Alkoholismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CÍGÁRKA, CÍGA, ŽVÁRO, CIGINA
Advertisements

Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Emoce (city).
Opiáty Opiáty neboli narkotika jsou drogy, které utišují bolesti, často způsobí usnutí, zklidňují a navozují stav příjemného uvolnění, působí na CNS Tělo.
Návykové látky, závislosti
ŠOK.
Vypracovala – Nicol Sládková
Otřes mozku, úrazy lebky, ...
Alkoholismus.
..a co jste o nich nevěděli
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Veronika Řeháková C3B, PSY Datum vypracování:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Alkoholismus Barbora Čiklová
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Alkohol, alkoholismus Mgr. Radim Slaný.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Alkoholismus Marek Suk C3A Alkoholismus Recidivující (opakující se) onemocnění Jedna z nejrozšířenějších závislostí Závislost na alkoholu v.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb ALKOHOLOVÁ ZÁVISLOST Mgr. Irena Kudláčková.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rizika ohrožující zdraví
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Psychické poruchy - Alkoholismus
Vliv radiace na člověka
Alkohol, alkoholismus Mgr. Radim Slaný.
Alkoholová závislost Martina Švaříčková.
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Drogy dnešní doby Študáci.
Náročné životní situace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Alkoholismus.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
ALKOHOL.
Transkript prezentace:

Alkoholismus

Slovo alkohol pochází z arabského al-kahal, což znamená jemnou substanci. Je jakýmsi předpisem na relaxaci, kterému rozumí všechny kultury světa. Droga s rozpornými účinky. V jedné minutě v nás vyvolá pocit lásky, který se snadno může změnit v agresivitu a zuřivost. Odstraňuje psychické zábrany (stydlivost, nervozita).

Rozdělení osob dle vztahu k alkoholu Abstinent – odmítá z jakéhokoliv důvodu alkohol Konzument – většina lidí pijících „příležitostně.“ Piják – žádá účinky alkoholu – tj. především euforii.

Role alkoholu Výživná (součást jídla) Sociální (přispívá k sociální interakci) Anxiolytická(snižuje úzkost) Orgastická (slouží jako prostředek záměrné otravy)

Historie Alkoholismu 1220 př. n. l. – Čína – smrt každému, kdo je přistižen opilý. Mohamed zakázal pít alkohol. Každý Říman měl právo zabít svou ženu, pokud ji přistihl opilou. Athény – za opilost smrt. Karel Veliký – opilci trestáni, pokud pili dál, byli popraveni. Do alkoholu se přidávaly různé přísady pro snížení jeho vlivu – např. sádra, vápno, aj. Víno bylo vařeno v olověných kotlích, proto bylo značně jedovaté. Katolíci mohli pít čtvrt litru vína denně. V posledních desetiletích byl problém s pitím alkoholu především ve Švédsku, Švýcarsku a bývalém Sovětském svazu. V bývalém SSSR bylo zavedeno mnoho opatření – např. snižování výroby, zákaz prodeje a požívání do 21 let, v pracovních dnech byl prodej povolen až od 14 hodin.

Problémy způsobené mozku a nervové soustavě alkoholem Poškození samotných nervových buněk se projevuje poruchami cítění - např. na rukou, mravenčením, brněním. Při pádu alkoholika může dojít ke krvácení do dutiny lební. Chování: změny jednání a chování, činnosti, vztazích. Je duševně unavený, nezájem o okolí, zvýšená ovlivnitelnost, snížená vůle k jakékoliv činnosti kromě pití, ztráta společenského taktu a duševní pohotovosti, směs sentimentality, zhrubělosti a otupělosti. Okénka – piják nemá vzpomínky na určité období proběhlé opilosti

Vedlejší účinky alkoholu deprese panická úzkostná porucha obsese někdy se alkoholismus přesmykne do anorexie

Stadia Alkoholismu: 4 období I. počáteční – piják poznal účinek alkoholu jako drogy. Má potřebu zvyšovat dávky alkoholu. Alkohol mu „dává, ale nebere.“ II. varovné stadium – častá podnapilost a opilost. Nikdo neodhaduje nebezpečnost častého pití. Opilost se opakuje. Pije častěji, přechází od méně koncentrovaných alkoholických nápojů jako pivo. Spíše nemá okénka. Kdyby piják pil o samotě, byl by nápadný. To si uvědomuje. Hledá společníky, které v budoucnu označí jako „špatnou společnost,“ která ho k pití přivedla. III. rozhodné stadium – roste tolerance, jsou zde typická okénka (tím se odlišuje od předchozího stadia). Alkohol se dostává z periferie pozornosti do centra. Přestává ovládat alkohol, alkohol již ovládá jeho. Znovu a znovu slibuje sobě a svým blízkým, že již pít nebude a toto permanentně porušuje. Pokud však po delší dobu abstinuje, získá dojem, že ovládá pití. Může to trvat týdny nebo měsíce. IV. konečné stadium – výrazně snížená tolerance na alkohol – závislý se tedy opije častěji (ne z menšího množství alkoholu!). Opíjí se i při nevhodné příležitosti. Pije i několik dní – tzv. tahy. Pije již od rána. Dostavuje se termín DEBAKLU: BEZ ALKOHOLU TO NEJDE A S ALKOHOLEM TAKÉ NE. Tím se uzavírá kruh a může zde pomoci jen psychiatr v protialkoholní léčebně nebo ambulantní středisko pro alkoholismus a toxikomanii.

Typy Alkoholismu Gama – zvýšená tolerance na alkohol, ztráta kontroly v pití, schopnost abstinence. Rozlišujeme na: a) normální společenské pití (důležité – nepije vše, co mu přijde pod ruku) b) prodromální fáze (má okénka, ještě může přestat, občas nejde do práce, těší se na alkohol, při „absťáku“ má třes) Delta – neschopnost abstinence, při vysazení alkoholu větší abstinenční příznaky, má stále „svou hladinku,“ (Francie – víno). Epsilon – dipsománie – alkoholismus, který „nasedá“ na jiný typ nemoci (např. schizofrenie, mánie, epilepsie). Alfa - nedisciplinované pití, má kontrolu v pití (tento typ může trvat i desítky let). Většinou nepokračuje do III. stadia alkoholismu. Může přejít v gamu (nekontrolované pití). Beta – není tu závislost, ale dochází k sekundárním nemocem.

Stadia opilosti I. Spokojený, sdílný, veselý výraz, živá mimika, výřečnost, smích, rozpustilost, přátelskost, pocit sebejistoty – cítí se lépe, jeho starosti jsou „lehčí“. 1-1,5% II. Netaktní, křičí, zpívá, nedbá okolí, impulsivní, nenaslouchá ostatním, zčervenání, stoupá tep, pohyby neuspořádané, poráží sklenice, vrávorá, rozdvojené vidění. 1,5-3% III. Únava, ospalost, zvracení, obličej bledne. Při vysokých dávkách: narkotický efekt – bezvědomí, necitlivost, tep slabý, zpomalené dýchání, rozšíření zornic nereagující na osvit. V nejhorším případě zástava dechu. 3% a více

Zdroje: http://www.alkoholik.cz http://www.cs.wikipedia.org