1 Aktuality z činnosti SVSE Praha - 06.03.2008 Luděk Piskač – tajemník SVSE +420 266 753 534; +420 737 727 835 Sdružení velkých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Zastupování zájmů v EU Jak obhajovat zájmy podnikatelů v Bruselu? Praha I.Voleš,
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 Průřez činností SVSE v roce Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
XXII. Seminář energetiků
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Pohled HK ČR na ceny energie a paliv. Ing.Václav Hrabák Předseda energetické sekce HK ČR.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. sněm RVŠ, 20. června 2013 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Předávání dat od provozovatelů LDS - shrnutí
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
1 Cenová úroveň roku 2008, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2009, aktuality SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů Partyzánská.
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
1 Sdružení velkých spotřebitelů energie Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce ČEZ, co odběratelé mohou očekávat, jak.
Ondřej Hradil Brusel, 24. května 2007 CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
1 Průřez činností SVSE v roce Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Dostupné podklady pro výpočet úlev 11 Příspěvek na podporu OZE Dostupné podklady pro výpočet vlivu úlev.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Aspekty hromadné žaloby z pohledu evropského a mezinárodního práva a Prezentace možnosti zahájení rozhodčích řízení na základě bilaterálních dohod o vzájemné.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Transformace uhelných regiónů z evropské perspektivy
Transkript prezentace:

1 Aktuality z činnosti SVSE Praha Luděk Piskač – tajemník SVSE ; Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE), člen IFIEC EUROPE IFIEC EUROPE

Pozice v prosazování zájmů – NOEL (1) Legislativa NOEL: EZ + vyhlášky Koncem 2006 –MPO - ustavilo pracovní skupiny –SVSE – nominace zástupců, předání připomínek 2007: leden – duben, MPO připravilo návrh – Seminář na MPO, za SVSE Štěpán a Piskač (byla jen 2 místa) Dojem: Snaha úředníků MPO ponechat odběratele stranou 2

Pozice v prosazování zájmů – NOEL (2) Květen 2007 – další kolo připomínek, MPO návrh dále "tutlá" Prosinec 2007/leden 2008 – meziresortní připomínkové řízení –účast SVSE díky Hospodářské komoře ČR, která zařadila naše připomínky do svých Výsledek –SVSE získalo "popularitu" –Co se v novele doopravdy objeví: ??? Přání: SVSE neopominutelný účastník připomínkových řízení 3

Pozice v prosazování zájmů – plynárenství Pokračující spolupráce s ENA 4 uzavřená setkání zákazníků, vzájemná informovanost a společný postup Výsledek: Vratka za 2006 – 900 mil. Kč Další setkání "35" – v úterý v budově Pražské teplárenské Spolupráce s ENA by měla pokračovat –postupné změny legislativy ve prospěch zákazníků –cenová oblast: regulované položky, skladování, komodita 4

Pozice v prosazování zájmů - elektroenergetika Připomínky k Cenovým rozhodnutí ERÚ V roce 2007 jsme se nezúčastnili pracovní skupiny při EGÚ –Vyjádření místopředsedy ERÚ –Finanční náklady na plynárenství Důsledek: Poměrně nízká úspěšnost V roce 2008 se zúčastníme, seminář k problematice v polovině října

Poslanecká sněmovna (1) Usnesení minulé Výroční schůze – kontakty na politiky: Poslanec Rádl – kritika ČEZ a jeho cen Vystoupení na semináři s ČEZ kometa... 6

Poslanecká sněmovna (2) – setkání v parlamentu k SEK (Pačesova komise) Organizátor: poslanec Vojíř Vystupující: vláda, MŽP, MPO, Pačesova komise, DUHA, SVSE Prezentace SVSE – podstata postoje průmyslu: Výkyvy světových cen průmysl nezajímají, neboť se dotýkají všech konkurentů stejně. Skutečnou hrozbou jsou však regionální distorze (EU vůči světu, ČR vůči EU). Setkání by měla pokračovat 7

Poslanecká sněmovna (3) z vystoupení Alexandra Vondry (1) Postoje k některým otázkám: Vlastnický unbundling – Německo odmítá (potenciální riziko úspěšných žalob k ústavnímu soudu) ISO – nezávislý evropský operátor, ČR: –Ano – v elektroenergetice –Ne – v plynárenství 8

