Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 15.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Maria Curie-Skłodowska
MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ ( ) životopis
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
VY_32_INOVACE_C3 – 10 Kdo jsem? © Petr Špína 2012.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 10.
Částicové složení látek - atom a prvek
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Fyzika atomového obalu
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 18.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 09.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 18.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 03.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_62_INOVACE_A1 – 36.
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Radioizotopy Martin Zeman, 4.C.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
10. IRENE JOLIOT- CURIE FREDERIC JOLIOT- CURIE
Maria Curie-Skłodowska
Významné osobnosti fyziky a chemie
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Fy-kvarta Yveta Ančincová
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_20 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4. ročník.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie.
2. ročník učebních oborů 4. Fyzika atomu.
Název projektu: Škola a sport
Jaderná Energie.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 09.
ŠablonaIII/2číslo materiálu387 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Jaderná energie.
Antonie Henri Becquerel
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
JADERNÁ FYZIKA Jaderná energie
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
OSOBNOSTI ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 283, zpracovala Marie Kupková.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Historie elektronového obalu atomu
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Stavba atomového jádra
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 17.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 20.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 16.
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Marie Curie-Sklodowská
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Transkript prezentace:

Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 15

Kdo jsem? © Petr Špína 2012 VY_32_INOVACE_C3 – 15

Vyber si otázku: DUELDUEL

Narodil jsem se v budově Muzea přírodních dějin v Paříži. Všiml jsem si, že záření z uranové rudy proniká papírem a dokáže exponovat fotografii. Jsem… Henri BECQUEREL otázky ?

Oženil jsem se s židovkou, takže jsem musel odejít z Evropy. Našel jsem způsob, jak zpomalit rychlé neutrony tak, aby způsobily jaderné štěpení. Jsem… Enrico FERMI otázky ?

Můj bratr Harald hrál fotbal na olympiádě v roce Uvědomil jsem si, že elektrony v atomu smějí být jen na určitých „povolených“ drahách. Jsem… Niels BOHR otázky ?

„Baccalauréat“ z matematiky jsem složil už v 16 letech. Zjistil jsem, že u radioaktivní látky se za daný čas vždy rozpadne ½ zbylé hmotnosti. Jsem… Pierre CURIE otázky ?

Jsem z farmářské rodiny, ale v roce 1931 jsem se stal baronem. Zjistil jsem, že uvnitř atomu je nepatrné, ale nesmírně husté kladně nabité jádro. Jsem… Ernest RUTHERFORD otázky ?

V roce 1911 mne o jeden hlas nezvolili do Akademie věd. Podařilo se nám vysvětlit radioaktivitu jako důsledek rozpadu jader a objevit radium. Jsem… Marie CURIE- SKŁODOWSKA otázky ?

Kvůli židovskému původu jsem musela uprchnout z Německa. Uvědomila jsem si, že jaderné štěpení uvolňuje energii podle Einsteinovy rovnice E = mc 2. Jsem… Lise MEITNEROVÁ otázky ?

Své výzkumy provádím společně s manželem. Vytvořili jsme uměle radioaktivní dusík z bóru a radioaktivní fosfor z hliníku. Jsem… Iréne JOLIOT-CURIE otázky ?

Původně jsem chtěl studovat hudbu. Složil jsem operetu. Přišel jsem na to, že energie musí být vyzařována v malých „porcích“ – kvantech. Jsem… Max PLANCK otázky ?

Podařilo se nám přeměnit jeden prvek na jiný. Vykřikl jsem: „Proboha, Soddy, neříkej tomu transmutace. Prohlásí nás za alchymisty!“ Jsem… Ernest RUTHERFORD ?

Zdroje: [cit ] pod licencí Creative Commons na na www: Grygar, J.: Před 150 lety se narodil Max Planck, [cit ] pod licencí lidovky.cz na www: osobnost-pred-150-lety-se-narodil-max-planck-zivot-a-dilo-pg4- /p_veda.asp?c=A080424_195915_p_veda_wag [cit ] pod licencí conVERTER na na www: © J. Bureš