Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název DUM: Bílé polévky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_115_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Základní technologické postupy přípravy pokrmů Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti přípravy pokrmů Klíčová slova: Rozdělení, druhy bílých polévek Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 2. července 2013 Soubory DUM: http://www.skolasd.eu/ Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, 737 01 Český Těšín
BÍLÉ POLÉVKY
Definice Na přípravu bílých polévek používáme vývar B nebo vývary dle druhu polévky(rybí) Zahušťujeme a ochucujeme vhodným způsobem Ke zjemňování bílých polévek se používá smetana, máslo a žloutky
Vývar B vepřové maso a kosti cibule (neloupaná) kořenová zelenina Suroviny na přípravu: vepřové maso a kosti cibule (neloupaná) kořenová zelenina sůl a celý pepř
Rozdělení bílých polévek Zahuštěné jíškou – s vložkou, jíškou, zjemňujeme Šlemové – z obilovin, s vložkou, jíškou, zjemňujeme Kašovinové – z prolisované suroviny, jíška, zjemňujeme Krémové – prolisovaná surovina, smetana, jíška
Druhy bílých polévek Čočková Zeleninová Zelná Celerová Selská Květáková Bramborová Hrachová Gulášová
Otázky pro žáky Z které základní suroviny se připravuje vývar B? Je vývar B čirý? Z čeho se připravuje šlemová polévka? Znáš některou kašovinovou polévku? Vyjmenuj 5 druhů bílých polévek. Když si do polévky naliješ mléko, bude se jmenovat bílá?
Děkuji za pozornost!