Zpracoval Michal Veselý a Jakub Mach

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OSVOBOZENÉ DIVADLO.
Advertisements

Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Johnny Cash.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Autor: Květa Stejskalová
Mgr. Lenka Venclová 8. ročník
zpracovaný v rámci projektu
Jára Cimrman 1.
Divadlo SEMAFOR.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.09 Název pro školu:
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv10/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
VY_32_INOVACE_ČJM4_5960_ZEM
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_KRISTINA_EPPICHOVA_CESKA_LITERATURA_2._POLOVINY_20._STOL ETI_VYZNAMNE_DIVADELNI_SCENY_15.
Jiří Suchý,Jiří Šlitr.
Číslo-název šablony klíčové aktivity
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pavel Adam.  Free Jazz  Přístup k Jazzové hudbě, který vznikl kolem 50. až 60. let, i když se free jazz značně liší.  Společným rysem byla nespokojenost.
Nela Chalupová.
Vzdělávací obor: Hudební výchova
Název Divadlo Semafor Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
VY_32_INOVACE_2A1 Divadla malých forem.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ICT – 2 – 3 – 34 HV J.Suchý a J.Šlitr
DIVADLO SEMAFOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE_ČJ _Divadlo Semafor Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM – Český jazyk a jazyková kultura –
DIVADLO SEMAFOR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Divadla malých forem I. Mgr. Ludmila Růžičková.
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
ROMAN DVOŘÁK Kubánská hudba. Hudba vznik spojením tradic španělské a černošské hudby především taneční – habanera, bolero, rumba, claves, guaracha, bonga,
Zemřel nečekaně v předvečer svých osmdesátých narozenin..
Petr Suk Gymnázium Jiřího ortena V8A
Emil František Burian
○ Narodil se 6.února 1905 v Praze. ○ A zemřel 31.řijna1980 v Praze. ○Byl český divadelní a filmový herec, dramatik, filmový scénárista a spisovatel.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_66_MOZART TEMA: HUDEBNÍ VÝCHOVA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SEMAFOR VY_32_INOVACE _427_SEMAFOR Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov III/2.
Divadla malých forem Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Drahomíra Floriánová Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Šimek a Grossmann – humor a povídky Šimek a Grossmann – humor a povídky.
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblastOsobnosti 70. a 80. let 20. století Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahVýznamné divadelní.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_17 Název Divadlo Semafor Téma hodiny Divadelní.
Test k ověření znalostí z HV
JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ
& Osvobozené divadlo Semafor
Suchý a šlitr AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Divadlo Semafor – 2. část Název : VY_32_inovace_20 Český jazyk a.
HUDEBNÍ VÝCHOVA HUDBA NA JEVIŠTI
Jindřich Brabec AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_428_SEMAFOR - B (opakování – 9. roč. ) Mgr
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.14_Jiří Suchý a Jiří.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/14
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Divadlo Semafor VY_12_INOVACE_Rů_I_17
DIVADLO 60. LET.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Zpracoval Michal Veselý a Jakub Mach Jiří Suchý & Jiří Šlitr Zpracoval Michal Veselý a Jakub Mach

Jiří Suchý – kdo to vůbec byl? narozen 1.9.1931 v Plzni textař, divadelník, básník, zpěvák grafik,... spoluzakladatel Semaforu a Divadla Na zábradlí spolupracoval s mnoha známými osobnostmi, s Jiřím Šlitrem dokonce založil autorskou dvojici

Čím se zabýval? Jak jsem již výše zmínil – Jiří Suchý je známý pod mnoha obory, začínal s filmem a následně grafikou. Naprosto poprvé se Suchý objevil ve filmu „Sobota“ kde ovšem pouze „dělal křoví“.

Akord club Akord club je název pro hudební skupinu kterou Jiří Suchý vymyslel. Tato hudební skupina byla zformulována roku 1955. Jiří Suchý zde hrál na basu, na kterou se kvůli tomu naučil hrát. Suchý pravidelně zde psal písničky a byla to velice známá a oblíbená skupina.

Filmová tvorba Jiří Suchý točil, hrál nebo se podílel na obrovském množství různých filmů. Jeho díla se často inspirovala z amerických „Chaplinovek“ a jiných herců/hudebníků. Mezi jeho nejznámějšími díly bych uvedl: „Kdyby tisíc klarinetů“ a „Lekce faust“ – v těchto filmech hrál pro film „ELFilm“ napsal hudbu „Planeta s tiše fialovou září“ – zde zase napsal scénář

Zvuková tvorba a zajímavosti U zvukové tvorby je situace podobná jako u té filmové, tudíž zde zmíním pouze dvě díla: „Toulaví zpěváci“ http://bit.ly/rG6f8U „Mé srdce je Zimmer frei“ Jako zajímavost bych rád uvedl například to, že je ženatý se šatnářkou která pracuje v Semaforském divadlu. Také je dobré vědět že je Suchý držitelem mnoha ocenění – Medaile za Zásluhy, Cenu Ministerstva kultury aj.

Jiří Šlitr Narozen 15. února 1924 v Zálesní Lhotě. Zemřel 26. prosince 1969 v Praze. Byl skladatelem, zpěvákem, klavíristou, hercem a výtvarníkem. Spolupracoval s Jiřím Suchým a společně založili divadlo Semafor.

Hudební a herecká kariéra Za války založil skupinu Rychnovský dixieland, později Czechoslovak Dixieland Jazz Band. Napsal několik písniček spolu s Pavlem Koptou. Dělal hudební doprovod pro pořady Miroslava Horníčka. V roce 1957 se na koncertě Akord Clubu poprvé seznámil s Jiřím Suchým. V roce 1959 založil s ním založil divadlo Semafor. Skládal písně („Včera neděle byla“, „Zuzana“), komponoval hudbu a napsal také muzikál „Dobře placená procházka“.

Herecká a filmová kariéra Hrál v kabaretech, divadelních hrách – Poprvé v roce 1962 v kabaretu „Jonáš a tingltangl“. Měl roli v celovečerních filmech: Bylo nás deset (1964), Kdyby tisíc klarinetů (1965), Zločin v šantánu (1968). Dále byl v několika dokumentárních televizních filmech. V roce 1962 Režíroval televizní film Člověk z půdy.

Co se jinam nevešlo o Jiřím Šlitrovi Vystudoval právo na Univerzitě Karlově a získal tedy titul JUDr. V roce 1951 dělal výtvarníka v Ústředním domu armády. Ukázka: „Co jsem měl dnes k obědu“ http://youtube.com/watch?v=L5DRkHltXQg

Divadlo Semafor Založeno v roce 1959. Název je akronym odvozen od slov SEdm MAlých FORem , který vyjadřoval původní záměr uměleckých žánrů v divadle, nakonec záměr nebyl dodržen. První hra semaforu – Člověk z půdy. Kabaret „Jonáš a tingl-tangl“, opera „Dobře placená procházka“, filmový muzikál „Kdyby tisíc klarinetů“ Po úmrtí Jiřího Šlitra utvořil Jiří Suchý dvojici s Ferdinandem Havlíkem a později s Jitkou Molavcovou. 1967 – dvojice Jiří Grossmann a Miloslav Šimek („Návštěvní dny“) 1974 – Josef Dvořák – „Má hlava je včelín“

V roce 1961 se divadlo přestěhovalo do (bývalé) Pasáže Alfa v Praze Původní sídlo divadla v Činoherním klubu Současná pozice divadla – Praha 6 - Dejvická