Praha Hlavní město 1 mil. 140 tisíc obyvatel Zajímavosti: Pražský hrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svatý Václav – místa a památky spojené s jeho jménem
Advertisements

Naše obec – Rožmitál p. Tř
VY_32_INOVACE_429, 22. sada, Prvouka
Navštivte hlavní město České republiky
Památky Unesco Česká republika.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Národní divadlo OBRÁZEK Č. 1 Orloj Obrázek č. 2.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
Začátek listopadu je již tradičně spojen s ukončením zemědělského roku a vrcholí svěcení svátku svatého Martina Dnešní obnovená svatomartinská tradice.
Jak vidíme možnost rozvoje našeho regionu? Mikulášková, Vaculová ZŠ Kostelec u Holešova.
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
Praha.
Jihomoravský kraj rozlohou a počtem obyvatel patří k rozlohou a počtem obyvatel patří k největším krajům ČR největším krajům ČR nejdůležitější zemědělská.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceJižní Morava Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje.
Kultura a historie obce 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Mgr. Hana hoberlová, ZŠ Rajhrad
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Praha Naše třída se nedokáže nudit, takže cesta ve vlaku nám ubíhala poměrně rychle.
Česká republika Hlavní město Praha
Praha.
Praha Andy Poláková.
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Seminář město v dějinách Aktivita č. 1 Královské vinohrady
jak ji nepamatují ani pamětníci
PRAHA jak jí nepamatují ani pamětníci
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Naše kraje a jejich zajímavosti Vlastivěda 4
Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský.
Česká republika Jihomoravský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Jihomoravským krajem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_33_PRAHA TÉMA: ZEM Ě PIS 1 Č ÍSLO.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
PRAHA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NESOVICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT VY_32_INOVACE_06_BRNO.
VY__III/2__INOVACE__130 Prvouka Frýdlant. AnotaceŽák ve skupině sleduje prezentaci se současným komentářem učitele a odpovídá na kladené otázky. V prezentaci.
 Hlavní + největší město ČR  Zároveň kraj a statutární město  Rozloha: 496 km²  Obyvatel: 1,3 mil  Primátor: RNDr. Tomáš Hudeček  Nadmořská výška:
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ZEMĚPIS Téma: Jihomoravský kraj Ročník: 9.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Jihomoravský kraj rozlohou a počtem obyvatel patří k
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Vavřinecké hody Brno-Komín
Vavřinecké hody Brno-Komín
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_PRAHA.
Hlavní město Praha - pražské metro, letiště Václava Havla - Ruzyně,
MLADÉ HODY Brno-Bosonohy
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_252_PAMÁTNÉ OBJEKTY
Setkání seniorů Louny 9. a 10. října 2010
BRNO Matěj Pilát
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Velká města České republiky.
MLADÉ HODY Brno-Bosonohy
FOLKLÓR JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
Adventní koncert Adventní koncert Adventní koncert
Město Brno Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Moje prázdniny Markéta Školová.
ARCHITEKTURA = STAVBY Celek
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Předmět:Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Adventní koncert Adventní koncert Adventní koncert
Transkript prezentace:

Praha Hlavní město 1 mil. 140 tisíc obyvatel Zajímavosti: Pražský hrad Karlův most Katedrála sv. Víta Václavské náměstí

Brno 2. největší město v ČR 400 000 obyvatel Památky – Vila Tugendhat Špilberk Petrov

Karlovy Vary Lázeňské město Filmový festival

Znojmo Významné vinařské město Konzervárenské závody Znojmia Památky – románská rotunda

Klobouky u Brna Město ve kterém se nachází naše škola 2300 obyvatel Zajímavosti: Větrný mlýn Zámek Muzeum

Jsme sice malé město, ale naleznete zde: Dvě střední školy 1 ZŠ ZUŠ Zdravotní středisko a lekárnu Knihovnu Klobouky 2005

Hody jsou lidové slavnosti plné zábavy a dobré nálady Základem jsou dvě krojované zábavy většinou v sobotu a neděli na svátek svatého, jemuž je zasvěcen kostel příslušného města V některých městech je ale těchto zábav více, někdy dokonce i čtyři (sobota-úterý) Na tyto zábavy zvou během dne stárci a jejich stárky, což jsou vlastně nejvýše postavení z celé městské chasy Stárci a stárky nosí na hody speciální oblečení tzv. kroj

Takhle nějak probíhá zvaní: pán a paní domu jsou pozvání na večerní zábavu a přitom je jim nabídnuto víno. Pán domu poté většinou přispěje svým vínem nebo penězi.

Důležitou součástí je samozřejmě dechová hudba

Spousta neznalých lidí si myslí, že hody jsou pouze o alkoholu a nezřízeném pití – vůbec tomu tak není…

Hody jsou hlavně a skvělé zábavě, zpěvu, tanci a víně Morkůvky 2009

Každá obec má svůj speciální kroj, některé oblasti však mohou mít kroj společný

Všechny se však liší ve folklorních zvyklostech – zde na fotce dívky z Týnce, které se v čtvrtý den hodů oblékají do pánských krojů

Pro všechny je však společný jeden hlavní symbol hodů…

Hodová mája

Zvedání máje

Nedílnou součástí jsou i mužské pěvecké sbory zvané Mužáci

Klobouky 2009

Hody jsou ale hlavně vždycky skvělá akce Hrušky 2009