Naše obec ve středověku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

Počátky kapitalismu v Anglii
Nástup Habsburků na český trůn
Jiří z Poděbrad.
Český stát za vlády Jagellonců
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
České stavovské povstání
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
Řazení událostí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Prezentace závěrečných prací IX.ročníku
Přemyslovští králové a jejich doba
Třicetiletá válka Filip Elsner 8.A
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Kostelec nad Černými lesy
Česká kultura v 16. století renesance
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
Vznik měst a jejich význam
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
České země za třicetileté války
Ruský stát a jeho sjednocení
Pohlednice z Libereckého kraje Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
Anotace: popsat život vyšší společnosti ve středověku, uvést příklady památek, popsat rytířskou zbroj a zábavu Autor: Mgr. Marie Toncrová Jazyk: čeština.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Renesance a humanismus v Itálii
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Ve znamení gotického slohu
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 1.část)
Protektorát Čechy a Morava
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Boj českých stavů proti Habsburkům
Osídlení Čech v raném středověku
Franská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Reformace v Německu a její šíření v Evropě
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Česká společnost v předhusitské době
Poslední Přemyslovci Lubomír Berka.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Anežka, Přemysl Otakar II. a Václav II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně.
Rodokmen - jména Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Příbuzenské vztahy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Michaela Tarabová a Kateřina Čížková. Karel IV. byl jedenáctým českým králem.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_Lul_I_10 Poslední Přemyslovci II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
HOŘICE TURISTICKÉ ZAJÍMAVOSTI – PODZVIČINSKO – VLASTIVĚDA – 4. r
NÁZEV: Jan Lucemburský
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Člověk a společnost, Dějepis
ZAJÍMAVOSTI OBCE ANOTACE
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
Transkript prezentace:

Naše obec ve středověku Autorem práce je, pokud není uvedeno jinak, Mgr. Marie Toncrová

Anotace: seznámit žáky s historií obce Obříství ve středověku Autor: Mgr. Marie Toncrová Jazyk: čeština Datum vytvoření: květen 2012 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: dějepis Tematický okruh: Objevy a dobývání, počátek nové doby Téma: Naše obec ve středověku Očekávaný výstup: popsat památky a historii obce Obříství Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: osada, tvrz, statek Druh učebního materiálu: pracovní list Druh interaktivity: výklad, opakování Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 13 let, VII. třída

Obříství (1290-2010) 13.století První nepřímá zpráva o existenci osady, ležící v krajině zvané Meziříčí, mezi Labem a Vltavou, pochází z roku 1290. Po vsi (jméno odvozeno od slovesa „broditi se“) se tehdy psal Jan z Obříství. (psáno také Obřistvie, Wobrzystwy) Dobře chráněná poloha vsi při labském meandru způsobovala, že se postupně Obříství stalo hodnotným statkem, k němuž pozdější majitelé začali připojovat další osady. Lze však předpokládat, že k vybudování tvrze a vesnice došlo už za vlády Přemysla Otakara I. (1197-1230), z této doby pocházejí rovněž první zmínky o samostatných osadách Semilkovice (připomínají se dokonce již v roce 1196) a Dušníky (první zprávy jsou o nich z roku 1228)

14.století 14.století Počátkem 14.století jsou majiteli Obříství uváděni bratři Matěj a Lešek – snad synové vladyky Jana z Obříství. Z jejich doby pocházejí nejstarší záznamy o říční plavbě nad Mělníkem (počátkem 14.století je v českých zemích již 252 měst a městeček) V letech 1367-1368 náleželo Obříství Loysovi čili Ludvíkovi, dvorskému apatykářovi a měšťanu Starého města pražského. Po jeho smrti jeho syn Anděl prodal panství Janovi ze Smiřic. Od roku 1371 byl pánem Obříství Jan rytíř z Obříství (zvaný také z Hnojnice) a po něm jeho synové – Smil z Obříství a Jan z Obříství. Tito byli patrony farního kostela sv. Jana Křtitele (ten se poprvé připomíná v roce 1384, ale postaven byl pravděpodobně mnohem dříve) Od roku 1398 Obříství vládl Mareš z Újezda.

15.století Dalším držitelem Obříství byl Mikuláš, řečený Chudý z Újezda a později z Lobkowicz. Ten získal v roce 1409 Lobkovice a v roce 1412 Libiš. S Obřístvím tyto vsi spojil v jeden celek. Mikuláš byl nejvyšší zemský písař a od panovníka obdržel hrad Hasištejn. (nedaleko Kadaně) Psal se potom Hasištejnský z Lobkowicz a založil tak jeden z později nejmocnějších rodů v Čechách. Za prvního Lobkowicze prožívala zdejší krajina některé dramatické události. Byla doba husitských válek, kdy zde několikrát pobývala nepřátelská vojska a také Jan Žižka z Trocnova tu doplňoval počty koní. Po Mikulášově smrti připadly statky jeho synům, Mikuláši a Janu Popelovi, který založil linii pánů Popelů z Lobkowicz. V roce 1462, po smrti Mikuláše II. Hasištejnského z Lobkowicz zdědil panství jeho nejstarší syn Jan Hasištejnský z Lobkovwicz – diplomat a cestovatel. V této době statek Lobkovice byl od obřístevského vlastnictví oddělen a vyvíjel se samostatně. K obřístevskému panství náležely ještě Kly a Libiš.

