Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Botanika Téma: MECHOROSTY Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu, obrázky stavby mechorostů a zástupců. Text slouží i jako zápis do sešitu. Prezentace je ukončena otázkami k danému tématu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 MECHOROSTY Nejstarší a nejprimitivnější skupina vyšších rostlin
Nemají vyvinutá pravé vodivé pletivo a jejich tělo se nazývá stélka Dělí se na játrovky a mechy

3 Rozmnožování Rodozměna – střídání pohlavní a nepohlavní fáze(výtrusy)
Z výtrusů vzniká prvoklíček Samčí pohlavní buňky jsou pelatky Samičí pohlavní buňky jsou zárodečníky

4 Rodozměna Štět s tobolkou → výtrusy → prvoklíček → mechová rostlinka s pelatkami mechová rostlinka se zárodečníky(vajíčko)→ oplození → vznik štětu s tobolkou pohlavní fáze nepohlavní fáze

5 Mechorosty – systém Játrovky porostnice mnohotvárná

6 2. Mechy bělomech sivý ploník ztenčený rašeliník

7 Význam zásobárna vody v ekosystémech zabraňují erozi Co je eroze?
rašelina K čemu se rašelina používá? Co je rašeliniště?

8 Mechorosty - otázky 1.Štět s tobolkou může mít: A, ploník obecný
B, kapraď samec C, sleziník červený D, papratka samičí

9 2. Z výtrusu mechů vyrůstá:
A, štět s tobolkou B, prvoklíček C, výtrusnice D, samčí pohlavní buňka

10 3. Štět s tobolkou vyrůstá na mechové rostlince samčí – samičí:
A, z oplozené vaječné buňky B, z výtrusu C, z prvoklíčku D, z lístku

11 Zdroje Testy a laboratorní práce z přírodopisu – Zdeněk Martinec, Václav Ducháč, SPN, 2004, ISBN Přírodopis 7 – Věra Čabradová, František Hasch, Jaroslav Sejpka, Ivana Vaněčková, FRAUS 2005, ISBN Přírodopis II – L.J.Dobroruka, N. Gutzerová, L.Havel, T.Kučera, Z. Třeštíková, SCIENTIA 1998, ISBN


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google