Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

OSOBNOSTI ČESKÉ HISTORIE
OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Blanka Kafková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Sametová revoluce Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
Návrat k demokracii Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vývojem České republiky při návratu k demokracii.
DUM - Digitální Učební Materiál
Poválečný vývoj a komunistický režim
PREZIDENTI ČESKÉ REPUBLIKY
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.06 Název pro školu:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sametová revoluce.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
Českoslovenští a čeští prezidenti
Normalizace a 80. léta Nástup normalizace
Rok 1948, 1968 a 1989 pro český stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
Václav Havel Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Co (ne)vím o Pražském jaru a 60. letech. 1. Zhodnoťte své znalosti týkající se 60. let 20. století, Pražského jara a okupace Československa v roce 1968:
Vývoj české ústavnosti
Sametová revoluce
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Rok 1989 – sametová revoluce
Poválečné Československo
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Období od vzniku samostatného Československa po současnost
Československo na cestě destalinizace
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Sametová revoluce VY_32_INOVACE_2B17.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Na rozcestí.
Období normalizace uč
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Charta 77.
17. Listopad 1989 Monika Štěpánková, 2. I.
Významní čeští politici. Miroslava Němcová Předsedkyně poslanecké sněmovny v letech ?
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Poválečné Československo do roku
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Normalizace Návrat k totalitě, 70. léta.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaPrezidenti.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Projekt 8.A.   Úvod  Film a diskuze  Práce ve skupinách, tvorba prezentací  Prezentace skupin  Tvorba animace  Exkurze + fotodokumentace.
Československo, Česko a Slovensko a... ROZPAD 1992/1993 Iva Frýbortová Adéla Jeřábková Zuzana Pokorná Tereza Šoupalová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ ČAS5 TEMA: Čas 5.ročník – od totalitní moci.
CHARTA 77 V SOUVISLOSTI S ŽIVOTEM VÁCLAVA HAVLA A UDÁLOSTI DO ROKU 1989.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_ 19_SAMETOVÁ REVOLUCE
Seznámit žáky s utvořením a složením vlády
Šablona III/2 ROK 1968 V ČESKOSLOVENSKU Mgr. Lucie Opltová – 1
Digitální učební materiál
Formování naší státnosti do roku 89 Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Totalitní vláda komunistické strany
Obnovení demokracie v Československu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Od totality k demokracii
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Václav Havel Co jste ještě nevěděli.
Transkript prezentace:

Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek

Václav Havel Působil v 60. letech 20. století v Divadle Na zábradlí V době Pražského jara 1968 se zapojil do politické diskuse a prosazoval zavedení demokratické společnosti V době normalizace se stal spoluzakladatelem a jedním z prvních mluvčích občanské iniciativy za dodržování lidských práv Charta 77 Za svou opoziční činnost byl komunistickým režimem vězněn Po listopadové revoluci 1989 Byl devátým a posledním prezidentem Československa(1989–1992) a prvním prezidentem České republiky(1993–2003) Václav Havel (video)

Petr Uhl Vystudoval ČVUT v Praze V době Pražského jara 1968 působil v hnutí Revoluční mládeže Byl čelným představitelem Charty 77 V době normalizace byl vězněn Během Listopadové revoluce rozšířil dezinformaci, že během zásahu proti demonstraci konané dne 17. listopadu na Národní třídě byl zabit student Martin Šmíd. Tuto nepravdivou zprávu se dozvěděl přes prostředníky od Drahomíry Dražské, která si ji nejspíše sama vymyslela. Podle řady pamětníků měla být zpráva o zabití studenta Šmída roznětkou k zahájení listopadového převratu v roce 1989 Petr Uhl se za rozšíření dezinformace omluvil na veřejném shromáždění občanů na Letenské pláni

Jiří Dientsbier Studoval žurnalistiku a pak pracoval v Československém rozhlase V době sovětské okupace se postavil proti ní a podílel se i na protiokupačním vysílání Československého rozhlasu V následujícím roce byl proto vyloučen z KSČ i Svazu novinářů a propuštěn z rozhlasu Byl čelním představitelem Charty 77 Za svou opoziční činnost byl komunistickým režimem vězněn Po Listopadové revoluci se vrátil do politiky ( ministr zahraničí, místopředseda vlády,  poslanec)

Jiří Hájek Vystudoval práva na Univerzitě Karlově Člen Sociální demokracie, po sloučení v roce 1948 člen KSČ Poté velvyslanec v Londýně, dále zástupce ČSSR v OSN V době Pražského jara 1968 ministrem zahraničí Při sovětské okupaci byl právě na jednání v Jugoslávii a mohl tak 24. srpna 1968 v Radě bezpečnosti OSN vznést protest Za to byl již v září 1968 odvolán z funkce ministra zahraničí (později vyloučen i z KSČ) Stal jedním z prvních tří mluvčích Charty 77