Didaktika přírodopisu 2 2. seminář

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
Mechorosty (Bryophyta) VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.14/Li
Neonky-svítící zázrak
Rostliny výtrusné Mechorosty nemají pravé kořeny, stonky, listy
Přírodopis 6. ročník Mechorosty Bohumil Bareš.
LIŠEJNÍKY - MECHY - KAPRADINY PLAVUNĚ A PŘESLIČKY
Kapraďorosty Přírodopis VY_32_INOVACE_013, 1. sada, Př ANOTACE
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SYSTÉM MECHOROSTŮ
Jak založit nové akvárium.
MECHOROSTY Stavba rostliny Tobolka s výtrusy Štět Lístky Lodyžka
Rostliny výtrusné Mechorosty.
Přírodovědné školní portfolio
Didaktické zásady výuky přírodopisu
63. RISK VÝTRUSNÉ ROSTLINY
MECHOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Opakování výtrusné rostliny
MECHOROSTY.
Vyšší výtrusné rostliny
MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Mechorosty.
Mechy v lesích Vladislava Zubrová.
MECHOROSTY obrázky zástupců.
Přírodovědný stacionář JEDOVNICE
Didaktika přírodopisu 2
MECHY.
VÝTRUSNÉ ROSTLINY MECHOROSTY a KAPRAĎOROSTY
MECHY Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
MECHOROSTY Stavba rostliny Tobolka s výtrusy Štět Lístky Lodyžka
Rostliny výtrusné Mechorosty.
MECHOROSTY.
Mechorosty - Bryofhyta
Školní biologické pokusy
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
Ekosystémy.
ŽIVÁ PŘÍRODA ŽIVÉ ORGANIZMY.
Podříše VYŠŠÍ ROSTLINY (CORMOBIONTA)
Didaktika učiva biologie člověka
Didaktika přírodopisu 2
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
Didaktika přírodopisu 2 1. seminář Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU.
MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mechorosty Vyšší rostliny vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Mechorosty. Charakteristika suchozemské, druhotně mohou být vodní menší velikost (0,5 – 10 cm, max. 50 cm) tělo se nazývá stélka, jednoduchá pletiva,
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Přírodní vědy DUM 21 Základní podmínky života PŮDA I.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Didaktika přírodopisu 2 Přednáška Prostředky výuky přírodopisu
Třídění živých organismů
Živé organizmy Součástí živé přírody jsou houby, rostliny, zvířata a lidí. Nazýváme je živé přírodniny nebo také živé organizmy.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Didaktika učiva biologie člověka
Mechorosty.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Mechorosty.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Školní biologické pokusy
Didaktika učiva biologie člověka
Mechy a kapradiny. Mechy  na vlhkých místech bez vrstvy listí  mechové polštáře – tvořené jednotlivými rostlinami  chrání půdu před vysycháním  žije.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Portál eVIM Mechorosty.
Transkript prezentace:

Didaktika přírodopisu 2 2. seminář Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU

Metodický návod pro použití konkrétní přírodniny v přírodopisném vyučování Konkrétní přírodnina Živá přírodnina v přirozeném prostředí Využití jednotlivých biotopů pro výuku např. Pole Les Louka Rybník Živá přírodnina v umělém prostředí Koutek živé přírody Akvárium Terárium Mechárium Insektárium

Přírodniny preparované a konzervované Metodický návod pro použití konkrétní přírodniny v přírodopisném vyučování Přírodniny preparované a konzervované Školní herbář Herbář klíčních rostlin Sbírka semen Sbírka plodů Sbírka listů Sbírka větviček v zimním stavu Sbírka ptačích per Sbírka ptačích vajec Sbírka ulit a lastur Sbírka ptačích hnízd Herbář hub Paleontologický materiál Přírodniny neživé - horniny a nerosty

Živé přírodniny v přirozeném životním prostředí Kde pozorujeme: v terénu (TC, exkurze, přírodovědná vycházka) Co pozorujeme: jaký biotop, jaké rostliny, živočichy, tvary reliéfu Co můžeme pozorovat v tuto dobu v olšině?

MATERIÁLNÍ PROSTŘEDKY VÝUKY V PŘÍRODOPISU Co uvidíme na stejné lokalitě za měsíc?

Živá přírodnina v umělém prostředí Mechárium (mechová zahrádka) Proč to budu dělat? Kde ve výuce to použiji? (Třída - téma) Kdy budu potřebovat do výuky? Kdy musím založit, abych mohl použít ve výuce? Co na tom budu ukazovat? Jak ho mám vytvořit? Co k tomu potřebuji? Kde vezmu mechy? Jaké druhy do něj umístím ? Kam mechárium umístím (aby mechy dobře prospívaly, aby ho žáci nezničili)? Jak se o něj mám starat?

Použití mechové zahrádky v hodinách Př: může být součástí koutku přírody obsahuje mechy, játrovky, rašeliníky, lišejníky demonstrace různých typů stélky a její stavby vysvětlování rozmnožování mechorostů zdroj materiálu pro laboratorní práce (např. pozorování chlorocyst v listech rašeliníku, pozorování organismů žijících v mechorostech – vířníci, krytenky, slunivky, měňavky, nálevníky, želvičky, pijavenky apod.) demonstrace schopnosti mechů pojmout vodu – žáci si vyzkouší (váží před a po nasátí vodou) Vysvětlení mechanismu vzniku rašeliny(neukončený růst rašeliník)

Vytvoření mechové zahrádky: potřebujeme: skleněnou nádobu (akvárium), říční štěrk, lesní hrabanku, kameny, vzorky mechů a štítky s popisky Mechy nejlépe vypadají kulatém v akváriu, lze použít i čtvercové nebo obdelníkové Akvárium před osázením umyjeme (jen vodou, žádné saponáty) na dno rovnoměrně rozprostřeme proplavený a nečistot zbavený říční štěrk, který bude sloužit jako drenážní vrstva. Na písek umístíme kameny a nasypeme hrabanku Do hrabanky nasázíme mechy. Přikryjeme sklem Umístění: světlé místo, ale ne výslunné jižní okno Péče: několikrát týdně rosíme

Kde vzít vzorky mechorostů a které tam dát? v lese v okolí školy (uplatnění regionálního principu: žáci by měli znát především okolí školy a svého bydliště spolu s druhy, které je obývají Co do něj dát? - běžné druhy (POZOR na chyby v učebnicích!): ploník ztenčený, travník schreberův, rokyt cypřišový - druhy, které region dobře charakterizují (např. měřík, rašeliník, pérnatec) Kdy sbírat? - lze po celý rok, nejvhodnější je však konec léta (mechy vytváří štěty s tobolkou => lze použít k demonstraci jednotlivých částí mechové rostlinky a vysvětlení rozmnožování u mechorostů).

Doporučená literatura Ukázka přírodnin na jednotlivých biotopech DURREL, Gerald a DURREL, Lee. Amatérský přírodovědec. Praha: Slovart, 1997, 319 s. RICHARZ, Klaus. Atlas stop zvířat. Jak je poznávat a určovat. Praha: Academia, 2009, 188 s. Aktuálně ke koupi v Academii za 50 Kč + atlasy k určování jednotlivých skupin organismů Návody na založení a péči o sbírky přírodnin – zákl. informace: Altmann, Antonín: Přírodniny ve vyučování biologii a geologii. Praha: SPN, 1975, 157 s. Detailní návody pro založení a péči najdete v monografiiích, např. MAYLAND, Hans J. Sladkovodní akvárium. Art Area: Bratislava, 1999, 144 s. 12