Únor 1948 - převrat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 15. 2. 2012. Nový začátek (New start)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Československo po válce
Přehled událostí v ČSR po r.1945
Situace po osvobození ČSR
Poválečný vývoj a komunistický režim
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
č. 2 – Hranice státu ČR a Evropa
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
4-ČR- POLOHA, ROZLOHA, SOUSEDNÍ STÁTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne.
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Rok 1948, 1968 a 1989 pro český stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl18 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Únor 1948 Situace po parlamentních volbách Boj o moc Únor 1948
Edvard Beneš Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
III/2 9.A XVI Dějepis Únor 1948, komunistický převrat, Klement Gottwald IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Únor 1948.
Klement Gottwald Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Rok 1989 – sametová revoluce
20. století „Vítězný únor“.
Poválečné Československo
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Na rozcestí.
Parlamentní volby 1946 Poválečná politická situace
VY_32_INOVACE_1D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Tomáš Garrigue Masaryk
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček Poválečný vývoj státu a práva (1945 – 1948)
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Totalita v Československu
Vývoj české ústavnosti
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl17
Poválečné Československo
III/2 9.B XVI dějepis Únor 1948, demise, generální stávka, Ústava 9. května IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Komunistický převrat 1948.
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Československo po válce
Poválečné Československo do roku
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Vývoj v Československu
Československo po 2. světové válce
EVROPA A SVĚT PO ROCE 1945.
Poúnorové Československo
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
ČESKOSLOVENSKO po 2. světové válce (1945 – 1948)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 16. ČSR 1945 – 1948 Název sady: Osobnosti a události českých a světových.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy částí mnoha českých měst (Pardubice,Žďár n. Sázavou, Teplice, Zlín…) EDVARD.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
Československo ve 20. letech
ČESKOSLOVENSKO
Nástup totality v Československu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_11_Období totality Regina Byrtusová
Od totality k demokracii
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_34_Rok_1945_konec_ 2._světové_války_nové_Československo_ komunistická_vláda_ib1.
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. KONTROLNÍ OPAKOVACÍ TEST
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Československo po 2. světové válce 2. polovina 40. let
Transkript prezentace:

Únor 1948 - převrat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 15. 2. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

č. 3 název Únor 1948 - převrat anotace Žáci poznávají poválečný vývoj státu. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – znát průběh a důsledky 2. světové války a nový politický a hospodářský vývoj v Evropě druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník 9.

Situace po 2. SV Po 2. světové válce Čechy i Slováky nejvíce zajímala jejich společná budoucnost. Během druhé světové války zemřely tisíce lidí, i škody na majetku byly obrovské. Vedle toho bylo nutné vyřešit státní uspořádání a politický systém. Probíhala „národní očista“, která měla zajistit potrestání nacistických zločinců, zrádců a spolupracovníků s fašisty, byly rozděleny pozemky a majetky odsunutých Němců a zrádců.

Norimberský proces – potrestání válečných zločinců 1945 - 1946 tresty: od 10 let až do doživotí a trest smrti (Göring, Hess a další)

Národní fronta Na veškerém dění v poválečném Československu se podílely politické strany, které byly sdružené v Národní frontě Čechů a Slováků . Mimo ni nebyly povoleny žádné jiné politické strany. Strany v Národní frontě Komunistická strana Nár.socialistická strana Sociálně demokratická strana Lidová strana Slovenská demokratická strana

Poválečné hospodářství Znárodnění Majetek (půda, domy …) Němců, zrádců a kolaborantů, dále soukromý hospodářský majetek byl převeden do státního vlastnictví = byl znárodněn. Systém plánovaného hospodářství Měl vést k rychlé obnově válkou zničeného hospodářství, nadále existovaly i soukromý sektor a řemeslná výroba.

Volby 1946 V květnu 1946 proběhly v ČSR 1. demokratické parlamentní volby, kterých se účastnily všechny strany Národní fronty. Zvítězila v nich Komunistická strana Československa – získala 38 % hlasů. Prezidentem byl opět zvolen Edvard Beneš, sestavením vlády byl pověřen nově zvolený předseda vlády Klement Gottwald.

Průvod v Maďarsku - portréty Gottwalda a Stalina

Vliv Sovětského svazu V Československu po volbách 1946 začala sílit moc KSČ a s ní i vliv Stalina, který čím dál tím víc ovlivňoval dění v zemích osvobozených Sov. svazem na konci 2. SV. Chtěl, aby v těchto zemích byla nastolena vláda bolševiků. Stoupalo napětí mezi politickými stranami v NF, ty pochopily, že KSČ chce převzít veškerou moc, začaly se proto bouřit.

Ekonomická a politická krize K politickým problémům se přidaly i problémy ekonomické. Republika měla málo surovin, pracovních sil, ceny rostly, klesla zemědělská výroba, průmysl zaostával. Naši ekonomové proto přijali pozvání na konferenci do Paříže v červenci 1947, kde se jednalo o americké pomoci Evropě – tzv. Marshallův plán. Stalin však naší republice tuto pomoc zakázal a ČSR jeho nátlaku podlehla.

Ohrožená demokracie S blížícím se rokem 1948 ostatní strany pochopily, že KSČ chce převzít veškerou moc ve státě, protože všechna důležitá místa byla postupně obsazena komunisty oddaných Gottwaldovi. Komunisté využili nepokojů proti ostatním politickým stranám a přesvědčily většinu lidí, že když se stát zbaví továrníků a statkářů, bude se jim žít lépe. Uvěřili heslu: „Když bude vše patřit dělníkům a rolníkům, nebude bída.“

Únor 1948 Prezident Beneš ustoupil tlaku komunistů, aby zabránil krveprolití, a 25. února 1948 přijal demisi nekomunistických ministrů. Tak byla v Československu nastolena TOTALITA = nedemokratická moc Demise = odstoupení ze svého úřadu

Edvard Beneš (28. května 1884 – 3. září 1948) a s manželkou

Slovníček Co znamená? Znárodnění Demise Totalita

Znárodnění = převedení soukromého Demise = odstoupení ze svého úřadu Odpověď Znárodnění = převedení soukromého majetku do státního vlastnictví Demise = odstoupení ze svého úřadu Totalita = nedemokratická moc nastolená ¨ komunisty

Zdroje MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 4. díl. 1. vydání. Praha : Parta, 2010. ISBN 9788073201241. s. 44 - 46. KOHOUTKOVÁ, H.; KOMSOVÁ, M. Dějepis na dlani. 2. vydání. Olomouc : Rubico, 2007. ISBN 8073460653. s. 226 - 231.

Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-02-15] dostupné pod licencí Creative Commons – http://wikimedia.org/ Norimberský proces http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nuremberg-1-.jpg Průvod Maďarsko http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-R90009,_Budapest,_II._Weltfestspiele,_Festumzug,_tschechische_Delegation_(cropped).jpg Edvard Beneš http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edvard_Bene%C5%A1.jpg Edvard Beneš s manželkou http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edvard_Benes_with_his_wife_in_1934.jpg