ZIMNÍ SPÁČI Zimním spánkem zvířata řeší nedostatek potravy. Podobně se chovají i tvorové ve stepích a polopouštích, kteří upadají do spánku po dobu největšího.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VESMÍR. VESMÍR Modrou, protože voda tvoří téměř tři čtvrtiny povrchu Země…. Když proletíte závojem plynů, které obalují Zemi, a ohlédnete se zpátky,
Advertisements

PRÁZDNINY Pozorně si přečtěte povídku a najděte 5 věcí, které se nemohly stát.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA. PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIDÁVAJÍ se k podstatným jménům, proto jsou PŘÍDAVNÁ. Na přídavná jména se ptáme otázkami JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? PŘIDÁVAJÍ.
Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePrůmysl Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje odvětví průmyslu v ČR.
Nejprve si Přečtěte pozorně text
Spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
CH Chvojka- tak se říkalo větvičce z jedle anebo její uříznuté špičce. Za časů našich prababiček visela u stropu nad kuchyňským stolem. Byla ozdobena.
Alena ráda jezdí vlakem. Vždycky říká, že je to daleko lepší, než cestovat autobusem. Ve vlaku může člověk zažít hodně zajímavých věcí pak je na co vzpomínat.
VY_32_INOVACE_20_32_POUŠTĚ
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Pozorně si přečtěte povídku
 Předložky se spojují s podstatnými jmény.  Označujeme je číslem 7.  Píšeme je odděleně, ale čteme je dohromady.
Metodický list Učitel postupuje podle pokynů v prezentaci. Některé úkoly je možné použít k písemné práci., použít jako pracovní list. Je na uvážení učitele.
ZÁJMENA Zájmena nahrazují podstatná nebo přídavná jména. Zájmena používáme místo podstatných nebo přídavných jmen. Zájmena používáme za jména, proto to.
SPORTOVÁNÍ Pavel byl docela obyčejný kluk. Vyrůstal u svých rodičů se třemi dalšími sourozenci, a když mu bylo pět let, začal chodit do školy. Ve škole.
PROCVIČOVÁNÍ SLOVNÍCH DRUHŮ Spojte slovesa s podstatnými jmény ZPÍVAT SKLÍZET PSÁT VOLAT ZALÉVAT  MOBIL  ZAHRADA  KAREL GOT  POZNÁMKA  BRAMBORY.
Název školy: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF Autor: Mgr. Jaroslava Novotná, Název: VY_12_INOVACE_35_PŘÍRODA Téma: Zvířata.
Rozmanitost života v přírodě
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceJiřík z Poděbrad Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Mláďata v pražské ZOO Co se již letos narodilo?
Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2012
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZemědělství Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Živočichové - obratlovci
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Identifikátor materiálu: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceDolnomoravský úval Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje.
Přečtěte si text a najděte 5 věcí, které se nemohly stát NÁVŠTĚVA.
Živočichové tropických deštných lesů (1)
Advent máme, svíce plane…
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŽIVOČICHOVÉ.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Plazi pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_17.
zvířata Ve volné přírodě
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceNerostné suroviny Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní nerostné.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceJesenicko Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje základní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
MODRÉMOŘEPÍSEKSŮLN ÁMOŘNÍKSI BOTYZUL. DONOCISIDLOUHOZPÍV ALDRUHÝDENPAKDLOU ZEZÍVAL. ROZLUŠTÍTE DVĚ TAJEMNÉ TABULE? URČETE SLOVNÍ DRUHY.
Savci Volně žijící zvířata Svět kolem nás
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Pozorně si přečtěte text
Zoologická zahrada je místo, které můžeme navštívit v každou roční dobu, každý všední den, v sobotu i v neděli. Pokaždé tam je na co se dívat. Martin.
Opakování slovních druhů. Opakování slovních druhů.
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM SAVCI ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
CITOSLOVCE Vyjadřují city, nálady, výzvy nebo hlasy a zvuky lidí, zvířat a věcí. Označujeme je číslem 10.
Savci pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_19.
Měsíc – oběžnice Země pro 5. ročník ZŠ
Tomáš Mirovský Přírodní společenství Louky.
ZVÍŘÁTKA V ZIMĚ Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - TEPLO Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Zimní spánek Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): 05/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve čtvrtém.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
URČETE JEDNOTLIVÁ ROČNÍ OBDOBÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
ZVÍŘATA V ZIMĚ Některé živočichy můžeme vidět ve volné přírodě i v zimě. Tito živočichové si dokážou udržet stálou tělní teplotu, i když je venku zima.
Transkript prezentace:

