Vybrané kapitoly srovnávací pedagogiky KPE/SBCK 7 PaedDr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
Zákon o sociálních službách
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Strukturované učení PROJEKT EU
ROZVÍJEJÍCÍ AKTIVITY V PROCESU VÝUKY V PRAXI
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Logopedická třída MOTÝLCI
DĚTSKÝ REHABILITAČNÍ STACIONÁŘ nabízí komplexní zdravotní a sociální služby péči zajišťují erudovaní zdravotničtí a pedagogičtí pracovníci výchovný program.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Práce s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami. Příklady dobré praxe.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
MUDr. František Schneiberg
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
9. Tvorba individuálního plánu
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Základní škola a Praktická škola, Jičín
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Pedie Co mají společné?.
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naším posláním je pomáhat nevidomým a slabozra-kým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vybrané kapitoly srovnávací pedagogiky KPE/SBCK 7 PaedDr Vybrané kapitoly srovnávací pedagogiky KPE/SBCK 7 PaedDr. Petr Bauman, Ph.D. Preprimární vzdělávání a jejich kurikulum – speciální mateřské školy v čr a v Německu SOP 3.r. Radim Nikodým, Martina Reitingerová(P 110139), Jitka Dvořáková, Michaela Nováková, Alena Vítová

Speciální MŠ pro zrakově postižené děti v ČR v ČR je v součastné době 10 speciálních mateřských škol se zaměřením na vady zraku školy jsou rozmístěny v rámci celé republiky, Praha, Brno, Liberec, České Budějovice, Opava, Pardubice, Hradec Králové, Olomouc, Plzeň, Jihlava zřizovatelem škol jsou města (Jihlava), nebo kraje (Plzeň) převážně se jedná o spojení mateřské školy a Speciálně pedagogického centra tyto Speciálně pedagogická centra poskytují péči dětem buď se zrakovým postižením, nebo s mentálním, tělesným, sluchovým a řečovým postižením, dětem s více vadami a dětem s poruchami autistického spektra

Příklady speciálních MŠ pro zrakově postižené děti v ČR – MŠ pro zrakově postižené děti Č.Budějovice jediná MŠ s tímto zaměřením v Jihočeském kraji pro svojí výchovně–vzdělávací činnost využívá dvou budov řídí se RVP pro předškolní vzdělávání, např. rozvíjet jemnou motoriku dětí, naučit se respektovat pravidla chování, rozumět mluveným pokynům, vyjadřovat pocity pomocí říkanek a písní jako každá škola má i svůj ŠVP, který je zpracován na základě požadavků v RVP pro předškolní vzdělávání škola má 60 dětí v 5 třídách, o které se stará 24 pracovníků, z toho 7 nepedagogických škola má otevřeno od 6,15 do 16,30 hod

Příklady speciálních MŠ pro zrakově postižené děti v ČR - MŠ pro zrakově postižené děti v Č. Budějovicích dětem je poskytována i speciální péče, ortoptický a pleoptický výcvik, rehabilitační péče, logopedická péče hlavní myšlenkou vzdělávací programu je otázka „Quo vadis“, kam kráčíš, být nápomocný při formování životních cest dětí idejemi vzdělávací práce jsou např., vnitřní důvěra v sebe samého, je normální být jiný, umění říci si o pomoc atd. ve škole se vyučuje zraková percepce (stimulace), prostorová orientace, pohybové činnosti, sluchová percepce, hmatová percepce, dále se klade důraz na rozvoj fyzických dovedností, rozumových schopností, estetického cítění a sociálních dovedností součástí je i výuka anglického jazyka formou Montessori pedagogiky

