Geopark Joachima Barranda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivity města Chrudim v oblasti podpory rozvoje cestovního ruchu
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Základy projektu - rozvoj NNO ŽP Regionální centrum ČSOP Pověřenou organizací je ZO ČSOP Kněžice, celkem 18 základních organizací v kraji Koordinační.
Setkání informačních center Zlínského kraje Kroměříž
Konference NOVÁ GENERACE TURISTICKÉHO ZNAČENÍ ANEB TURISTICKÉ STEZKY DO MOBILU Rámcový projekt Životní prostředí v Praze a volný čas – V Praze za přírodou.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Regionální turistické.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
28. listopadu 2012 Zastupitelský sál
TRNKOVÁ STEZKA Představení projektu. Trnková stezka obecně Předmětem projektu je rozvoj a propagace „Trnkové stezky“, specifického turistického produktu,
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Volnočasové projekty a EU financování
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Středočeský.

Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
EVVO v Jihomoravském kraji 2010
Ochrana přírody ČR.
POBEROUNSKÁ SUBPROVINCIE
Společný regionální operační program PRIORITA 4 Cestovní ruch Opatření 4.1 Rozvoj služeb pro cestovní ruch Podopatření Podpora regionálních a místních.
CHKO Český kras.
29. března 2004ISSS 2004, Hradec Králové1 iMUNIS SMiS – aplikace na OÚ Lety Jiří Hudeček, Obec Lety Ivana Melicharová, Obec Lety Tomáš Lechner, Triada,
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
65-42-M/01 Hotelnictví VY_32_INOVACE_ZCR_641 Ročník: 3.
2. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 13:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
NOVÁ TVÁŘ ÚSTECKÉHO KRAJE TISKOVÁ KONFERENCE Krajský úřad Ústeckého kraje.
Barrandien v okolí Prahy 9. ročník ZŠ ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ.
Sdružení Český ráj. 2 Projektové záměry Regionální projektové záměry pro období : Marketingové a koordinační aktivity v CR Rozvoj doplňkové infrastruktury.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
2 Řeka Jizera Největší pravostranný přítok Labe (cca 165 km). Pramen na svahu hory Smrk v Jizerských horách. Soutok s Labem u Lázní Toušeň a Káraného.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje Zpráva o postupu příprav Rámce pro investice do infrastruktury Červen 2016 PaedDr. Pavel Schneider, vedoucí.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Cyrilometodějské jubileum 2013 Přehled aktivit Zlínského kraje Ing. Ladislav Kryštof Výroční konference cestovního ruchu Východní Moravy, 29. ledna 2012.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Poznejte regiony České republiky Středočeský kraj.. přirozené centrum České republiky Střední Čechy jsou místem, kam se dá přijet na návštěvu,
„Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska“ Projekt CZ0109 Modul č. 5 EKOMAPA VALAŠSKA PŘÍRODA VALAŠSKA.
statutární náměstkyně hejtmana
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Návrh turistického informačního systému v centru Českých Budějovic
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
Keltský archeoskanzen Nasavrky
STŘEDOČESKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-27 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Michal Šperling - EUREDIS
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Ochrana přírody a krajiny
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Krajský úřad Středočeského kraje
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Územně analytické podklady
GO a REGIONTOUR 2019 Veletrhy cestovního ruchu
Transkript prezentace:

Geopark Joachima Barranda O vytvoření geoparku v prostoru východního Barrandienu mezi Prahou a Českým krasem přes Beroun dále bylo uvažováno již vícekrát. Oficiálně bylo jednáno již v listopadu 2004 se zástupcem UNESCO pro krasová území.

Území východního Barrandienu v okolí JZ Prahy a Českého krasu – prostor pro Geopark Joachima Barranda (viz dále)

Uvažované katastry GJB (barevně odlišeny dílčí sektory)

Proč geopark Joachima Barranda? Jde o území historických výzkumů a ploch J.Barranda a dalších v oblasti paleontologie a kolébku české vědy Nacházejí se zde historicky doložené lokality detailních Barrandových průzkumů a některé názvy druhů jsou spojeny s místy a ději v území Jde o kolébku české paleontologie a geologie, území s řadou významných geologických lokalit mezinárodního významu (Klonk, Budňany, Požáry, aj.)

Symbol GJB jako symbol geoparku byla zvolena Srdcovka česká (Cardiola bohemica), oblíbená i J.Barrandem Trilobit jako symbol již přešel do znaku CHKO Český kras a zároveň není typickým paleontologickým reprezentantem území

Stav průzkumu podmínek pro geopark Joachima Barranda Jsou provedeny analýzy potenciálu geoturistiky v hraničních obcích navrženého území včetně aktuálních SWOT analýz Dokončují se analýzy potenciálu pro geoturistiku pro jádrová území v 4 sektorech (JZ část hl.m.Prahy, pravý břeh Berounky v Českém krasu, levý břeh Berounky od Černošic do Berouna, Západní kras od Berouna do Tmaně, Zdic a Trubína) Je připravena předběžná mapa území po katastrálních územích Bylo jednáno s řadou subjektů v území, které jsou budoucími rozhodujícími hráči a nositeli myšlenky Geoparku Bylo jednáno s některými představiteli obcí v území Je připravována přihláška Geoparku Joachima Barranda podle národní směrnice

