Redoxní vlastnosti kovů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Chemie anorganická a organická Chemická reakce
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Galvanické články CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 15
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
Název šablony: Inovace v chemii52/CH29/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické reakce a děje Autor:
Redoxní reakce = Oxidačně-redukční reakce (učebnice str. 60???)
REDOXNÍ DĚJ RZ
Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
D-prvky.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
11. skupina.
CHEMICKÉ REAKCE.
VIII. OXIDAČNĚ - REDUKČNÍ (REDOX) REAKCE
Řada napětí kovů, zákonitosti reakcí
řada napětí kovů Řada napětí kovů – Beketovova řada kovů
Vyčíslení chem. rovnic.
REDOXNÍ DĚJ.
Redoxní děje = oxidačně redukční
Opakování -Beketovova řada kovů
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Redoxní děje Elektrolýza
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Reakce anorganické chemie II.
Elektrochemická řada napětí kovů
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_20 Tematická.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26 Autor: Lenka Poláková
Galvanický článek.
Redoxní reakce 9.A, B 23/5 3-ox.;.
Redoxní reakce.
 Vědní disciplína zabývající se rovnováhami a ději v soustavách, ve kterých se vyskytují částice nesoucí el.náboj.
Redoxní (oxidačně redukční) reakce
REAKCE CHEMIE ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 5
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Elektrochemie Vědní disciplína, která se zabývá rovnováhami a ději v soustavách obsahujících elektricky nabité částice.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_15 Tematická.
Elektrodový potenciál
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Řada napětí kovů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-3 Anorganická.
Měď Cu.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oxidačně redukční reakce
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_11_REDOXNÍ REAKCE TÉMA: REDOXNÍ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
Ověřování základních znalostí z chemie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Redoxní reakce.
Redoxní reakce 1.
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
REDOXNÍ VLASTNOSTI KOVŮ A NEKOVŮ
Elektrochemická řada napětí kovů
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
ELEKTROCHEMIE Elektrochemický potenciál Standardní vodíková elektroda
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
Obecná a anorganická chemie
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
9. ročník Mgr. Hilda Petríková
Beketovova řada napětí kovů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-05
Transkript prezentace:

Redoxní vlastnosti kovů Prezentace byla vytvořena v rámci projektu Podpora moderních forem výuky na ZŠ Libereckého kraje Redoxní vlastnosti kovů Veronika Pálková ZŠ, Liberec, ul. 5. května 64/49 Au Cu Vytěsňování kovů z roztoků jejich solí Al

Opakování Co se děje při oxidaci? Zvyšuje se oxidační číslo. Co se děje při redukci? Snižuje se oxidační číslo. Procvičování ZnII ZnO redukce CuO CuII oxidace Můžete je ocenit potleskem za správnou odpověď – ikona zvuku. SIV SVI oxidace AlIII AlO redukce NV NI redukce N-III NV oxidace

Vytěsňování kovů z roztoků jejich solí Do kádinky s  CuSO4 vložíme proužek zinkového plechu. Co se bude dít? Cu Zn a) nebude se dít nic b) roztok se odbarví a vyloučí se měď b) roztok se odbarví a vyloučí se měď c) zinek zbarví roztok do šeda ZnSO4 CuSO4 Připravte si pokus, ať mohou podle reakce odhadnout správnou odpověď.

Vytěsňování kovů z roztoků jejich solí Do kádinky s  ZnSO4 vložíme proužek měděného plechu. Co se bude dít? Cu a) nebude se dít nic a) nebude se dít nic b) roztok zčervená a vyloučí se zinek c) měď zbarví roztok do červena ZnSO4 Připravte si pokus, ať mohou podle reakce odhadnout správnou odpověď.

Co se děje? Jsem na tuto stránku můžete psát popisovačem vše, co žáky napadne k právě proběhlým reakcím.

Vytěsňování kovů z roztoků jejich solí Do zkumavky s  AgNO3 vložíme proužek měděného plechu. Co se bude dít? Cu Cu(NO3)2 a) roztok zčervená b) nebude se nic dít c) vyloučí se stříbro c) vyloučí se stříbro AgNO3 Ag Připravte si pokus, ať mohou podle reakce odhadnout správnou odpověď.

Vytěsňování kovů z roztoků jejich solí Do zkumavky s  AgNO3 vložíme proužek zinkového plechu. Co se bude dít? Ag Zn a) roztok zhnědne b) nebude se nic dít c) vyloučí se stříbro c) vyloučí se stříbro Připravte si pokus, ať mohou podle reakce odhadnout správnou odpověď. Zn(NO3)2 AgNO3

Co se děje? Jsem na tuto stránku můžete psát popisovačem vše, co žáky napadne k právě proběhlým reakcím.

Vytěsňování kovů z roztoků jejich solí Do čtyř Petriho misek nalijeme zředěnou H2SO4 a přidáme Zn, Fe, Cu a Mg. Který kov bude reagovat nejrychleji, v jakém pořadí budou reagovat další a co budou vytěsňovat? a vytěsňuje se ……? Cu Mg nereaguje 1 H2 Připravte si pokus, ať mohou podle reakce odhadnout správnou odpověď. Použijte meotar a promítejte na interaktivní tabuli. 3 Zn Fe 2

Co se děje? Jsem na tuto stránku můžete psát popisovačem vše, co žáky napadne k právě proběhlým reakcím.

Vytěsňování kovů z roztoků jejich solí Vše závisí na reaktivitě kovů s ostatními látkami Proto byla sestavena ŘADA REAKTIVITY KOVŮ vytěsňují vodík z kyselin reakce s vodní parou oxidace reagují za studena s H2O Na Ca Mg Al Zn Fe Pb H2 Cu Ag Au Zde si mohou procvičit značky, zopakovat, kterým směrem probíhá oxidace a redukce, odhadnout, které kovy ještě reagují s kyselinami, které s vodní parou a které s vodou za studena. Jaké kovy jsou ušlechtilé a které ne. redukce Na+ Ca2+ Mg2+ Al3+ Zn2+ Fe2+ Pb2+ 2H+ Cu2+ Ag+ Au3+ neušlechtilé kovy ušlechtilé kovy

Vytěsňování kovů z roztoků jejich solí Řada reaktivity kovů - daný kov je schopen vytěsnit (vyredukovat) z roztoku všechny kovy umístěné v řadě od něj vpravo - kov může být z roztoku své soli vytěsněn kovem umístěným v řadě od něj vlevo vytěsňují vodík z kyselin reakce s vodní parou oxidace reagují za studena s H2O Na Ca Mg Al Zn Fe Pb H2 Cu Ag Au Zápis. Všechny obrázky byly vyrobeny osobně, dva obrázky na první stránce stažené z internetu 2010_03_02 - http://www.garten.cz/images_data/4856-medene-potrubi.jpg, http://www.rvtrading.cz/doplnky/images/semivac1o.jpg, třetí použit z galerie Microsoft Office redukce Na+ Ca2+ Mg2+ Al3+ Zn2+ Fe2+ Pb2+ 2H+ Cu2+ Ag+ Au3+ neušlechtilé kovy ušlechtilé kovy