ZIMNÍ SPÁČI Zimním spánkem zvířata řeší nedostatek potravy. Podobně se chovají i tvorové ve stepích a polopouštích, kteří upadají do spánku po dobu největšího horka a sucha. To se nazývá letní spánek. Zimní spánek prodlužuje zvířatům život až na trojnásobnou délku! Kdybychom tak spali i my lidé, nejenže byste nemuseli chodit v zimě do školy, ale těm starším dědečkům a babičkám by bylo přes dvě stě let… Ale nebyla by škoda přijít o zimní radovánky a o Vánoce?

JEŽEK Studenokrevná zvířata- žáby, hadi, ale i včely nebo čmeláci- se řídí skutečnou teplotou, která je venku. S vnitřním termostatem žije třeba i ježek. Tihle tvorové se probouzejí, když venkovní teplota vystoupí nad dvanáct stupňů. Proto občas můžeme vidět létat včely i v únoru.

VELCÍ SAVCI Velcí savci včetně medvědů do opravdového zimního spánku neupadají, jen si zateplí doupě a v něm tráví chladné měsíce jakýmsi podřimováním. Občas ale vylézají na záchod, nebo aby se vyvětrali a něco zakousli.

MALÁ ZAJÍMAVOST Hodně se polekala hospodyně na Floridě, když chtěla upéct divokou kachnu, kterou přinesl její manžel z lovu. Po několika dnech pobytu v ledničce na ní kachna zamrkala a zamávala křídly: pták byl totiž postřelený a nízká teplota ledničky u něj přivodila umělý „zimní spánek“. Když veterinář vyndal kachně broky z těla, stala se domácím mazlíčkem rodiny.

Které zvíře opravdu prospí celou zimu? Vyškrtej písmenka, která jsou v řadě dvakrát a dozvíš se to… TSKDVYETAIELMDŠYAŽKLŤMŽ

KTERÁ ZVÍŘATA SE UKRÝVAJÍ ZA TĚMITO PŘESMYČKAMI? KAŠLI VÁRKA PRAK NELEJ SEP LIŠKA KRÁVA KAPR JELEN PES

Učitel postupuje dle pokynů v prezentaci, je na jeho uvážení, zda některý list použije zároveň jako pracovní. METODICKÝ LIST

Citace Text: Mateřídouška 2/2012, vydává vydavatelství Mladá Fronta a.s. , str. 38, 39, Osmisměrka str.10, křížovka str. 21 Obrázky: Dostupný z http://fc00.deviantart.net/fs70/f/2009/361/b/8/winter_wonderland_wallpaper_by_DyingBe autyStock.jpg dne 1.12. 2012 Dostupný z http://blog.sme.sk/blog/1350/30042/jezo_res.jpg dne 1.12. 2012 Dostupný z http://photo.vivo.sk/jpeg/922/128286/_n/44ff733/Ursus-arctos-medved-hnedy dne 1.12. 2012 Dostupný z http://images.fanpop.com/images/image_uploads/Winter-Trees-winter- 509498_1152_864.jpg dne 1. 12. 2012 Dostupný z http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Marmot-edit1.jpg dne 1.12. 2012 Dostupný z http://3.bp.blogspot.com/- DFJp_2zAZRQ/TvtY5_BGc3I/AAAAAAAAB74/Va3t2S5Kpz4/s1600/winter.jpg dne 1.12. 2012