Vypracovala: Anna Kovářová.  soubor postupů, institucionálních opatření, technologií, dat a lidských kapacit, který umožní sdílet a efektivně využívat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Revize Nového přístupu
Advertisements

ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Požadavky směrnice INSPIRE v oblasti digitalizace SGI Ing. Ivana Valdová.
Directive INSPIRE Proposal for a DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL establishing an infrastructure for spatial information in the.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
INSPIRE Závěry testování v České republice Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen,
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
INSPIRE 1. monitorovací zpráva za Českou republiku Konference Enviro-i-forum, Zvolen, JITKA FAUGNEROVÁ 1. monitorovací zpráva za Českou republiku.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Základní registry veřejné správy
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
INSPIRE Metadata v evropském kontextu, úkoly a aktivity národní INSPIRE autority vůči EC a subjektům v ČR, LMO.
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Přeshraniční spolupráce mezi územními orgány
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
INSPIRE a metadata pro VS ISSS Hradec Králové, 2005Dr. Ing. Bronislava Horáková, RNDr. Petr Kubíček, CSc., CAGI.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Informační kulturní portál
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
INSPIRE Stav a výhled.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
EU a ČSÚ, Informační politika EU Jan GELETIČ 2. ročník GIN Lutín 2010.
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
INSPIRE - současný stav Petr Kubíček CAGI.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Role samosprávy v zajištění INSPIRE tématu Využití území Ing. Jitka Faugnerová Mgr. Lenka Rejentová Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín.
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
Michal Kubáň Martin Nečaský Tomáš Pecha 31. března 2017
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Vypracovala: Anna Kovářová

 soubor postupů, institucionálních opatření, technologií, dat a lidských kapacit, který umožní sdílet a efektivně využívat geoinformace  strategický nástroj pro rozvoj země (velký význam pro vyspělé i pro rozvojové země)  problémem je rozdílnost SDI na národní úrovni (zásady, metodiky, vstupní data)  vznik iniciativy INSPIRE (od Evropské komise) snaha o vývoj právního rámce, který by podpořil snahu o vytvoření evropské SDI

 k zajištění návaznosti mezi evropským, národním a regionálním rozvojem svolala GINIE jednání odborníků  GINIE (Geographic Information Network In Europe) je projekt založený programem EU za účelem rozvoje koherentní strategie geoinformací na evropské úrovni  závěr: popis jak by mělo vypadat fungující SDI  bez politické a finanční podpory ESDI nevznikne

 vznikla na základě spolupráce IES (Institute for Environment and Sustainability) a JRC (Join Research Centre)  právní iniciativa EU  zahrnuje  technické aspekty problematiky (technické standardy, protokoly, implementační pravidla),  otázky koordinační, organizační apod.  současný záměr je orientován do oblasti životního prostředí, předpokládá se brzká aplikace např. v zemědělství, dopravě a energetice

 hlavním úkol: vytvoření harmonizované Evropské geoinformační struktury (ESDI), která by měla zabezpečit dostupnost integrovaných služeb s geografickými informacemi pro široké oblasti uživatelů  vzniká kvůli problémům týkajících se dostupnosti, kvality, uspořádání, zpřístupnění a sdílení prostorových informací  nestanovuje žádné požadavky na sběr nových dat  ovlivňuje a je ovlivňována dalšími významnými evropskými aktivitami jako GMES (Global Monitoring for Environment and Security), projektem Galileo, nebo směrnicí o veřejném přístupu k informacím o životním prostředí

 prostorová data by měla být:  sbírána a vytvářena jednou a spravována na takové úrovni, aby byl celý proces co nejefektivnější,  možnost bezešvě kombinovat prostorová data z různých zdrojů a sdílet je mezi mnoha uživateli a aplikacemi,  prostorová data vytvářena na jedné úrovni státní správy a sdílena jejími dalšími úrovněmi,  prostorová data dostupná za podmínek, které nebudou omezovat jejich rozsáhlé využití,  snadnější vyhledávání dostupných prostorových dat, vyhodnocení vhodnosti jejich využití pro daný účel a zpřístupnění informace, za jakých podmínek je možné tato data využít.

 vychází ze směrnice Evropského parlamentu a Evropské rady 2007/2/ES, která nabyla platnosti a zavazuje všechny členské státy EU k jejímu dodržení  směrnice byla tvořena od roku 2004, konkrétně od , kdy byl přijat oficiální požadavek na její schválení

