Václav IV. 1378 – 1419 ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník nepříliš obratný diplomat a politik.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zikmund Lucemburský poslední Lucemburk na českém trůně
Advertisements

VLÁDA JIŘÍHO Z PODĚBRAD
Doba pohusitská a Jiří z Poděbrad
České země za Václava IV.
Václav IV. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Český stát v době předhusitské
Václav IV
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
Václav IV..
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
Václav IV. Matěj prokopič.
Husitská revoluce konec.
České země ve 14. století Mezi Lucemburky a Habsburky.
DOBA HUSITSKÁ 1.
Český stát za Lucemburků
LUCEMBURKOVÉ 1310 – 1437.
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
Václav IV. syn Karla IV. a jeho třetí manželky Anny Svídnické
Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)
HUSITSTVÍ Lenka Venclová 7.ročník.
MUČEDNÍCI EVROPSKÉHO STŘEDOVĚKU
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Náboženské nebo sociální hnutí?
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 11. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Kristýna Cejnková Tereza Bencová
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Zikmund Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav.
Anna Betuštiaková VI. Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
DOBA HUSITSKÁ.
Krize středověké společnosti
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
7. ročník Pozdní středověk
Český stát za Lucemburků
Václav IV. 7. ročník.
Václav IV. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_05_vaclavIV.ppt
 Narození: mezi 1340 a 1350 v Pomuku, dnešním Nepomuku Úmrtí : 20. března 1393 v Praze Svátek: 16. květen Pohřben: Praha, Katedrála svatého Václava Svatořečen:
Jan Nepomucký domácí úkol.
VÁCLAV IV. (1361, vláda 1378 – 1419).
Vypracovala: Daniela Marešová 3.A Jan Nepomucký. Jan z Pomuku (1330 či ) 1330 narozen v Pomuku (dnešním Nepomuku) Vystudoval na Vysokém učení.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
Václav IV. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
HUSITSTVÍ.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Václav IV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
ČESKÝ STÁT ZA LUCEMBURKŮ.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_12
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Václav IV – 1419 Ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník Nebyl obratný diplomat a politik.
DĚTI KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Dějepis 7. ročník Marek Kryška
DOBA HUSITSKÁ.
Digitální učební materiál
Český stát za Lucemburků
Zikmund Lucemburský. Základní údaje Narození:15. února 1368, Norimberk,Německo Úmrtí:9.prosince 1437,Zmojmo Pohřeb:Římskokatolická katedrála,Oradea Manželky:Marie.
Václav IV. Barbora Moricová, 2.B.
Jan Hus, husitství.
Transkript prezentace:

Václav IV – 1419 ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník nepříliš obratný diplomat a politik s jeho životem spojována řada pověstí 2x ženatý, bezdětný, nezájem o vládu, agresivita, alkohol

Václavova vláda – počátek celoevropské krize - papežské schizma, mravní úpadek církve řada politických neúspěchů: 1. roztržka s Francií - tradičním spojencem Lucemburků - (v papežském schizmatu podpořil římského papeže) 2. roztržka s Němci - podpis Kutnohorského dekretu (odebral cizincům na univerzitě 3 hlasy odchod německých žáků a učitelů z Prahy)

3. roztržka vysokou šlechtou - „panská jednota“ – cílem - omezení moci krále šlechtou a vlastními příbuznými (bratr Zikmund, bratranec Jošt) – chtěli podíl na moci, 2x zajat (1393, 1408), pokus otrávit ho úřady svěřovány příslušníkům nižší šlechty 4. roztržka s církví - spor s arcibiskupem Janem z Jenštejna - příběh Jana z Pomuku

Jan Nepomucký Generální vikář arcibiskupa - oběť dlouhodobé nenávisti mezi králem a arcibiskupem 1393 zemřel při mučení, tělo vhozeno do Vltavy, po 4 týdnech vyplaveno později vznik kultu exhumace, nález červené hmoty – zázrak - jazyk! (nejspíš mozková hmota) legenda o neprozrazení zpovědního tajemství královny svatořečen v době protireformace kult podporován jako katolický protějšek kacířského Jana Husa

Zikmund Václav zemřel 1419 po defenestraci, v Praze nepokoje Zikmund, uherský a římský král, mladší bratr, pro husity nepřijatelný království do r bez panovníka basilejský koncil – kompaktáta - uznán českým králem i husity 1437 zemřel bez mužského dědice jeho nástupcem - zeť Albrecht Habsburský