Podkladové materiály geoparku J.B. obecné a vlastní

Základ pro činnost – www stránky s pravidelnou aktualizací : www Základ pro činnost – www stránky s pravidelnou aktualizací : www.barrandien.cz

Co do Geoparku J.Barranda bude zahrnuto ze stávající infrastruktury : 5 naučných stezek s geologicko-přírodovědnou tématikou (Zlatý kůň, Svatojánský okruh, Karlštejnsko, aj.) Národní muzeum – paleontologická expozice (Praha), Muzeum Českého krasu – expozice Geopark Barrandien (Beroun), Jediné přístupné jeskyně v Stč.kraji - Koněpruské jeskyně Galerie Čerťák – vstupní expozice k vápenci, těžbě a nálezům Důlní skanzen Barbora (Solvayovy lomy u Bubovic) s geoexpozicí Skanzen těžby Chrustenická šachta Příležitostně – Geostezka Velkolomem Čertovy schody, průchod štolami Malé Ameriky a na Mexiko Mezinárodně uznaný stratotyp silur/devon na NPP Klonk s památníkem, Paleontologické lokality – např. PP Špičák a Barrandovy jámy Více jak 30 zvláště chráněných území převažujícího geologického a paleontologického významu, 3 přírodní parky Území oceněné prestižním Diplomem Rady Evropy – NPR Karlštejn

Významná místa v území Geoparku J.Barranda

Významné geoturistické body v území geoparku J.Barranda Muzeum Českého krasu s expozicí k Barrandienu a paleontologickou expozicí Koněpruské jeskyně jako jediné veřejnosti přístupné jeskyně a knihovna řady nálezů

Co území Geoparku J.Barranda nabízí jako celek návštěvníkům z geoturismu Geoexpozice a skanzeny důlní těžby a geologie (Barbora – Solvayovy lomy, Chrustenice, Všeradice, Čertovy schody) Geologické stezky územím (Zlatý kůň, Sv.Jan, Radotín) Dobrou dostupnost dopravou zejména MHD Praha a ČD Prověřenou síť pěších tur. stezek a cyklostezek Dobré značení území a vznikající informační sítě propojené s www a GPS Nově jsou v území doznačovány a propagovány geologické stezky (viz dále)

Virtuální geologické stezky - grant Revolvingového fondu MŽP Nová technologie čtení navigačních znaků prostřednictvím mobilu a sdílení www informací online v terénu Značení naučných stezek a lokalit tzv. QR taggy Propagační program pro školy a mládež v okolí Č.Krasu a Praze

Historicko – geologické dědictví v geoparku J.Barranda Pozůstatky těžby v cca 400 malých historických lomech Důlní skanzeny na zbytcích těžby Penězokazecká dílna v Koněpruských jeskyních Stopy osídlení ve vybraných jeskyních Stopy předchozích výzkumů v území

Prezentace geologického dědictví v současnosti Mezinárodní konference k rekultivaci vápencových lomů, Beroun, 2002 Krasová mez.škola zaměřená na turistiku, 2003 Konference INHIGEO – mezinárodní historicko-geologická konference, 2005 Každoroční exkurse studentů VŠ Exkurse studentů SŠ z regionu a okolí Oslava Mezinárodního dne parků (květen) Setkání místních speleologických organizací každoročně Pravidelný provoz Koněpruských jeskyní Setkání Rady národních geoparků MŽP, 2011

Problémy parku J.Barranda Pokračující těžba, zpracování a prodej kvalitního vápence k nevhodným účelům (odsíření) a devastace území těžbou a dopravou Pokles zájmu o území Českého krasu a jeho prezentaci i rekreační využití Převažující turistika nárazová - jednodenní Neexistující oficiální centrum geoparku (IC) Nedostatečné propojení aktivit, organizací a obcí v prostoru širšího území Rozvoj prodeje zkamenělin a dalších přírodnin Malý zájem odborné veřejnosti o práci v GP Úbytek fondů a finančních zdrojů pro rozvoj

Případní hlavní hráči a nositelé myšlenky GJB Agentura Koniklec, o.s. Karlštejnsko, o.s. Správa CHKO Český kras, Správa Koněpruských jeskyní Jednotlivé aktivní obce a města Hlavní město Praha (Magistrát hl.m.Prahy) Středočeský kraj (Krajský úřad Středočeského kraje) Národní Muzeum, Muzeum Českého krasu Těžební organizace (VLČS, Lomy Mořina, ČMC) Speleologické organizace, turistické organizace. Základní a střední školy v regionu Skanzeny těžby a geologie Český svaz ochránců přírody Místní dobrovolníci a znalci

Poděkování Projekt přípravy GJB finančně i jinak významně podpořili: Správa CHKO Český kras Muzeum Českého krasu v Berouně

Děkuji za přízeň i pozornost! Geologické, paleontologické a historicko-geologické dědictví Barrandienu jistě přežije i naše další aktivity! Mgr.Michael Pondělíček Agentura Koniklec o.s.