik
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
HVĚZDÁRNA ĎÁBLICE listopad Průzkumníci vesmíru Takhle jsem si připadal ve hvězdárně v Ďáblicích, kde jsme pozorovali noční oblohu dalekohledy. Koukli.
Rohová, Krejčířová, Vančurová, Dorazilová Gymnázium Jakuba Škody, Přerov ˇ.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Mikuláš Koperník astronom matematik právník lékař
Saturn Planeta s prstenci.
Toskánský astronom, matematik, filosof a fyzik
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Úvod do moderní fyziky Co je to „moderní“ fyzika?
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
VESMÍR.
Fyzika – vesmír.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Galileo Galilei (15.2.1564 - 8.1.1642)

Galileo se narodil roku 1564 v italské Pise Galileo se narodil roku 1564 v italské Pise. Narodil se do doby cirkevní reformace, do období počátků moderní fyziky. Je zajímavostí, že v den, kdy se narodil umírá Michelangelo Buonarotti a v roce, kdy umírá se narodil Isaac Newton.

Pocházel ze zchudlé šlechtické rodiny Pocházel ze zchudlé šlechtické rodiny. Jeho otec - matematik - si přál, aby byl jeho syn ve svém životě finančně zajištěn a proto chtěl, aby vystudoval medicínu. Galilea však zaujala teologie, jíž se začal věnovat. Studia však nemohl dokončit z nedostatku financí.

Roku 1589 dostává místo na universitě v Pise jako přednášející matematiky. V následujících třech letech dospěl k mnoha vynálezům (např. puslologikum - hodinky na měření tepu, nakloněnou rovinu na níž popsal teorii volného pádu, model magnetu, čerpadlo vody).

Roku 1592 získává nové místo přednášejícího, tentokrát na universitě v Padově. Jeho přednášky byly velice oblíbené (až 2000 posluchačů).

Roku 1609 nastává převrat v jeho dosavadním životě Roku 1609 nastává převrat v jeho dosavadním životě. Galileo si sestrojil vlastní dalekohled a začal s ním pozorovat noční oblohu. Dalekohled byl sice méně kvalitnější, než dnešní divadelní kukátko, ale s dobrým zrakem jím šly pozorovat i Jupiterovy měsíce.

Pozorováním oblohy zjistil, že hvězd je daleko více, než vidíme zrakem Pozorováním oblohy zjistil, že hvězd je daleko více, než vidíme zrakem. Odpověděl také na otázku o složení Mléčné dráhy, kdy ji rozlišil na jednotlivé hvězdy. Pozoroval jako jeden z prvních sluneční skvrny.

Církev uznávala teorii, že Země je středem vesmíru Církev uznávala teorii, že Země je středem vesmíru. Galileo však obhajoval Koperníkův heliocentrický názor, že středem je Slunce.

Dne 22. června 1633, 90 let po Koperníkově smrti, stál sedmdesátiletý stařec Galileo před římským tribunálem a na nátlak poslušně odvolal své učení o tom, že se Země točí a obíhá kolem Slunce. Při odchodu ze síně prý pronesl památný výrok Eppur si muove! A přece se točí!

Ke konci života ztratil zrak a nakonec zemřel v roce 1642 ve svém domácím vězení ve Francii. Je ironií, že definitivní konec sporu Galilea s církví byl učiněn až v listopadu roku 1992.