Příklady speciálních MŠ pro zrakově postižené děti v ČR – MŠ a Speciálně pedagogické centrum Jihlava jediná škola svého druhu v rámci kraje Vysočina poskytuje péči dětem jak zdravým, tak převážně dětem s postižením zraku, sluchu, řeči, mentálním a tělesním postižením škola má kapacitu 128 dětí, děti jsou rozděleny do 9 tříd, 1 třída pro zdravé děti, 8 tříd pro děti s postižením škola má otevřeno každý den od 6,00 do 16,00 hod o děti se stará 32 pedagogických pracovníků škola se řídí RVP pro předškolní vzdělávání a má svůj ŠVP zpracován dle požadavků RVP hlavní myšlenkou ŠVP je myšlenka „Podej mi ruku“, používání metod prožitkového učení hrou a přímé zážitky dětí 2 třídy se věnují péči o zrakově postižené děti výuka se zaměřuje na pleoptická a ortoptická cvičení, zrakovou stimulaci, okluzi, zrakovou jógu a grafomotoriku

Příklady speciálních MŠ pro zrakově postižené děti v ČR – MŠ a Speciálně pedagogické centrum Jihlava škola dále nabízí speciální cvičení a alternativní terapie typu arteterapie, muzikoterapie, předbrailová příprava, hydroterapie se světelnou stimulací, alternativní komunikace (VOKS), prostorovou orientaci a samostatný pohyb zrakově postižených atd. škola vyučuje i anglický jazyk formou seznamování se základy cizího jazyka, Montessori pedagogika, 1 za týden škola je od roku 2009 zařazena do projektu Evropské trendy ve vzdělávání – Vzdělávání pro konkurenceschopnost, hlavní přínos je počáteční vzdělávání dětí a žáků se zdravotním postižením nová forma terapie – inovace metody zrakové terapie s využitím ICT, stimulační cvičení na interaktivní tabuli, speciální pracovní listy

Speciální MŠ pro zrakově postižené děti v Německu ve všech 16 spolkových zemích Německa jsou stovky MŠ pro zrakově postižené děti všechny se řídí školským zákonem dané země v některých spolkových zemích, např. Severní Porýní-Vestfálsko, stanovuje zákon, ve kterých zařízeních se může konat výchova, vzdělávání a péče o děti s postižením, jde o speciální centra vzdělávání a denní péči o děti, inkluzivní centra denní péče o děti a o formu individuální integrace do běžných mateřských škol většinou se jedná o inkluzivní typ výuky v MŠ, kde jsou ve třídě zdravé děti a děti s postižením stát přispívá finančně na každé dítě do věku 18 let, minimálně 184 € měsíčně na financování např. školních potřeb

Speciální MŠ pro zrakově postižené děti v Německu v Německu mají RVP pro vzdělávání v raném dětství např. ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko se zaměřují v konceptu vzdělávání v raném dětství na vzdělávání v oblasti komunikace, jazyku a řeči, základní matematické myšlení, kulturní, interkulturní a společenské základy, hudba, estetika, umělecký design, pohyb speciální mateřské školy v Německu jsou brány jako instituce pro integraci, které jsou ustanoveny v zákoně o sociální pomoci MŠ jsou pro děti od 3 do 6 let MŠ jsou heterogenní, tj. děti různého věku chodí do stejné skupiny

Příklad speciální MŠ pro zrakově postižené děti v Německu-Heilbronn, Bádensko-Württembersko jedná se o speciální vzdělávací instituci pro zrakově postižené děti hlavními pedagogy jsou speciální pedagogové děti jsou pro výuku rozděleny do skupin po max. 8 hlavním posláním školy je zaměření na vizi, účast postižených dětí na sociálním životě výuka se zaměřuje na jazykovou podporu,hraní her, hudební rytmus, kreativní design,psychomotorický vývoj, výzkumné aktivity, domácí aktivity(vaření), výukové kurzy (muzeum, divadlo), testování nástrojů otevřeno je po,st,pá 8,00 – 12,25 hod, út,čt 8,00 – 14,50hod škola zajišťuje i dopravu školními autobusy

Děkujeme za pozornost