Chemie a její obory
Co je chemie? „Chemie je přírodní, experimentální věda o látkách, o jejich vnitřní struktuře a vlastnostech, o jejich reakcích a jevech, které průběh těchto reakcí doprovázejí.“ učebnice „Chemie (řecky χημεία) je věda, která se zabývá vlastnostmi, složením, přípravou, strukturou anorganických a organických látek a jejich vzájemnými interakcemi.“ Wikipedie
Obory chemie Obecná: stavba atomů, molekul Anorganická: vlastnosti a reakce anorganických sloučenin Organická: chemie sloučenin uhlíku Fysikální: matematický popis chemických jevů Analytická: stanovování složení a struktury látek Kvalitativní Kvantitativní Biochemie: chemické děje v živých organismech Technická chemie: potřeby chemické výroby (chemická technologie)
Hmota Hmota = základní fysikální pojem
Látky Hmota, tvořící tělesa Dělení dle skupenství: dle původu: Plynné (g) Kapalné (l) Pevné (s) Krystalické (monokrystaly, polykrystaly) Amorfní dle původu: Přírodní Umělé dle složení: Chemické individuum: Prvky Sloučeniny Směsi (g) (s) (l) Sublimace Desublimace Tání Tuhnutí Kondensace Vypařování
K zamyšlení Jaký je rozdíl mezi látkou a tělesem? Jaký je rozdíl mezi látkou a polem?
Směsi Homogenní: Heterogenní: Koloidní Pevné: slitiny Kapalné: roztoky Plynné Heterogenní: Suspense: pevné částice v kapalině Emulse: kapalina rozptýlená v kapalině Olej ve vodě Voda v oleji Pěna: plyn rozptýlený v kapalině Dým: pevné částice rozptýlené v plynu Aerosol: kapalina rozptýlená v plynu Koloidní
Rozlišení směsí podle velikosti částic Název směsi Heterogenní směs Koloidní směs Homogenní směs (roztok) Velikost částic Velikost částic >10-7 m Suspense Emulse Velikost částic 10-7 – 10-9 m Velikost částic <10-9 m Viditelnost částic Viditelné okem nebo optickým mikroskopem Viditelné elektronovým mikroskopem Neviditelné
K zamyšlení Určete, o jakou směs se jedná: Hovězí polévka Čaj Mléko Kouř z komína Krém na ruce Mlha
Vyjádření složení směsi pomocí hmotnosti
Hmotnostní zlomek wi … hmotnostní zlomek mi … hmotnost složky ms … hmotnost směsi mj … hmotnost jednotlivých složek směsi Vyjádřen bezrozměrným číslem, nebo jako procenta hmotnosti, které připadají na danou složku. Pak je třeba použít modifikovaný vztah:
Příklad 1 Kolik látky je třeba navážit na přípravu 60 g 25% roztoku?
Příklad 2 Kolik bude vážit roztok, vzniklý rozpuštěním 35 g NaCl, tak, že jeho hmotnostní zlomek je 0,3. Kolik vody je třeba?
Příklad 3 Jaký hmotnostní zlomek má modrá skalice v 600 g roztoku, který byl připraven z 12 g této látky?