Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:"— Transkript prezentace:

1 MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 − nejstarší suchozemské rostliny − vznikly ze zelených řas − nemají VODIVÁ PLETIVA a PODPŮRNÁ PLETIVA − rostou v trsech – podpírají se – drobný vzrůst − významný BIOINDIKÁTOR Ploník obecný Obr. 2

3 MECHOROSTY DĚLÍME: MECHOROSTY MECHYJÁTROVKY

4 − nejprimitivnější mechorosty − tělo mají tvořené stélkou Př: POROSTNICE MNOHOTVÁRNÁ → lupenitá stélka

5 Porostnice mnohotvárná Obr. 3: Strasburger

6 Porostnice mnohotvárná

7 MECHY − KOSMOPOLITNÍ ROZŠÍŘENÍ = po celém světě − převažují na rašeliništích, vlhkých místech, na skalách, prameništích, v horách a tundrách Rašeliniště Rejvíz Obr. 4

8 STAVBA MECHOVÉ ROSTLINKY (PLONÍK OBECNÝ) Obr. 5 ŠTĚT TOBOLKA S VÝTRUSY KRYTÁ ČEPIČKOU LODYŽKA PŘÍCHYTNÁ VLÁKNA LÍSTKY

9

10 VÝZNAM MECHOROSTŮ − chrání půdu před EROZÍ (odnos půdy vodou nebo větrem) − podílí se na tvorbě HUMUSU − zadržuje vodu např. v lese − udržuje vzdušnou vlhkost − tvorba rašeliny (rašeliník)

11 Zástupci mechů

12 MĚŘÍK PŘÍBUZNÝ Obr. 6: Michael Becker

13 PLONÍK OBECNÝ − tobolky Obr. 7

14 RAŠELINÍK Obr. 8

15 RAŠELINÍK Obr. 9

16 Slať = horské rašeliniště

17 BĚLOMECH SIVÝ Obr. 10

18 BĚLOMECH SIVÝ Obr. 11: Autor © Miroslav Navrátil

19 POKRYVNATEC SCHREBERŮV Obr. 12: E rulez

20 ROZMNOŽOVÁNÍ MECHŮ 1) VÝTRUSY!!! Vyklíčí ve vlhku. 2) Vzniká větvený PRVOKLÍČEK!!! 3) Z něj vyrůstají pupeny a z nich malé ROSTLINKY (samčí a samičí). 4) Na rostlinkách se tvoří POHLAVNÍ ORGÁNY. samčí pohlavní orgány = PELATKY samičí pohlavní orgány = ZÁRODEČNÍKY 5) OPLOZENÍ ve VLHKÉM PROSTŘEDÍ. 6) Vzniká ŠTĚT s TOBOLKOU → VÝTRUSY!!!

21 Ve vývojovém cyklu mechů se střídá pohlavní a nepohlavní generace = RODOZMĚNA

22 ROZMNOŽOVÁNÍ MECHŮ čepička víčko tobolka štět výtrusy klíčící výtrus prvoklíček pupen mladé mechové rostlinky samčí rostlinkasamičí rostlinka samčí pohlavní orgány samičí pohlavní orgány pelatky se samčími pohl. buňkami zárodečníky s vaječnými buňkami rostoucí tobolka po oplození tobolka s výtrusy 1 2 3 4 5 5 6 7 Obr. 15: LadyofHats – upraveno Miroslav Navrátil oplození


Stáhnout ppt "MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:"

Podobné prezentace


Reklamy Google