Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Kateřina Bendová TEMATICKÁ OBLAST: Biologie, kvarta NÁZEV DUMu: Organolity POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 17 KÓD DUMu: KB_MINERALOGIE_17 DATUM TVORBY: ANOTACE (ROČNÍK): Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku ZŠ nebo kvarty víceletých gymnázií. Seznamuje se základními vlastnostmi, výskytem a použitím vybraných druhů minerálů. Může sloužit i jako zápis do sešitu. METODICKÝ POKYN:

2 Organolity-nerosty organického původu
(jantar, perly)

3 Jantar směs uhlovodíků; t=2-2,5; ρ=1-1,1g/cm3
amorfní, valouny nebo zrna barva: medově zlatá, žlutohnědá, hnědá, červenohnědá, vzácně modrá, zelená, černá vryp bílý lesk pryskyřičný, mastný průhledný až průsvitný, někdy neprůhledný štěpnost chybí, lom lasturnatý křehký

4 Jantar- zkamenělá pryskyřice třetihorních i druhohorních jehličnatých stromů

5 Výskyt: vzácně v usazeninách na Jizerské louce a v okolí Moravské brány; nejznámější lokality leží podél jižního pobřeží Baltského moře (Polsko, Německo, Švédsko, Litva, Estonsko, Lotyšsko, Ukrajina a Rusko), dále Sýrie, Libanon, Thajsko, Vietnam, Kanada, Mexiko a Dominikánská republika, Sicílie (modrý jantar); někdy obsahuje uzavřené části rostlin a hmyzu. Použití: ve šperkařství

6 Ukázky jantaru se zbytky hmyzu a jantarové šperky

7 Perly uhličitan vápenatý; t=4; ρ=2,65g/cm3
vylučovány tělem mlžů (perlorodky říční a perlotvorky mořské) po vniknutí cizího tělíska (např. zrnko písku) mezi plášť a lasturu kulovité útvary, různě zaoblené, hruškovité i nepravidelné (tzv. barokní perly) barva stříbřitě bílá, růžová, zlatožlutá i jiná snadno rozpustné v kyselinách (porušují se i v octě)

8 perly

9 Výskyt: u nás dříve horní Vltava, Blanice a Otava; ve světě se pěstují na farmách v Japonsku, USA, Austrálii, Barmě, Číně, Vietnamu a na Tahiti. Použití: ve šperkařství; sladkovodní jsou levnější, protože v perlorodce může růst až 20 perel najednou, kdežto v mořském mlži pouze jedna. Doba růstu jedné perly se pohybuje od jednoho roku až po několik let.

10 Zdroje -Wikipedia -Učebnice Fraus Přírodopis 9 pro základní školy a víceletá gymnázia -Učebnice SPN Přírodopis 4 pro 9. ročník ZŠ -MINERALOGIE A GEOLOGIE -Atlas Drahé kameny kolem nás; V. Bouška, J. Kouřimský -Encyklopedie Minerály; P. Korbel, M. Novák KISSUTH. commons.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ENGEL. commons.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CATEB. commons.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google