Ultrafialové záření Autoři: Hrubá,Lánová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Viditelné spektrum záření vysoké frekvence Nízké frekvence Světlo, UV záření, IF záření mají charakter elektromagnetického vlnění, ale současně jsou tvořeny.
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Ozonová díra & Skleníkové plyny
Ozónová vrstva Dagmar Trhlínová.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Abiotické podmínky života
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické záření
Ozonová díra.
Ultrafialové záření Ultrafialové záření je neviditelné elektromagnetické záření o vlnové délce 400 – 4 nm a frekvenci 1015 až 1017 Hz. Je součástí slunečního.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
OZON.
VY_32_INOVACE_ICT2.5_3_51 Anotace
OZONOVÁ VRSTVA, SKLENÍKOVÝ EFEKT
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Rychlost světla a její souvislost s prostředím
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vzduch Vytvořili: Jakub Zeman,Adam Obrtel Vyučující: Ludvík Kašpar
OPTIKA 02. Elektromagnetické spektrum, IR a UV záření
Wilhelm Conrad Röntgen
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sluneční energie.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ
Elektormagnetické vlnění
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
UV záření Marek Hauzr Gymnázium Rumburk 8.A. Vlnové délky UV záření 380nm – 1nm.
Přehled elektromagnetického záření
Přehled elektromagnetického záření
Elektromagnetické záření
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc
Ultrafialové záření.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 26. září 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
Infračervené záření Barbora Pagáčová IV.C
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Fungicidy, obchodní název Předmět:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích. Světlo a světelné zdroje Název.
je to elektromagnetické vlnění s vlnovou délkou kratší než světlo fialové barvy nejkratší vlnové délky zasahují do oblasti rentgenového záření přirozeným.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
5 věcí, za které vás váš dermatolog nepochválí
UV ZÁŘENÍ našlo cestu - - OZONOVÉ DÍRY
Elektromagnetické vlnění
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Elektromagnetické vlny a záření
Ultrafialové žiarenie
Wilhelm Conrad Röntgen
Problémy Ozónové vrstvy.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
Transkript prezentace:

Ultrafialové záření Autoři: Hrubá,Lánová

Objev Ultrafialové záření objevil německý fyzik Johann Wilhelm Ritter v roce 1801. Pojmenoval ho „dezoxidační“ světlo. Nynější název dostal později v 19. století. Ultrafialové (zkratka UV, z anglického ultraviolet) záření, je elektromagnetické záření s vlnovou délkou kratší než má viditelné světlo (750nm – 400nm) , avšak delší než má rentgenové záření ( 10nm – 1pm ). Pro člověka je neviditelné, existují však živočichové (ptáci, plazi, některý hmyz), kteří jej dokáží vnímat. Jeho přirozeným zdrojem je Slunce.

Johann Wilhelm Ritter (1776-1810) Informace: Bohužel jsme o Ritterovi skoro nic nezjistily.Tak aspoň toto: Ritter se narodil v Samitz ve Slezsku (nyní Polsko) a začínal jeho kariéru jako lékárník . Šel na Univerzitu Jeny v roce 1796 pokračovat v jeho zájmech o vědě. Experimentoval s chloridem stříbrným. Ačkoli bylo známé že se AgCl ( chlorid stříbrný ) rozkládá ve světle, Ritter zjistil, že tento proces byl nejvíce účinný v přítomnosti "neviditelného" záření, za fialovým koncem spektra. Toto záření se stalo známé jako ultrafialové záření.

Pár obrázků

Odrážení UV záření od Země

Druhy UV záření

Použití UV záření svítidla na kontrolu např. cenných papírů, kreditních karet, některých dokladů výbojkové obloukové lampy (xenon, měď) dezinfekce, dezinsekce analýza minerálů genetika (tzv. markery - „značkovací látky“) laserová technologie čištění vody „neviditelný inkoust“ archeologie (čtení poškozených papyrů) soudní znalectví odborné posudky obrazů

Obrázky z praxe Solárium ↓

Neony ↓

Měřák na UV záření

Ochrana před UV zářením(2 příklady) Sprej na ochranu před UV zářením Krém na obličej(nebo tělo) Vlastnosti spreje: - obsahuje přírodní včelí vosky - odpuzuje vodu udržuje odolnost a pružnost kůže - chrání před UV-zářením a vyblednutím - je bezbarevný, vhodný pro všechny druhy kůže Ochranný přípravek do města proti slunečnímu záření a všem druhům moderního znečištění. Zajišťuje dokonalou ochranu proti UVA a UVB záření každý den a to celoročně. 1060 ,-Kč

,,Temná“ stránka UV záření Zhoubné onemocnění kůže Studie, uskutečněná v posledních třech letech v Norsku a Švédsku, ukázala významný vzestup rizika zhoubného nádoru melanomu u žen, které pravidelně navštěvovaly solária. Stárnutí kůže, poškození očí a jiné nežádoucí účinky na zdraví Strukturální změny lidské kůže působením UV záření jsou krátkodobé - spálení, lomivost, olupování a dlouhodobé - stárnutí. Působení na oči může zapříčinit šedý zákal, záněty víček, rohovky a spojivky. Výrazná dávka UV záření může oslabit imunitní systém. Ozónová vrstva hraje mimořádně významnou roli pro pozemský život, neboť chrání planetu před tímto nebezpečným ultrafialovým zářením . Avšak vznikají ozónové díry . Ozónová díra byla poprvé pozorována počátkem osmdesátých let nad Antarktidou.

Zdroje Zdroje obrázků: http://www.woodwindoor.cz/fotky/povrch/povrch5.jpg http://tcoshop.com/images/interier_neon_UV_2.jpg http://tcoshop.com/popup_image.php?pID=2762 http://www.autosklopemi.com/image/obrtonovani.jpg http://www.ggc.cz/media/images/img_products/46_128.jpg http://www.automax.cz/pool/n_produkt_354.jpg http://madico.cz/img/aktuality/27-27-uv-zaren.png http://www.studiobeauty.cz/solarium/files/page3_1.jpg http://www.bsrpodebrady.cz/_obrazky/solarium1.jpg http://www.fitnessworld.cz/upload/images/zbozi/573_kosmetika_brown.jpg http://www.obchod-kosmetika.cz/ochranny-pripravek-proti-slunecnimu-zareni-uv-plus-spf.html Zdroje informací: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ultrafialov%C3%A9_z%C3%A1%C5%99en%C3%AD http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=2450&h=1&th=56