Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII3.12.20091 ooo.. Zajímavé, ať se vám to líbí..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávící soustava trávení, živiny
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
JÁTRA Trávicí soustava.
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Trávicí soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Trávicí soustava Příjem potravy Zpracování potravy Vstřebávání živin
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Střevo - střevo je nejdelší úsek trávící trubice, končí řitním otvorem - tráví a vstřebává potravu - rozdělujeme ho na dvě části: tenké a tlusté.
Trávicí soustava.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_20_16C_Játra, slinivka břišní Téma: Biologie.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Přírodopis - 8. ročník, Trávicí soustava
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Základní škola a mateřská škola Bukovec
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII ooo.. Zajímavé, ať se vám to líbí..

Trávicí soustava je soustava orgánů, které se podílejí na příjmu, zpracování a vylučování potravy. Hmm zajímavé Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII

Lidský žaludek je rozšířená část trávicí trubice, která navazuje na jícen a z druhé strany z něj vychází dvanáctník. Jedná se o svalový vak uložený v dutině břišní pod levou klenbou brániční mezi slezinou a játry. Jeho tvar a velikost se mění v souvislosti s jeho naplněním a polohou těla. Šššš... Tady ten žaludek není.. Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII

o život bez jater není možný o největší žláza v těle - 1,5 kg o uložena v pravé brániční klenbě o mají červenou barvu (jsou bohatě prokrvena) o v klidu játra každou minutu přijímají 1,5 - 2l krve o jaterní brankou vystupuje z jater žlučovod a jaterní žíla Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII

Slinivka břišní je šedě růžová laločnatá žláza připomínající velkou slinnou žlázu a řadíme jej mezi orgány trávicí soustavy. Velikost lidské slinivky je cm a váha g Většina objemu tkáně je určena k výrobě pankreatické šťávy (= enzymy štěpící cukry, tuky, bílkoviny), jež je následně odváděna do dvanáctníku. Pouze 1,5 % objemu slinivky tvoří buňky, které produkují neméně důležité hormony Bla, bla,bla Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII

Dvanáctník je podkovovitě stočená počáteční část tenkého střeva navazující na žaludek. Kromě žaludku do něj rovněž ústí vývod žlučníku z jater a vývody slinivky břišní. Délka dvanáctníku je mezi 20 a 28 cm a jeho průměr činí 3,5 až 4,5 cm. Je to první část tenkého střeva ve kterém probíhá vstřebávání živin. Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII

střevo je nejdelší úsek trávicí trubice. Navazuje na vrátník žaludku a končí řitním otvorem. Je to orgán přizpůsobený trávení a vstřebávání potravy. Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII Ty se to naučíš ať chceš nebo ne!

Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII Ooo, to je boží tabulka…

Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII Základními složkami potravy jsou cukry, tuky a bílkoviny.

Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII Příjem pestré potravy. 2.Příjem přiměřeného množství potravy. 3.Přiměřené požívání pochutin (koření, ocet atd..). 4.Vhodná úprava potravy. 5.Dostatečný příjem vhodných tekutin. 6.Kultura stolování. 7.Hygienické návyky. mňam