Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

G ALILEO G ALILEI S IDEREUS N UNCIUS. G ALILEO G ALILEI (1564 – 1642)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "G ALILEO G ALILEI S IDEREUS N UNCIUS. G ALILEO G ALILEI (1564 – 1642)"— Transkript prezentace:

1 G ALILEO G ALILEI S IDEREUS N UNCIUS

2 G ALILEO G ALILEI (1564 – 1642)

3 S IDEREUS N UNCIUS (1610) „Dílo, jehož vliv – a význam- nelze přecenit, dílo, které ohlásilo řadu objevů, jež byly podivnější a významnější než všechny, k nimž došlo předtím.“ Alexandre Koyré

4 S IDEREUS N UNCIUS (1610)

5 S ESTAVENÍ DALEKOHLEDU Dalekohled si nechal patentovat Vlám Hans Lipperhey v roce 1608. Galileo se o dalekohledu dozvěděl na jaře roku 1609. Vlastním dalekohledem Galileo pozoroval již na počátku roku 1610.

6 S ESTAVENÍ DALEKOHLEDU Galileo použil dutou trubku a dvě optické čočky. Každá z čoček byla na jedné straně rovná a na druhé sféricky zbroučená. Blíže oku se nacházela čočka vpadlá (konkávní) a dále od oka čočka vypouklá (konvexní)

7 G ALILEŮV DALEKOHLED ( PERSPICILLUM )

8 třicetinásobné zvětšení stranově a výškově nepřevrácený obraz velmi malé zorné pole

9 P OZOROVÁNÍ M ĚSÍCE Galileo chápal praktické využití dalekohledu, ale již od prvopočátku v něm spatřoval též obrovský potenciál pro vědu. Měsíc byl prvním objektem, na který Galileo svůj dalekohled zamířil. Nové skutečnosti o Měsíci byly v rozporu se všeobecnými názory počátku 17. století.

10 M ĚSÍČNÍ POVRCH

11 V ÝŠKA MĚSÍČNÍCH HOR

12 S TÁLICE

13 M EDICEJSKÉ HVĚZDY Nově pozorované útvary v blízkosti Jupiteru. Galileo je pojmenoval po velkovévodovi toskánském – Cosimovi Medicejském. Jedná se o čtyři největší měsíce Jupiteru – Io, Europu, Ganymed a Callisto.

14 P OZOROVÁNÍ MĚSÍCŮ J UPITERU

15 G ALILEOVSKÉ MĚSÍCE

16 D ŮSLEDKY VYNÁLEZU DALEKOHLEDU Vynález dalekohledu výrazně ovlivnil rozvoj moderní vědy. Vzniká tzv. instrumentální věda. Pozorování učiněná dalekohledem přímo i nepřímo vedla k vyvrácení geocentrismu.

17 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "G ALILEO G ALILEI S IDEREUS N UNCIUS. G ALILEO G ALILEI (1564 – 1642)"

Podobné prezentace


Reklamy Google