Nejsložitější integrovaný obvod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie počítacích strojů
Advertisements

Úvod do práce s PC Mgr. Petr Vanický
Počítač Název materiálu: VY_INOVACE_721_pocitac
POČÍTAČ.
HARDWARE 1. část.
Základy IT Tomáš Sládek
Historie počítačů současnost.
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Historie PC Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Historie počítačů A) Předchůdci počítačů a) Abakus
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
Historie počítačových strojů Eliška Hartvichová 8.B.
Hardwarové vybavení počítače
HISTORIE POČÍTAČŮ Něco na úvod:
Základy mikroprocesorové techniky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VÝVOJ POČÍTAČŮ stručně.
Tato prezentace byla vytvořena
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Generace počítačů Nikola Řezníčková 5.A.
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Procesory.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Von Neumannovo schéma.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Tato prezentace byla vytvořena
Je to ústřední výkonná jednotka počítače.Která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává ňáký program.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
PROCESORY.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Procesor je ústřední výkonnou jednotkou.
Marek Malík a František Černý, ME4A, 2012
ICT ZÁKLADNÍ POJMY.
Architektura počítače
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Počítače, mikropočítače, základní pojmy
Historie počítačů.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
HISTORIE POČÍTAČŮ III druhá a třetí generace počítačů
Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým.
Von Neumannovo schéma © M. P.
Historie výpočetní techniky
Procesory.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Blokové schéma počítače.
John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
PC základní jednotka.
Programování mikropočítačů Platforma Arduino
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aritmetickologická jednotka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační systémy Vývoj počítačů
Petr Fodor.
Historie výpočetní techniky
Informační a komunikační technologie
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Miroslava Telingerová
Historie počítačů.
Periférie: Periferie je zařízení, které se připojuje k počítači a rozšiřuje jeho možnosti. Zpravidla slouží ke vstupu a výstupu dat do/z počítače. K.
Transkript prezentace:

Nejsložitější integrovaný obvod Mikroprocesor je nesmírně složitý programovatelný integrovaný obvod, který je „srdcem“ každého současného počítače, nejen našeho notebooku nebo tabletu. Uplatnění mikroprocesoru je mnohem širší – vždyť počítače a mikropočítače dnes najdeme prakticky ve všech oblastech vědy, výzkumu vesmíru, vojenství, medicíny, průmyslu, dopravy, obchodu, přenosu informací, řízení strojů i domácích spotřebičů atd. První mikroprocesory vznikly začátkem 70. let minulého století, na jediné křemíkové destičce – čipu tehdy obsahovaly několik tisíc tranzistorů. Dnešní nejvýkonnější mikroprocesory na malém čipu soustřeďují i stovky milionů tranzistorů!

O počítači Každý počítač se skládá z pěti základních částí: Řídící jednotka (řadič) – na základě uloženého programu řídí činnost a spolupráci všech ostatních částí počítače. Operační (aritmeticko-logická) jednotka – provádí všechny výpočty a tzv. logické operace s daty. Operační paměť – do ní se ukládají programy, zpracovávaná data a výsledky výpočtů. Vstupní zařízení – např. klávesnice, myš, joystick, mikrofon aj. Výstupní zařízení – např. monitor, tiskárna, reproduktor,vnější paměť aj. Dvojice bloků „řídící jednotka + operační jednotka“ se nazývá procesor počítače. Mikroprocesor obsahuje na jediném křemíkovém čipu dva nejdůležitější bloky mikropočítače – řídící a operační jednotku.

Generace počítačů 0. generace (začátek 40. let) Elektromagnetická relé 1. generace (cca 1945 – 1960) Elektronky, nespolehlivé, velké nároky na prostor a energii. 2. generace (cca 1956 – 1965) Tranzistorové, široké uplatnění při zpracování dat, řízení výroby. Velké sálové počítače. 3. generace (cca 1964 – 1981) Integrované obvody, moderní programovací jazyky, magnetické a polovodičové paměti, menší rozměry. 4. generace (od 1981 – dodnes) Mikroprocesory a integrované obvody, miniaturizace, velký výkon, všestranné využití.

Legendární domácí mikropočítače V naší malé fotogalerii si připomeneme historii mikropočítačů z 80. let, na kterých se možná učili programovat vaši rodiče či prarodiče… Apple II Sinclair ZX 81 Commodore C64 Čs. školní počítač IQ 151