Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Advertisements

POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Informatika a výpočetní technika
Identifikátor materiálu: EU
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
Základy počítačů a kancelářský software
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
PC komponenty.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Informatika pro 5. ročník
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Hardwarové vybavení počítače
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Složení počítače Informatika 5. třída.
HARDWARE hardware tvoří součásti počítače – je to fyzické vybavení umístěné buď uvnitř / interní/, nebo připojené z venku / externí/ hardware jsou součástky.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Z ÁKLADY PC HARDWARE Zde je pár Věci které je dobré znát.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
MainBoard.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_144_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Hardware.
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Mgr. Roman Nedorost STAVBA PC Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení PC Anotace:
Obsah počítače NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2 Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vnitřek skříně počítače
Hardwarové vybavení počítače
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Komponenty Mgr. Milan Dvořák.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Transkript prezentace:

Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina

Soubory, data, složky Soubor = nejmenší nedělitelný souvislý blok informací Soubory 1) programové (nástroje pro práci, většinou je kupujeme, naší prací se nemění, po ukončení práce s nimi je neukládáme 2) Datové (dokumenty) = vytváříme je svou činností na PC, upravujeme je, jsou účelem naší práce, po skončení je nutno je uložit (texty, obrázky, tabulky, účetní data, databáze…) Soubor ….kniha Složka …krabice na knihy či další krabice Strukturování složek – adresáře – logické uspořádání

Hardware Procesor – mozek počítače, provádí všechny naše povely, je to výkonná část počítače Paměť (operační paměť)– v paměti procesor pracuje, vše, co vidíme v okně spuštěného programu, se nachází v operační paměti, v ní procesor vykonává všechny operace Procesor i paměť jsou součástky závislé na elektrickém napájení, po vypnutí PC v nich není vůbec nic. Disk (HDD) – pevný disk - > na něj se ukládá vše, co vytvoříme naší prací na PC, pracuje na magnetickém záznamu, vše, co je na něm uloženo, tam zůstane i po vypnutí PC

Ještě historie PC Vyhledejte obrázky: Abakus Sčítačka Mechanická kalkulačka Tranzistor Integrovaný obvod Volitelný domácí úkol: polovodičové tranzistory – referát s prezentací či bez ní (volitelné)

Základní deska - motherboard Umístěna uvnitř PC, na ní pevně připojeny další součásti: Paměti RAM Procesor + chladič + ventilátor Grafická karta (může být integrována na základní desce) http://cs.wikipedia.org/wiki/Grafick%C3%A1_karta Síťová karta – umožní připojení k jiným počítačům (do sítě) http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%AD%C5%A5ov%C3%A1_karta Zvuková karta (lze se setkat i s integrovanou na základní desce) http://cs.wikipedia.org/wiki/Zvukov%C3%A1_karta Vkládají se do patic (slotů) Komunikace mezi jednotlivými díly probíhá po sběrnicích