Setkání regionalistů z obcí z rozšířenou působností 29.11.-30.11.2007 Dispoziční fond Vysočiny 2007-2013 (Fond malých projektů)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
OP přeshraniční spolupráce Rakousko – ČR
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Oddělení cestovního ruchu
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
ˇ  Součást Operačního programu „Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika  Slouží zejména k financování projektů neinvestičního.
Právní základ 4 nařízení –Všeobecné (1083/2006) –ERDF (1080/2006) –ESÚS (1082/2006) –Prováděcí nařízení(1828/2006)
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
Zdroje financování – vybrané oblasti pro obce + Dispoziční fond Ing. Zdeňka Škarková, RRA Vysočina.
Dispoziční fond Česká republika - Bavorsko Dotace v rámci INTERREG IIIA pro vymezené území.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko  přímo navazuje na program INTERREG IIIA ;  nově zavádí princip tzv. Vedoucího partnera (Lead.
Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007 – 2013.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
INTERREG IIIA ČR – Polsko Fond mikroprojektů regionu Silesia (Priorita 2, Opatření 2.2)
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Globální granty Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
EHP a Norské fondy Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni Vlastimil Vaněk Ministerstvo financí ČR.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
FOND MIKROPROJEKTŮ. Realizace Fondu mikroprojektů v Euroregionu Praděd Obsah prezentace: 1. Stručně o programu Fond mikroprojektů 2. Stav realizace Fondu.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
ADONIS – ZO ČSOP projekty v cestovním ruchu , Dolní Kounice.
Fond malých projektů Vysočina – Dolní Rakousko Administrátor - RRA Vysočina Správce – Sdružení obcí Vysočiny Fond malých projektů Vysočina – Dolní Rakousko.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
EUROREGION ELBE/LABE 1 Společný Fond malých projektů v EUROREGIONU ELBE/LABE
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
NNO partner pro rozvoj kraje
Transkript prezentace:

Setkání regionalistů z obcí z rozšířenou působností Dispoziční fond Vysočiny (Fond malých projektů)

Správce DF Administrátor Správce DF = Sdružení obcí Vysočiny Administrátor = RRA Vysočina

 Součást Operačního programu přeshraniční spolupráce ČR – Rakousko  Slouží k financování projektů neinvestičního charakteru s prokazatelným přeshraničním dopadem v oblasti kultury, sportu, cestovního ruchu, hospodářského rozvoje, životního prostředí a lidských zdrojů  Nově budou zařazeny i „malé infrastrukturní projekty“ (ochrana přírody, vybavení turistických stezek, nákup vybavení pro vzdělávací, kulturní, sportovní a jiná centra)  Je závazný pro česko - rakouskou hranici  Musí být v souladu s Českou i Evropskou legislativou  Je nástupcem předvstupního programu PHARE CBC a INTERREG  Je využitelný pro subjekty, které mají sídlo a místo realizace v kraji Vysočina CO TO JE – DISPOZIČNÍ FOND ?

Hlavní změny v DF  Rozpočet a vyúčtování bude v EUR  Kurzovní rozdíly ponese konečný příjemce  Projekty budou posuzovány na společném zasedání ŘV (zástupci ČR i Rakouska)  Velký důraz na aktivní zapojení rakouského partnera

Partnerství  Podmínkou účasti je, že každý žadatel musí mít přeshraničního partnera v příslušném příhraničním území (shodné povahy jako je žadatel nebo aspoň takového, aby byl logickým partnerem pro projekt).

DF podporuje aktivity, které:  přispívají k ekonomickému rozvoji prostřednictvím obchodní spolupráce, rozvojem podnikání a spolupráce mezi institucemi zastupující podnikatelskou sféru  napomáhají k rozvoji turismu, jako důležitého faktoru pro rozvoj místního/regionálního hospodářství a zaměstnanosti v oblastech česko- rakouského příhraničí  umožňují rozvoj a zvýšení spolupráce mezi komunitami na obou stranách hranice s výhledem na společné zlepšení kulturního, vzdělávacího a společensko-hospodářského rozvoje, životních podmínek a pokračujících kontaktů  povzbudí aktivitu regionu při zapojení do OP přeshraniční spolupráce ČR – Rakousko a podpoří lokální činnosti malého rozsahu, které mohou vytvořit základnu pro větší projekty přeshraniční spolupráce  pomohou rozvíjet místní a regionální instituce specializující se v oblastech regionálního rozvoje, přípravy a implementace přeshraničních projektů v souladu se systémem používaným v EU

