Modelovací jazyk UML. Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projektový záměr : Zmapování vnitřních procesů na MS ČR
Advertisements

Praha, Brno Nové komunikační možnosti systému Kramerius © Qbizm technologies, a.s. René Michálek
Stručný úvod do UML.
Nástroj pro prezentace
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Workflow Foundation Základy a architektura
Softwarový systém DYNAST
Nástroj pro prezentace
Metodika vývoje IS Jan Smolík.
Diagramy případů užití.
Informační systémy Analýza systému. Sestavení týmů a potvrzení téma projektu.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Obsah Představení SSK Nasazování SSK Reference
Podniková Informatika Přednáška 1
Programování PA - 2.
PODPURNÉ PROCESY V ORGANIZACI
the Unified Modeling Language
Podniková Informatika Přednáška 2
Úvod do databází Databáze.
Komunikační diagram (UML)
Jiří Mašek BIVŠ Praha Obecný popis SCA Podporuje modelování aplikací a komponent v rámci celého životního cyklu. Modelování podnikových procesů.
Podpora výuky a tvorby ER diagramu ve výukovém systému Barborka Petr Kopka VŠB – TU Ostrava, 2005.
Dynamické modelování PVY 2. pololetí 4.cv Bc. Jiří Šilhán.
Informační systémy Modelování dynamiky objektového modelu. Koncepce modelu v programu MS Visio.
Vizuální modelování Vlastnosti “Informace v obrázcích”
3. Životní cyklus a procesy projektu
Vizualizace dat Jan Vágner 3MA381. Co je vizualizace dat?  Matematická nebo fyzikální nebo jiná data či informace, která jsou převedena do grafického.
11. Trendy ve vývoji aplikací, podporujících podnikové procesy
13AMP 9. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled ADA ADA Java Java.
unified modelling language sjednocený modelovací jazyk
Schémata Druhy a typy schémat
Roman Valeš projekt AVT. Cíl práce Obeznámení s programovacím jazykem Java Práce s vývojovými nástroji Hierarchie kódu Androidu Vytvoření Android aplikace.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
B. Miniberger, BIVŠ Praha 2009
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
Pojmové vymezení. Proč pojmové vymezení? Spousta firem deklaruje svou projektovou orientaci Ve skutečnosti pouze používají několik metodik pro podporu.
Dokumentace informačního systému
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STROJNÍ ÚSTAV PŘÍSTROJOVÉ A ŘÍDICÍ TECHNIKY ODBOR AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ A INŽENÝRSKÉ INFORMATIKY Aplikace objektově.
Výkresové soubory Přednáška č.6. Témata přednášky Typy výkresových souborů –*.dwt, *.dwc, *.dwg, *.dxf DXF formát Ochrana souborů před poškozením Export.
Databázové modelování
Jan Smolík UML.
© Doc. Miniberger, BIVŠ UML modelování Webové služby představují sadu standardů umožňující komunikaci aplikací bez ohledu na platformu, na které jsou provozovány.
INFORMATIKA 8 Windows do r III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
UML Jan Zachrla.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
BPMN Business process modeling notation
Tvorba aplikace pro evidenci rybářských úlovků, využívající službu WWW Vedoucí diplomové práce : Ing. Kateřina Růžičková, Ph.D. Název diplomové práce:
David Osička OSI011 UML – přehled, notace VŠB - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a Informatiky Katedra Informatiky.
2. Životní cyklus a procesy projektu
Helios Orange - Implementace systému
YOUR LOGO C# Entity Framework. YOUR LOGO  Entity framework nám poskytuje: -Vytváří objektový model na základě databázového schématu -Mapuje tabulky,
ANALÝZA IS. Životní cyklus IS Specifikace problému, požadavků (studijní fáze) Analýza Návrh Implementace (realizace) Zavedení (instalace) a testování.
Životní cyklus projektu a fáze projektu Martin Cupal Podnikatelský záměr a projektový management.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
A jeho praktická aplikace Štěpán Vacek Univerzita Hradec Králové Liberecké informatické fórum 2010.
IS
Informační systém univerzity
eLogika nad platformou Android
Servisní aplikace přístupového systému
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Busines Object Relation Modeling
Tradiční metody vývoje softwaru
HIERARCHICKÁ STRUKTURA PRACÍ
Instalace programů do Linuxu
UML teorie k zápočtovému testu a ke zkoušce IT
Transkript prezentace:

Modelovací jazyk UML

Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný soubor pravidel a zvyklostí pro kreslení grafických diagramů znázorňujících strukturu, chování a interakce. V současné době je aktuální jazyk UML verze 2.0, který specifikuje notaci pro 13 různých diagramů (6 pro statické struktury, 3 pro specifikaci chování, 4 pro interakce):

statická struktura Diagram tříd Zobrazení statické struktury systému prostřednictvím tříd a vztahů mezi nimi. Diagram objektů Objektový diagram zachycuje vztahy (jejich komunikaci) mezi objekty. Diagram komponent Diagram komponent zobrazuje vztahy mezi softwarovými komponentami, včetně zdrojových kódů, binárních knihoven i spustitelných programů. Diagram kompozice Silnější vazba než agregace - zrušením kontejneru automaticky zrušíme i obsažený element, daný element může být součástí právě jednoho kontejneru Diagram balíčku Balíček je uspořádání tříd do logických skupin např. dle dědické hierarchie Diagram nasazení Zachycuje fyzickou architekturu počítačového systému.

specifikace chování Případy užití Případy užití neboli Use Case jsou psány z pohledu zákazníka a podávají první představu o rozsahu projektu. Diagram aktivit Reprezentace struktury (dynamiky) počítačových a organizačních procesů v systému, zaměřená především na jeho vnitřní chování. Stavový diagram Popis stavů objektu a povolených přechodů mezi těmito stavy. Popis životního cyklu objektu

interakce Sekvenční diagram Zachycuje časovou sekvenci interakce mezi objekty tříd, ke které dochází při komunikaci (předávání činnosti) v systému. Komunikační diagram Diagram komunikací ukazuje objekty, spojení a zprávy, které si objekty posílají. Diagram časování Diagram časování se používá k zobrazení interakcí, kde hlavním záměrem je zobrazit podrobnosti o času. Je to alternativní forma sekvenčního diagramu, která explicitně zobrazuje změny stavu lifeline v čase. Diagram interakce Popisují spolupráci skupin objektů pro dosažení určitého chování, typicky zachycuje chování jednoho případu použití

Děkuji za pozornost...