Po stopách slovanských jazyků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CYRIL A METODĚJ VÝROČÍ.
Advertisements

Cyril a Metoděj 1150 let.
Výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_028_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Anotace: Prezentace se slovanskými jazyky a jejich rozdělením.
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Dávní Slované Eliška Rybová.
Obyvatelstvo EVROPY EU – OP VK – III/2 ICT DUM 2
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
SLOVANÉ Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.10
Indoevropská jazyková skupina
Cyril a Metoděj r Cyril a Metoděj r
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
VY_52_INOVACE_03/2/27_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Velkomoravská říše 7. ročník.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
EVROPA Obyvatelstvo. EVROPA Obyvatelstvo Základní údaje 730 mil. obyvatel (2005) 11 % světové populace 10 mil. km2 73 obyv./km2 - nejvíc na světě.
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Tajemství vývoje jazyka
III/2 9.C III Český jazyk a literatura Jazyky v Evropě – germánské, románské, slovanské IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Obecné výklady.
VY_32_INOVACE_06 - Slované
SVĚTOVÉ A SLOVANSKÉ JAZYKY
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Soustava jazyků Historický vývoj českého jazyka
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_61.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_07.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
EU do škol PhDr. Jana Žáková
Velká Morava.
Velká Morava.
VELKÁ MORAVA.
Obecné výklady o českém jazyce
SLOVANSKÉ JAZYKY VÝKLAD.
Indoevropské jazyky. ● Znáte biblickou pověst o zmatení jazyků? ● Co se pokouší vysvětlit?
INDOEVROPSKÉ JAZYKY 1) CYRIL A METODĚJ soluňští bratři přišli na Velkou Moravu r. 863 prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk Cyril sestavil.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Příbuznost jazyků: Slovanské jazyky Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_05 Název materiálu Čeština.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2.
Postavení českého jazyka mezi evropskými
Příbuznost jazyků z hlediska vývoje
Počátky písemnictví na našem území
Konstantin a Metoděj a jejich vliv na lingvistiku
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Velká Morava.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE
Struktura jazyka.
Cyril a Metoděj.
Strom jazyků slovanských
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Jazykové skupiny (rodiny)
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Obecné poučení o jazyce
Transkript prezentace:

Po stopách slovanských jazyků Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Po stopách slovanských jazyků

Kam nás zavedou první kroky? Slovanské jazyky mají společný základ v praslovanštině z praslovanštiny se od 10. století začaly oddělovat jednotlivé nářeční skupiny, předchůdci dnešních samostatných jazyků nejstarší spisovný slovanský jazyk je staroslověnština (jazyk cyrilometodějský, od 9. stol. na Velké Moravě)

A teď ty! Víš nebo uhodneš? Do jaké skupiny jazyků patří slovanské jazyky? A, Indoevropské B, Asijskoevropské C, Afroasijské

Víš, kdo to je? Malá nápověda, r. 863 přišli na Velkou Moravu na pozvání knížete Ros-tislava

Cyril a Metoděj Slovanští věrozvěstové ze Soluně R. 863 podnikli křesťanskou misii na Velkou Moravu na pozvání knížete Rostislava Vytvořili písmo hlaholici a prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk Víš, kde je Soluň?

Trocha zeměpisu Na obrázku jsou vyznačená území, kde se mluví všemi slovanskými jazyky. Přečti je ! Kolik jich je? Podle obrázku vyjmenuj země, ve kterých se jimi mluví.

Slovanské jazyky se dělí na Západoslovanské Čeština, slovenština, polština s kašubštinou, horní a dolní lužická srbština Východoslovanské Ruština, běloruština, ukrajinština Jihoslovanské Slovinština, srbochorvatština, makedonština, bulharština

Dokážeš přečíst všechna písmena? Kde se jak píše? Latinka – latinské písmo (Češi, Slováci, Poláci, Chorvaté aj.) Azbuka – z cyrilice (Rusové, Ukrajinci, Bulhaři, Srbové aj.) Dokážeš přečíst všechna písmena? А Б В Г Д Е Ё Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я

Rozumíš? Zkus uhodnout, o jaký jazyk se jedná Ile to kosztuje? Как дела? (Kak děla?) Dovidenia Hvala ljepa Polsky – Kolik to stojí? Rusky – Jak se máte? Slovensky – nashledanou Chorvatsky – Děkuji Nápověda: Slovensky – nashledanou Polsky – Kolik to stojí? Chorvatsky – Děkuji Rusky – Jak se máte?

Použité zdroje http://cs. wikipedia Nashledanou Dovidenia Do widzenia Do vidjenja Довиждане Dovienja До свидания Nasvidenje Do pobačenija