Typy projektů  Kulturní výměny (mládeže, uměleckých a sportovních činností, folklorní slavnosti, atd.)  Místní demokracie (školící kurzy s výměnnými návštěvami, příprava dlouhodobějších projektů)  Lidské zdroje (vzdělávání, odborný výcvik, propagace přeshraničních pracovních příležitostí, školení, kurzy)  Plánovací a rozvojové studie  Hospodářský rozvoj (plánování přeshraničních průmyslových zón, marketingových iniciativ, trhů, výstav, propagačních akcí, rozvoj podnikání)  Životní prostředí (vypracování studií, vyhodnocování problémů, ekologické školení, akce zaměřené na zvyšování ekologického povědomí)  Cestovní ruch (studie, posílení institucí, rozvoj přírodě neškodící turistiky, návrhy na zavedení nových turistických produktů)  Komunikace (prostředky pro zlepšení toku informací a spojení mezi příhraničními regiony)

Upřednostňované projekty  společně financované oběma přeshraničními partnery (společné nebo zrcadlové)  s výrazným přeshraničním dopadem  připravené k realizaci  finančně reálné a transparentní  přispívající k rozvoji a posílení institucionálních kapacit  vycházející z rozvojových strategií měst, obcí, regionu  s jasně definovanými cílovými skupinami a měřitelnými reálnými výstupy  s inovačním přístupem (pilotní projekty)

Nepodporuje se  individuální sponzorství pro účast na soustředěních, seminářích, konferencích, kongresech  individuální stipendia pro studia nebo školící kurzy,  činnosti bez skutečného přeshraničního dopadu nebo bez aktivního přeshraničního partnera,  nákladné tiskoviny s úzkým okruhem příjemců (representativní knihy), projekty investičního charakteru;  jednorázové společenské a kulturní akce, u nichž není předpoklad kontinuálního pokračování

Vhodnost žadatelů  města, obce a svazky obcí  kraje  organizace zřízené nebo založené kraji či obcemi (100% vlastnictví)  nestátní neziskové organizace (občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, církevní právnické osoby, nadace a nadační fondy),  zájmová sdružení  hospodářské a agrární komory  organizace zřízené nebo založené státem (100% vlastnictví)

Územní vymezení  Na české straně: kraj Vysočina - okresy Jihlava, Třebíč, Pelhřimov,Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou  Na rakouské straně: regiony NUTS III Weinviertel, Waldvieretl, Mühlviertel, město Vídeň a Wiener Umland Nordteil

Finanční alokace  V Dispozičním fondu bude alokováno celkem EUR pro kraj Vysočina, z toho bude 15% na administraci programu a na projekty bude rozděleno EUR  Zřízení fondu se předpokládá v I. čtvrtetí 2008  Vyhlášení I. výzvy pro žadatele nejdříve květen/červen 2008  Maximální výše podpory neinvestičních projektů bude 50 % z celkových uznatelných nákladů projektu (min EUR, max EUR)  Maximální výše podpory malých investičních projektů bude 85 % z celkových uznatelných nákladů projektu (max EUR)  Program neumožňuje zálohové platby, žadatel garantuje předfinancování celého projektu z vlastních zdrojů. Slíbenou dotaci obdrží po jeho realizaci na základě předložení dokladů k vyúčtování

Typy malých infrastrukturních projektů  Malé projekty ochrany přírody (hrazení bystřin apod.)  Vybavení turistických stezek, cyklostezek  Nákup vybavení pro vzdělávací, kulturní, sportovní a jiná centra  Propagační tabule, výstavní panely, software, menší nábytek  Nelze financovat komunikace a kanalizace

Informace  (  Ing. Zdeňka Škarková ,  Ilona Táborská BA ,

Děkuji za pozornost Ing. Zdeňka Škarková