Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Dopad daňových reforem na vztah zaměstnavatel – zaměstnanec.
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Struktura daní v ČR.
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Zásadní zjednodušení daní pro živnostníky Návrh MF.
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Návrhy změn právních předpisů v oblasti daňové Daňová reforma 2008 – 2010 Návrhy změn právních předpisů v oblasti daňové Daňová reforma 2008 – 2010 Miroslav.
Fiskální význam daně z nemovitostí 18. února 2010 Mgr. Peter Chrenko náměstek ministra financí.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
1 Daň z nemovitostí: prostor pro reformu Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP Vysoká škola CEVRO Institut 18. února 2010.
Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Martin Říman Méně byrokracie. Plníme své slovo  Dost bylo šikany:  registrační pokladny.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý 100 dnů na MF ČR.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Reforma daňového systému Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.
Daňová teorie a politika
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Základy daní úvod do českého daňového systému
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Sazby jsou ovšem to jediné, co je shodné. Rozdílný je vyměřovací základ. U zaměstnanců jím je hrubá mzda. U OSVČ je to letos 45 %, v příštím.
Základní prvky daňové techniky
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
FINANCOVÁNÍ INOVACÍ Odpočet na podporu výzkumu a vývoje
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota

Balíček úsporných opatření -Proč: snížení deficitu veřejných financí -Kdy: účinnost od 1. ledna Jak: zvýšení příjmů a snížení výdajů

Zvýšení rozpočtových příjmů -DPH – zvýšení sazeb o 1 procentní bod (na 10 % a 20 %), -zvýšení sazeb spotřebních daní (minerální oleje, tabák, líh, pivo) -daň z příjmů fyzických osob zvýšeny paušální odpočty nákladů pro živnostníky na 60 % -od roku 2010 opět sníženy na dosavadních 40 % -základní sazba daně z nemovitostí zvýšena na dvojnásobek -DPPO – pokles sazby na 19 % zachován

Další změny v letech 2009 až zaveden odpočet DPH u osobních aut -pro rok 2009 a první polovinu roku 2010 zrychleny odpisy v prvních dvou odpisových třídách -pro malé podniky do 5 zaměstnanců zrušeny v roce 2009 hromadně zálohy na daň z příjmů -větší podniky mohou žádat individuálně -zrychlení vracení nadměrných odpočtů DPH, pokud je přiznání podáno elektronicky -nový daňový řád od roku 2011

Chystané změny v delším období -vláda bez politického mandátu nemůže rozhodovat zásadní věci -práce na řadě projektů se však nezastavily -do voleb 2010 ale nelze očekávat, že by vláda schválila nějaké zásadní reformy, může je pouze připravit k posouzení nové vládě

Jednotné inkasní místo Charakteristika -jedno místo pro správu daní, cel a pojistného -jedno přiznání k dani z příjmů fyzických osob a sociálnímu i zdravotnímu pojistnému -jediná platba -kontrola z jednoho místa -respektování současného krajského zřízení

Jednotné inkasní místo Cíle -snížení administrativních nákladů poplatníků (podle odhadů dosahují nyní desítek mld. Kč ročně) -úspora času poplatníků -snížení nákladů státu -zvýšení inkasa odvodů -větší transparentnost správy příjmů -klientský přístup -větší využívání elektronické komunikace

Jednotné inkasní místo Fáze procesu - JIM bude spuštěn k spolupráce se Světovou bankou 1)vyčlenění daňové správy vně MF 2)převzetí vybraných procesů celní správy 3)vznik JIM – převzetí správy sociálního pojištění 4)převzetí vybraných procesů zdravotních pojišťoven

Další chystané změny Harmonizace základů daně a pojistného -s JIM souvisí harmonizace vyměřovacích základů u daně z příjmů fyzických osob a pojistného -odstranit co nejvíce výjimek a odchylek v daních i v pojistném -všechny tři typy odvodů by upravoval pouze jeden zákon -připraven materiál k projednání ve vládě

Další chystané změny Úleva od „špatných“ pohledávek u DPH -ve spolupráci s Hospodářskou komorou se připravuje možnost úlevy od DPH v případě nezaplacených pohledávek za firmami v konkursu

Další chystané změny Změny daně z nemovitostí -cílem je, aby výše daně zohledňovala rozdílné cenové úrovně jednotlivých lokalit -dnes je základem daně rozloha v m 2, což nemovitosti v levnějších lokalitách zatěžuje nadbytečně moc a nemovitosti v dražších lokalitách nedostatečně málo

Další chystané změny Změny daní z příjmů -příprava zcela nového právního předpisu pro oblast zdaňování příjmů a majetku (návaznost na transponování daně dědické a darovací do nového zákona, absorpce zákona o rezervách pro zjištění základu daně) -hlavní prioritou výrazné zjednodušení -nastavení přátelského prostředí, poskytnutí určitého komfortu -nastavení optimálního poměru mezi daňovou spravedlností a spravovatelností daně

Další chystané změny Změny daní z příjmů -analýza systémovosti daňových výjimek -dosažení maximální míry neutrality -současná vláda nemá ambici předložit návrh nového zákona Některé rozpracované změny pro malé a střední podniky -přepracování systému paušální daně (využití „sazebníku“ a zahrnutí platby na sociální a zdravotní pojištění) -zavedení tzv. zaměstnaneckého paušálu jako alternativy při neposkytování benefitů v případě stravování a režijních jízdenek

Další chystané změny Změny daní z příjmů - některé rozpracované změny pro malé a střední podniky -zjednodušení systému odpisování majetku -harmonizace základu daně z příjmů fyzických osob s vyměřovacími základy pro sociální a zdravotní pojištění (viz výše)

Dámy a pánové, děkuji za pozornost