16.století V roce 1517 dědí majetek po Janu Hasištejnském z Lobkovic jeho syn Jaroslav a po něm jeho syn Jindřich. V roce 1542 podle kupní smlouvy získal za 5000 kop pražských grošů tvrz Obříství s poplužním dvorem, vsí, pivovarem, mlýnem a dalšími vesnicemi (Kly, Libiš) rytíř Vilém Kamýcký (Kamejcký) ze Lstiboře. Syn rytíře Viléma – Albrecht Kamýcký se stal dědicem panství, které zvětšil o sousední Dušníky, ty získal za odměnu od krále Ferdinanda (do té doby náležely Dušníky Starému městu pražskému) Po své smrti odkázal Albrecht Kamýcký Obříství své manželce Kateřině z Lukonoš, ta jej odkázala své vnučce Kateřině Berkové z Dubé a Lipého, takže správcem se stal nakrátko její manžel Mikuláš Sekerka ze Sedčic. V roce 1597 ovdovělá Kateřina odstupuje panství Karlu Častovcovi Myškovi ze Žlunic. V roce 1591 byl obřístevský statek dále zvětšen o ves Semilkovice. (stála tehdy na původním místě u starého Labe)

16.století - zajímavosti Zajímavosti z tohoto období: Srpen 1501 – ničivá zátopa Jaro 1515 – velká povodeň 1523 – povodeň 1537 – povodeň a krutý hlad 1538 – katastrofální sucho 1570 – menší záplavy V polovině 16.století byl v Obříství přestavěn kostel, zřízena k němu zvonice. Přestavěná byla i zdejší tvrz na malý zámeček. Zlepšen byl štěpánský přívoz.

17.století V roce 1618 koupil statek Obříství rytíř Václav Felix Pětipeský z Chyše a Egerberga, královský rada a maršálek královského dvora (manželka Johana Myšková ze Žlunic) Ke statku Obříství tehdy náležela tvrz, ves a dva poplužní dvory, pivovar, mlýn, pila, štěpánský přívoz, vesnice Dušníky a Semilkovice se dvory, Kly a Libiš) Pětipeský přikoupil i jiné obce v okolí (Kopeč, Byškovice…) Po bitvě Bílé Hoře (1620) jako přívrženci Fridricha Falckého mu byly veškeré statky zkonfiskovány a on byl uvězněn (propuštěn v roce 1623) A tak se v roce 1623 prodejem dostalo Obříství opět do rukou Lobkowiczů a do spojení se vsí Lobkovice. V roce 1623 získala totiž obřístevské dominium kněžna Polyxena z Lobkowicz, statek koupila za 106 000 zlatých rýnských. (Polyxena v roce 1628 darovala malostranskému kostelu v Praze sošku Jezulátka, zásluhou karmelitánů se soška proslavila jako Milostné pražské Jezulátko po celém světě) Po Polyxenině smrti v roce 1642 majetek zdědil její syn Václav Eusebius z Lobkowicz. Je doba Třicetileté války(1618-1648) a v ní statek Obříství velmi utrpěl. Dochází k pustošení oblasti vojsky císařskými, saskými, švédskými… V době sepsání Berní ruly v roce 1654 obsahoval tehdy přechodně spojený statek Obříství a Lobkovice tyto vsi: Obříství, Dušníky, Semilkovice a Lobkovice a díly vsí: Libiš, Kly, Kojetice, Bukol, Kopeč, Mlékojedy, Byškovice a Neratovice.

17.století V roce 1657 došlo k opětnému rozdělení obou panství. Obřístevskou část zakoupila Marie Cecílie Renata, hraběnka z Náchoda a Lichtenberga, která toto věno přinesla manželovi Vilému Ferdinandu Slavatovi, hraběti z Chlumu a Košumberka. V rukou Slavatů zůstalo panství až do roku 1691, kdy tento rod po meči vymřel. V roce 1691 se jediná Slavatova dcera Marie Karolína vdala za hraběte Leopolda Antonína Trauttmansdorffa. Tím se stal poprvé rod Trauttmansdorffů majitelem obřístevského statku, k němuž náležely též Korycany. Marie Karolína dala vystavět nové domky v Obříství, půdorys návsi se změnil ve čtyřhran a v této podobě se obřístevská náves zachovala do současnosti. V roce 1708 byl postaven morový (mariánský) sloup na návsi v Obříství. Dala jej postavit Marie Karolína jako poděkování Bohu, že Obříství bylo moru ušetřeno. Latinský nápis na dolní části sloupu zní: „Chvála a sláva svatým, jejichž ochranou a přímluvou jsme byli od smrtícího a nakažlivého moru zachráněni.“

Barokní socha svaté Markéty

Jan Nepomucký

Morový sloup

Bedřich Smetana

Svatopluk Čech

Studený máj – v stodole … Svatá Anna – …… ….. Medardova kápě – … …. Život středověkých lidí byl spjat se zemědělským rokem. Doplň přísloví a zapiš, ke kterému měsíci patří: Studený máj – v stodole … Svatá Anna – …… ….. Medardova kápě – … …. Svatý Martin jezdí na ……. …. Svatá Markéta, hodila ………. Na svatého Jiří vylézají ….. ….. Na svatého Řehoře čáp letí přes …., hloupý sedlák, který …..

Řešení: Studený máj - v stodole ráj. (květen) Svatá Anna - chladna z rána. (červenec) Medardova kápě - 40 dní kape. (červen) Svatý Martin jezdí na - bílém koni. (listopad) Svatá Markéta, hodila - srp do žita. (červenec) Na svatého Jiří vylézají - hadi, štíři. (duben) Na svatého Řehoře čáp letí přes – moře hloupý sedlák, který - neoře. (říjen)

Použité zdroje: Sígl, M: Osobnosti a osudy obce.Obříství: Obecní úřad v Obříství 2000. autorem fotografií je Mgr. Marie Toncrová