 řeší oblasti:  sběr prostorových dat  metadata  síťové služby  sdílení dat  ukládá členským státům:  vytvořit interoperabilní data v souladu s prováděcími pravidly  publikovat a aktualizovat metadata pro datové sady a síťové služby  poskytovat síťové služby prostřednictvím Evropského geoportálu a národního geoportálu

 technická opatření:  pro interoperabilitu a tam, kde je to prakticky možné,  pro harmonizaci souborů prostorových dat a služeb založených na prostorových datech  upravují tyto aspekty prostorových dat:  společný rámec pro jedinečné určování geoobjektů,  vztahy mezi geoobjekty,  klíčové atributy a odpovídající vícejazyčné výkladové slovníky,  informace o časovém rozměru dat,  aktualizace dat

 zahrnují informace o:  souladu souborů prostorových dat s prováděcími pravidly  podmínkách pro přístup k souborům prostorových dat a službám založeným na prostorových datech a jejich používání a o odpovídajících poplatcích  kvalitě a platnosti soubor prostorových dat  orgánech veřejné správy, které jsou pověřeny vytvářením, řízením, aktualizací a distribucí souborů prostorových dat a služeb založených na prostorových datech  omezeních přístupu veřejnosti a o důvodech takového omezení

 služby vyhledávací,  služby prohlížecí, (zobrazení, procházení, přiblížení/oddálení, posouvání nebo překrývání zobrazitelných souborů prostorových dat a zobrazení vysvětlivek a jakýkoli další významný obsah metadat)  služby stahování,  služby transformační.

 pro veřejnost  vyhledávací a prohlížecí služby poskytovány bezplatně,  další služby mohou být poskytovány za úplatu a mohou sloužit ke komerčním účelům  v určitých případech může být omezen přístup veřejnosti k souborům prostorových dat  přístup ke všem síťovým službám by měl být umožněn pomocí geoportálu INSPIRE, případně pomocí internetových portálů členských zemí EU

 každý členský stát příjme opatření ke sdílení dat, aby k těmto souborům byl umožněn přístup orgánům veřejné správy  orgány veřejné správy mohou vydávat licence na tyto data, pokud členské státy nestanoví jinak  data by měla být dále přístupná orgánům státní správy jiných členských zemí a orgánům a subjektům EU, které mohou mít vliv na životní prostředí  služby mohou být omezeny, pokud se bude jednat o veřejnou bezpečnost, národní obranu nebo mezinárodní vztahy

 souřadnicové referenční systémy,  zeměpisné soustavy souřadnicových sítí,  zeměpisné názvy,  správní jednotky,  katastrální parcely,  adresy,  dopravní sítě,  Vodopis,  chráněná území

 nadmořské výšky,  krajinný pokryv,  ortofotosnímky,  geologie

 statistické jednotky,  budovy,  půda,  využití území,  lidské zdraví a bezpečnost,  veřejné služby a služby veřejné správy,  zařízení pro sledování životního prostředí,  výrobní a průmyslové zařízení,  zemědělské zařízení,  rozložení obyvatelstva,  správní oblasti,  chráněná pásma,  regulovaná území

 na úrovni EU odpovídá Evropská komise, nápomocny jsou jí příslušné organizace, zejména Evropská agentura pro životní prostředí  každý členský stát si určí kontaktní místo, obvykle orgán veřejné správy, který odpovídá za styk s komisí v záležitostech týkajících se této směrnice  v ČR je tímto orgánem Ministerstvo životního prostředí

 transpoziční fáze  od nabytí platnosti Směrnice měly všechny členské státy EU dva roky na to, aby změnily své národní legislativy tak, aby byla umožněna realizace INSPIRE  skončila obecně 15. května 2009  implementační fáze  vlastní realizace celého projektu

 zákonem 380/2009 Sb. ze dne 31. října 2009 se mění zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1994 Sb., o zeměměřictví a o změně a doplnění některých zákonů souvisejících s jeho zavedením  zákon nabyl účinnosti 14. listopadu 2009 (transpoziční období však u Směrnice skončilo již 15. května 2009)

 definuje povinnost orgánů veřejné správy zpřístupňovat data vyjmenovaná v přílohách Směrnice,  definuje právo kohokoli přistupovat k datům (na základě licenčních smluv) prostřednictvím síťových služeb zpřístupňovaných:  zdarma – vyhledávací, prohlížecí,  za úplatu – stahování dat, transformační služby, služby umožňující spuštění jiných služeb založených na prostorových datech,  pro třetí strany uvádí možnost připojit se k národnímu geoportálu INSPIRE za předpokladů dodržení technických parametrů,  pro orgány veřejné správy (v jejich působnosti) stanovují všechny služby Národního geoportálu INSPIRE zdarma

 Ing. Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí  RNDr. Eva Kubátová Ministerstvo vnitra  Mgr. Lenka Jirásková (další kontaktní osoba) CENIA, česká informační agentura životního prostředí

 Zdroje:  PLÁNKA, L. Kartografie II: INSPIRE, KIVS. 