Ženy ve vědě aneb kdy to vlastně začalo a jaké to je…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dělba práce v rodině a měnící se genderové role
Advertisements

Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2013 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
Technika,tak jak ji vidím já…
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Jak na to, aniž bychom se zničili
Den Země – svátek planety
Hodnotová orientace svobodné generace
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Morfologie savců a ptáků Karolína Rezková. T-exkurze jsou skvělou příležitostí pro středoškoláky, kteří si chtějí vyzkoušet něco nad rámec školní výuky.
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
1 Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života – kraj Vysočina Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Přesvědčujeme sami sebe, že život bude lepší, jakmile se oženíme nebo vdáme, až budeme mít první dítě, potom další. Pak jsme otrávení, protože naše děti.
Přátelství.. .. je něco hezčího ? ...
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Zobrazování politiky (a političek) v médiích Ústí nad Labem, Jana Smiggels Kavková, M.A. o. s. Fórum 50 %
NABÍDKA PARTNERSTVÍ NA SLAVNOSTNÍM VEČERU S VYHLÁŠENÍM VÝSLEDKŮ 7. ROČNÍKU ANKETY BRNO TOP června
Významné osobnosti fyziky a chemie
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Přesvědčujeme sami sebe, že život bude lepší, až se jednou provdáme a nebo oženíme, budeme mít děti atd. Pak jsme otrávení, že naše děti nejsou dost velké.
1 Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Představení výzkumného projektu CZ / /0203 POSTAVENÍ.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Vývojový cyklus rodiny Mgr. Petra Sobková
Představení aktivit společnosti Air Products Jitka Moravcová, personální ředitelka Air Products spol. s r.o.
Přečti pořádně hlavně konec !!! a nepodváděj !! A hlavně si přečti konec, to nemá chybu, jsi na správném místě! Učitel filozofie jednoho dne přisel, do.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Inteligence a výběr partnera:
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
„Proč se zhoršují výsledky českého školství? (A co s tím?)“ (A opravdu se zhoršuje?) Fontes Rerum Radim Valenčík VŠFS.
Kritické aplikace v železniční dopravě K611 – Katedra Aplikované Matematiky Ing. Martin Pěnička ČVUT v Praze Fakulta dopravní Katedra Aplikované Matematiky.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Tvorba a využití výukových animací pro praktikum z genetiky RNDr. Pavel Lízal, Ph.D. Oddělení genetiky a molekulární biologie Ústav experimentální biologie.
Vypracoval: Petr Ponížil 2. ročník OTŽP. Knihy ze kterých jsem čerpal.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
10 mýtů o kráse, které Vám ubírají sebevědomí
Autrýč a komunikace v částicové fyzice Máme se tím zabývat? Jak to dělají jinde (ve VB) Jak to (ne)děláme my Jak bychom to měli dělat Jak to organizačně.
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Milí spolupracovníci a spolupracovnice, Pokračujte … Zúčastněte se proto této dotazníkové akce pro zaměstnance. Můžete posoudit Vaše potěšení z práce,
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen G r o w t h f r o m K n o w l e d g eG r o w t h f r o m K n o w l e d g.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost.
Národní týden manželství (NTM) únor, 2007.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Statistika aut v domácnostech
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Plánované rodičovství
Práva a povinnosti osob
Práva a povinnosti osob
Hrozby a příležitosti pro vzdělávání v pražském prstenci
Práva a povinnosti osob
Milí spolupracovníci a spolupracovnice,
Co říká česká veřejnost?
Transkript prezentace:

Ženy ve vědě aneb kdy to vlastně začalo a jaké to je… Jarka Škudrnová Lída Burianová

Copak nás dneska čeká  - Trocha historie - Trocha faktů s „koláči“ ( upozornění předem nejsme feministky, jsme rády když nám muži drží dveře ) - Trocha historie - Trocha faktů s „koláči“ Velká diskuse nad našimi koláči aneb co si myslíte Vy Úkol pro Vás : celou přednášku přemýšlejte a promýšlejte co si myslíte o tom co Vám tu podsouváme – pro diskuse jsou nutné různé názory… 

Tak ta trocha historie úkol : Přemýšlejte o tom zda-li za to opravdu může doba a národnost…

18. století Émilie du Chateletová Laura Bassi

19. století Pro ženy je mnohem snadnější dostat se k vědě Konec 19. století – zásadní zvrat

20. století Řada významných žen Značná zásluha především na poli jaderné fyziky Asi 86 žen významně přispěla k rozvoji fyziky do roku 1976

Ve stínu mužů … a pak že krást se nemá … Agnes Pockelsová Meriette Blauová Ida Tacke Noddacková Lise Meitnerová

První okénko pro Vaše mínění Mají dnešní vědkyně opravdu štěstí, že se narodily v této době? Zamyslete se kolik vědkyň znáte z dnešní doby a kolik vědců

po tzv. „domněnkách“ Fakta s „koláči“ aneb co říkají statistiky Agentura STEM, duben 2006 Vysokoškolští studenti, březen 2007 Úkol : co si myslíte Vy? Jste překvapeni nebo jste to čekali?

Myslíte si, že v oblasti vědy a výzkumu u nás pracuje více žen nebo mužů?

Ženy, které působí v přírodovědných a technických oborech samy přiznávají, že muži jsou v těchto oblastech preferováni a lépe hodnoceni.

Jsou podle Vás věda a výzkum vhodnou oblastí pro uplatnění žen v zaměstnání? 51% pražské veřejnosti si myslí, že věda je vhodnou oblastí pro uplatnění žen v zaměstnání.

Myslíte si, že je pro ženu pracující ve vědě překážkou rodinný život? Ženy ve vědě z 92% nevzdávají příležitost mít rodinu a děti! Přesto každá druhá vnímá tlak ze strany společnosti na plnění tradičních ženských rolí neúměrně velký!

Je podle Vás stále zakořeněná představa, že žena se má především starat o rodinu? Muži jsou upřednostňováni zejména pro stále se uplatňující představu, že údělem ženy je především pečovat o děti a chod domácnosti.

Otázka pro muže: Smířili byste se se „studenou večeří“?

Otázka pro ženy: Byl by důvod k rozchodu, kdyby Vám partner nedal na výběr?

TEĎ KONEČNĚ MŮŽETE … Myslíte si, že veřejné mínění je správné ? Jakpak jste dokázali splnit úkoly co jsme Vám daly ? Jaká podle Vás bude budoucnost ? Prosím nebojte se řící cokoli nahlas – my se taky nebojíme 

Ještě aspoň jedno zamyšlení… Myslíte si, že jsou prospěšné i ženy vědců ( tzv. nevědkyně ) ? Jaké všechny úlohy může mít žena ve vztahu s vědou ?

Děkujeme Vám za pozornost a Vaše názory Odkud jsme čerpaly : - www.zenyaveda.cz - Agentura STEM, duben 2006 - Ženy ve fyzice a životě Enrica Fermiho podle článku Niny Byers ( Kontext 3-4/2003, zpracoval Jiří Svršek ) - Studenti fakulty sociálních věd a VY Přejeme Vám hezký zbytek dne  Jarka Škudrnová Lída Burianová