Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mechorosty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mechorosty."— Transkript prezentace:

1 mechorosty

2 Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_V.BOT10 Vytvořeno: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Botanika - mechorosty Určeno pro: 7. ročník Anotace: Mechorosty. Výukový materiál slouží jako podklad pro výkladovou část hodiny a shrnutí poznatků. Inovace – využití ICT (PC, interaktivní tabule). Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Veronika Kurišová.

3 Primitivní vyšší rostliny
První zelené rostliny na souši

4 Dělení mechy játrovky

5 JÁTROVKY Vývojově starší než mechy Mají stélku, ale mají už pletiva
Porostlice mnohotvará – stinná, vlhká místa

6 MECHY - stavba Tobolka s výtrusy Štět Lodyžka Příchytná vlákna

7 Rozmnožování Výtrusy Vegetativně na mechové rostlince samčí a samičí
buňky – po oplození vyrůstává štět s tobolkou a výtrusy výtrusy vypadávají - z nich zelené vlákno = PRVOKLÍČEK – na něm vyrůstají nové rostlinky Vegetativně

8 Mechy - zástupci Ploník ztenčený Bělomech sivý

9 Mechy - zástupci rašeliník

10 Mechy - zástupci MĚŘÍK TEČKOVANÝ DRABÍK STROMKOVITÝ TRÁVNÍK SCHREBERŮV

11 Význam mechorostů Zadržují vodu – brání vysychání půdy
Zabraňují odnosu půdy Zvlhčují vzduch

12 Otázky Jakým dalším výrazem můžeme pojmenovat rašeliniště?
K čemu se rašelina využívá? V co by se rašelina proměnila v případě dalšího vývoje v příznivých podmínkách? Při léčbě kterých onemocnění se užívá rašelina?

13 Odpovědi Blata, slatě Jako fosilní palivo, izolace, v zahradnictví, balneologii, výrobě whisky… V uhlí Zejména nemoci pohybového aparátu.

14 Zdroje Játrovky J.F Gaffard. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW Porostlice mnohotvará BATHEL, Denis . wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 1.0 Generic na WWW Mechy - stavba Elizabeth Gertrude Knight (Britton). wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW Mechy – cyklus LadyofHats . wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Bělomech sivý ALGIRDAS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Ploník ztenčený KLINK, Alexander. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW:

15 Zdroje Měřík tečkovaný
PETERS, Christian. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW Drabík stromkovitý ALGIRDAS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Trávník Schreberův DICKBAUCH. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW

16 Zdroje Těžba rašeliníku
FISCHER, Christian. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW: Rašeliniště VAN DER CRABBEN, Jan. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 2.0 Unported na WWW: Rašeliník FISCHER, Christian. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW:


Stáhnout ppt "Mechorosty."

Podobné prezentace


Reklamy Google