WWW.FOTBALPRAHA.CZ POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list  Jedním z cílů sportovní činnosti je upevňování zdraví sportujících. Naplňování tohoto cíle klade nemalé požadavky na trenéry, učitele.
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
OBEZITA.
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Korekce odchylek správného držení těla
Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna Michálkovická 108, Slezská Ostrava Projekt byl realizován ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí.
Kondiční příprava hráče baseballu
Žena a sport.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Přírodní olej bohatý na antioxidanty
PROTAHOVACÍ A KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ
Každému posilování předchází rozcvičení.
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Sportujeme v každém věku
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Atletická průprava pro canicross
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 10
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Psychologie pro sportovní praxi
Role fyzioterapeuta v realizačních týmech
Vznik a odstranění únavy
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Plavecká výuka v návaznosti na výkonnostní plavání Mgr. Daniel Jurák 2015.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Děti a pohyb MUDr. Sára Vasiliu, MUDr.Kateřina Krejčí, MUDr.Zdeňka Spilková Dětské oddělení, Městská nemocnice Ostrava.
Děti a pohyb MUDr. Sára Vasiliu, MUDr.Kateřina Krejčí, MUDr.Zdeňka Spilková Dětské oddělení, Městská nemocnice Ostrava.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Vítejte v klubu HC Bobři Valašské Meziříčí
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA.
Běh a chůze v základní etapě atletické přípravy
Fyziologie sportovních disciplín
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
Didaktika TV; Martina Matúšková
Bolestivé stavy pohybového aparátu
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
„Zdravý životní styl + obezita“
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Držení těla a pohybové činnosti v praxi
Specifika a požadavky těchto skupin
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ

POHYBOVÉ AKTIVITY – ZÁKLAD ZDRAVÉHO ŽIVOTA  Nedostatek pohybu (nejméně 1 hod. denně) se projevuje:  Špatným držením těla, bolestmi zad,kloubů a bolestmi hlavy  Obezitou, diabetes, osteoporozou  Nedostatkem endorfinu – stále špatná nálada a stres  Sníženou kapacitu krevního oběhu – křečové žíly  Špatným metabolismem – odvod tuků a škodliv.látek z těla  Atrofií svalů – estetický vliv  Organismus náchylný k nemocem a zranění  Následné genetické potíže u budoucí populace Dr. Jana Langmajerová (Úst. hyg. LF UK), Dr. Václav Bunc (FTVS UK), Dr. Miloš Matouš (Sport. lékař VFN Motol)

SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA Sportující mládež se v tomto směru vyvíjí pozitivně. Ale pozor: Špatně vedená sportovní příprava sebou přináší řadu neočekávaných potíží

SOUČASNÝ STAV A DŮVOD Více jak 90% sportujících dětí (fotbal, florbal, hokej, tenis, házená....), má často nevratné zdravotní potíže, způsobené jednostranným přetěžováním. Nedostatečná všeobecná tělesná příprava v rodině a ve škole – organismus není připraven na fyzickou zátěž

NEJČASTĚJŠÍ POTÍŽE  Špatné držení těla a problémy páteře, nefunkční hluboký stabilizační systém, ochablé břišní a zádové svalstvo a špatně fungující dýchací aparát.

PERSPEKTIVA  Po pravidelné sportovní zátěži se objevují potíže s kloubním aparátem – kyčle, kolena a kotníky jsou velmi často v důsledku nedostatečné adaptace na zátěž příčinou zranění, ke kterým by při správně vedené přípravě nemuselo docházet. Řada potíží souvisí s často se vyskytujícím plochonožím.

SPOLEHLIVÉ ŘEŠENÍ  Absolvovat zdravotní prohlídku u sportovního lékaře a poznatky o zdravotních potížích konzultovat s fyzioterapeutem. Doporučená kompenzační, protahovací a posilovací cvičení zapojit do každodenního programu i do sportovní přípravy  Spolupráce s trenérem v oddíle. Prohlídky je vhodné každoročně opakovat.

PREVENCE  Jediné možné řešení - Bezpodmínečně nutná je všeobecná tělesná příprava dětského organismu.  Zařazení doplňkových sportů – atletiky, gymnastiky, plavání, jízdy na kole, bruslení, běhu na lyžích a dalších sportovních her je rozhodně vhodná.  Je nutné prosadit zásadní změny v tělovýchovné a sportovní přípravě v rámci TV na školách!

PŘETĚŽOVÁNÍ VE FOTBALE  Špatně vedené tréninky – nedostatečné vědomosti trenérů o tréninku mládeže.  Velká vytrvalostní zátěž v závislosti na utkáních na velkém prostoru.  Přetěžování kloubního systému při hře s těžkým velkým míčem.  Věku nepřiměřeně tvrdá hra v zápase.

DŮVOD  Nezájem části trenérů o vzdělávání – podcenění možnosti poškození dětského organismu.  Nezájem části fotbalových funkcionářů o aplikaci poznatků do praxe. Příkl. – osvěta v Anglii (muži by měli hrát na prostoru 350x180m)  Z důvodů nedostatku osvěty o rozsahu dravotních rizik není zájem zrealizovat změny – př. lehčí míče, posuzování hry u rozhodčích atd.

ŘEŠENÍ  Pravidelně do tréninku zařazovat stabilizační, kompenzační a protahovací cvičení (to je ale musí trenéři, rodiče i hráči znát)  Zohlednit doporučení v zájmu zdravotního stavu dětí

OČEKÁVANÝ PŘÍNOS  Úbytek zranění a zdravotních potíží způsobených nepřipraveností dětského organismu na zátěž.  Zvýšení efektivity tréninkového procesu.  Předávání zdravých hráčů do vyšších kategorií, čímž se zasloužíme o jejich správný zdravotní a následně i sportovní vývoj.

DĚKUJEME ZA POZORNOST