Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII ooo.. Zajímavé, ať se vám to líbí..
Trávicí soustava je soustava orgánů, které se podílejí na příjmu, zpracování a vylučování potravy. Hmm zajímavé Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII
Lidský žaludek je rozšířená část trávicí trubice, která navazuje na jícen a z druhé strany z něj vychází dvanáctník. Jedná se o svalový vak uložený v dutině břišní pod levou klenbou brániční mezi slezinou a játry. Jeho tvar a velikost se mění v souvislosti s jeho naplněním a polohou těla. Šššš... Tady ten žaludek není.. Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII
o život bez jater není možný o největší žláza v těle - 1,5 kg o uložena v pravé brániční klenbě o mají červenou barvu (jsou bohatě prokrvena) o v klidu játra každou minutu přijímají 1,5 - 2l krve o jaterní brankou vystupuje z jater žlučovod a jaterní žíla Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII
Slinivka břišní je šedě růžová laločnatá žláza připomínající velkou slinnou žlázu a řadíme jej mezi orgány trávicí soustavy. Velikost lidské slinivky je cm a váha g Většina objemu tkáně je určena k výrobě pankreatické šťávy (= enzymy štěpící cukry, tuky, bílkoviny), jež je následně odváděna do dvanáctníku. Pouze 1,5 % objemu slinivky tvoří buňky, které produkují neméně důležité hormony Bla, bla,bla Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII
Dvanáctník je podkovovitě stočená počáteční část tenkého střeva navazující na žaludek. Kromě žaludku do něj rovněž ústí vývod žlučníku z jater a vývody slinivky břišní. Délka dvanáctníku je mezi 20 a 28 cm a jeho průměr činí 3,5 až 4,5 cm. Je to první část tenkého střeva ve kterém probíhá vstřebávání živin. Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII
střevo je nejdelší úsek trávicí trubice. Navazuje na vrátník žaludku a končí řitním otvorem. Je to orgán přizpůsobený trávení a vstřebávání potravy. Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII Ty se to naučíš ať chceš nebo ne!
Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII Ooo, to je boží tabulka…
Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII Základními složkami potravy jsou cukry, tuky a bílkoviny.
Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII Příjem pestré potravy. 2.Příjem přiměřeného množství potravy. 3.Přiměřené požívání pochutin (koření, ocet atd..). 4.Vhodná úprava potravy. 5.Dostatečný příjem vhodných tekutin. 6.Kultura stolování. 7.Hygienické návyky. mňam