Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Speciální teorie relativity (STR)
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06_FYZIKA Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Dynamika hmotného bodu
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
Fyzika.
Vysvětlení pohybu - síla (dynamika)
Dynamika.
Vzájemné působení těles
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _601 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kruhový pohyb Určení polohy Polární souřadnice r, 
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_667.
4.Dynamika.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
Dostředivá a odstředivá síla
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II Mgr. Luboš Káňa Gymnázium Sušice kvinta osmiletého studia a první.
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
VÝKON A PŘÍKON.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
E INSTEINOVA RELATIVITA Pavel Stránský 21. leden Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
STR Mgr. Kamil Kučera.
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Gravitační a tíhová síla
Rovnoměrně rotující vztažná soustava
Princip konstantní rychlosti světla
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Speciální teorie relativity
ZÁKLADNÍ PRINCIPY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Gravitační a tíhová síla
Fyzika 1 Mgr. Antonín Procházka.
Otáčení a posunutí posunutí (translace)
Galileova transformace
MACH, GÖDEL a ROTUJÍCÍ VESMÍR
Obecná teorie relativity
Transkript prezentace:

Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí Newtonovo vědro, setrvačné síly, Machův princip, princip ekvivalence,… 2. TR a GPS

1. Newtonovo vědro, setrvačné síly, Machův princip, princip ekvivalence,… Rozbor středoškolské úlohy:

Malá kulička přilepená na horní straně rovnoměrně rotujícího kotouče

Setrvačné síly Kde se bere setrvačná síla ? (mohla by to být otázka žáků) Co je na neinerciální soustavě zvláštní? …

Odstředivka – Newtonovo vědro Demonstrace:

Setrvačné síly Náznak odpovědi: rozbor pokusu s. N. vědrem Isaac Newton, Ernst Mach, Albert Einstein

Newtonovo vědro, setrvačné síly, gravitace Newton (1689) Vzhledem k čemu se voda točí? N. vyloučil vědro jako pro pohyb důležitou vztažnou soustavu. Vztažnou soustavou je prostor sám. Všudypřítomné prázdné jeviště,… absolutní prostor. Zrychlený pohyb pouze vzhledem k absolutnímu prostoru.

Newtonovo vědro, setrvačné síly, gravitace Mach (1883?) Odstředivé síly (obecně setrvačné síly) vznikají při zrychleném pohybu vzhledem ke vzdáleným hvězdám, odstředivé síly pocházejí ze společného přispění celé hmoty vesmíru. Machův princip: „Setrvačné vlastnosti těles jsou určeny rozložením hmoty v celém vesmíru.“

Newtonovo vědro, setrvačné síly, gravitace „Machovy myšlenky jsem studoval už jako čerstvý student univerzity a musím uznat, že to byly dary z nebe. Konečně tu byla teorie prostoru a pohybu, která všechny perspektivy „měřila stejným metrem“, poněvadž jen relativní pohyby a relativní zrychlení měly význam“. B. Greene (Elegantní vesmír,Struktura vesmíru)

Machův princip a OTR Machovy úvahy byly rozhodně inspirací pro Einsteina: Návrh OTR z r. 1913 byl formulován v souladu „s Machovou odvážnou myšlenkou, že setrvačnost má původ ve vzájemném působení uvažovaného hmotného bodu se vší ostatní hmotou“.

Princip ekvivalence gravitace a zrychlení Einstein ( od 1907 ?) Populární výklad v knížce:

Princip ekvivalence gravitace a zrychlení

Machův princip a OTR J. Novotný v Úvodním slově:

Fyzikálně-pedagogické souvislosti Machova principu: Otázky (žáků) po původu setrvačných sil mají hluboký fyzikální obsah!

2. Teorie relativity a GPS Inspirace: článek v českém vydání časopisu Sci. Am. Zajímavý příklad pro tvrzení, že „fyzika je na každém rohu“.

Princip GPS 24 družic vybavených atomovými hodinami přijímač při povrchu Země přijímá signál ze 4 družic pro 1 družici a pro přijímač platí

Vliv TR na přesnost určení polohy Protože se družice vzhledem k Zemi pohybuje velkou rychlostí a protože je ve velké výšce nad ní, hodiny na družici (atomové) a na Zemi nemohou být synchronizovány, aniž by se neuvažovaly relativistické efekty. Porovnání údajů ze 4 družic podle vztahu D = cΔt je základem pro určení polohy.

Družice se pohybuje rychlostí o velikosti např. v = 4 km/s Čas th na pohybujicí se družici ubíhá pomaleji než při povrchu Země tR

1. Družice se pohybuje rychlostí o velikosti např. v = 4 km/s Pro v = 4 km/s a pro th = 1 den dostaneme th – tR ~ - 8 μs

2. Družice je (např.) ve výšce h = 20 000 km nad Zemí Jaký vztah použít pro vliv gravitačního potenciálu a potenciálu setrvačných sil na plynutí času podle OTR? (Ve výuce jen poznámka.) h

Rychlost hodin v gravitačním poli 4

Rychlost hodin v grav. poli

Rychlost hodin v grav. poli

2. Družice je např. ve výšce h = 20 000 km nad Zemí Odvozením ze základního vzorce OTR pro vliv gravitačního potenciálu a potenciálu setrvačných sil na plynutí času za podmínek: Hodiny se na družici vzhledem k Zemi nepohybují, zanedbáme rotaci Země a uvažujeme, že gravitační potenciál je dán Newtonovým zákonem.

2. Družice je např. ve výšce h = 20 000 km nad Zemí Hodiny ve výšce h se předbíhají před hodinami u povrchu Země podle vztahu kde

2. Družice je např. ve výšce h = 20 000 km nad Zemí Pro na družici dostaneme ~ 45 μs Porovnáním relací (1) a (2) zjistíme, že efekt OTR převýší (pro danou výšku h) efekt STR, a tedy na družici běží čas rychleji. Kdyby se neprováděla relativistická korekce času (frekvence), byla by denní chyba v určení vzdálenosti

Další témata na diskusi Atomové hodiny Solární články Systém GALILEO Další využití… (systém výběru mýtného ?)

GALILEO