Poslanecká sněmovna (4) z vystoupení Alexandra Vondry (2) Klimatický balíček (leden 2008), 4 části návrhů: –EU ETS po 2012 –Rozdělení úsilí k dosažení cílů –Geologické ukládání CO2 –OZE 9

Poslanecká sněmovna (5) z vystoupení Alexandra Vondry (3) EU ETS po 2012: aukční mechanismus –Energetika – ihned od začátku –Některá odvětví (hliník, měď) – postupný náběh Pro ČR problematické: –Základna rok 2005 (Kjóto 1990, ČR splnila) –Silně znevýhodní fosilní paliva Dále: –Změna vyhodnocování podílu OZE: z 20% primární spotřeby na 20% spotřeby konečné – snáze dosažitelné –13% OZE v 2020, ale neznáme spotřebu

Poslanecká sněmovna (6) z vystoupení Alexandra Vondry (4) Předpoklad: Klimaticko- energetický balíček bude patrně schválen, nutno se připravit balíček (trh) – asi neprojde EU ETS – důsledek pro ČR: –Bude nutno snižovat spotřebu uhlí Náhrada: Jádro Plyn 11

Hospodářská komora ČR (1) Od počátku 2007 úzká spolupráce Ustavena Energetická sekce - nominace politických stran: Zelení:Ing. Vlk, MŽP, ředitel odboru OZE ODS:Ing. Vojíř, poslanec, předseda HV KDU ČSL:Ing. Šimonovský, bývalý ministr ČSSD:Dr. Petržílek, poslanec KSČ:Šídlo, poslanec Zastoupeno též SVSE 12

Hospodářská komora ČR (2) Spotřební daně na energie (2 semináře) Vnitřní předpis MF (HK iniciátorem), díky HK možnost připomínek Spolupráce vynikající s výrazným přínosem Společné téma: Snížení dopadu cen elektřiny na ekonomiku podnikatelských subjektů 13

Svaz průmyslu ČR (1) EU ETS – po 2012 Plně aukční systém, znevýhodnění států s vysokým podílem fosilních paliv SP zadává studii: Vliv EU ETS po 2012 na ekonomiku ČR (zpracovatel – ČVUT, prof. Starý) Dopady –makroekonomika – celá ČR –jednotlivá odvětví 14

Svaz průmyslu ČR (2) Dobrovolné dohody Princip: Dobrovolná opatření konkrétního odvětví, kompenzace daňovými úlevami SP ČR celkově Zlepšení spolupráce, ale velký vliv energetiky Přání/prosba: Zvýšení váhy neenergetického průmyslu 15

Odvětvové svazy Hutnictví železa – vzájemná pomoc (ETS, EDR) Ostatní svazy – SCHP, cement, vápno, skláři Roztříštěné síly Přání / nutnost: Spojení sil, pověření SVSE k zastupování v oblasti energetiky? 16

Evropské dění (1) IFIEC EUROPE (účast na konferenci v Lichtenštejnském paláci) Vysvětlování postoje SVSE –IE – diplomacie v rámci možného –SVSE – poněkud radikálnější Podíl SVSE na přípravě přednášky prezidenta IE Gruenfelda na konferenci o jaderné energetice v Bratislavě Podklady pro Loske – Studie systémů podpory OZE v jednotlivých státech, bude k dispozici Vážnost situace - razantní stanovisko IE k EU ETS Další vývoj ??? 17

Evropské dění (2) FOCOPE – , minislyšení před poslanci Evropském parlamentu (Brusel) SVSE připravilo vlastní kritické stanovisko – rozdáno všem účastníkům Další aktivity FOCOPE – patrně bez SVSE, vložné na další setkání cca 400 Euro... 18

Evropské dění (3) – setkání s poslanci Evropského parlamentu (Štrasburk) Za SVSE - generální ředitel a předseda představenstva společnosti LASSELLSBERGER Ing. Blažíček 19

Jak dál ? Spojení sil, společný jmenovatel: spotřebitel energie Kdo: SP ČR – zástupce celého průmyslu HK ČR Pověření SVSE k zastupování v oblasti elektroenergetiky a plynárenství, minimálně odvětvové svazy? Praktický výstup: SVSE = neopominutelný účastník připomínkových řízení? Společně vůči: Vládě ČR Poslanecké sněmovně 20

21 Děkuji za pozornost! Asociace Energetických Manažerů Sdružení velkých spotřebitelů energie Ing. Luděk Piskač ; IFIEC EUROPE