HYDROSFÉRA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODA 8. třída.
Advertisements

Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Biologické aspekty vody
Tepelná výměna prouděním
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
podmínka života na Zemi
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Voda.
Domácí ekologie – pitná voda
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_66.
Voda Veronika Drzková, 2.E.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Digitální učební materiál
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Hydrosféra Filip Bordovský.
Projekt voda Zpracoval:Ondřej Přib. Tvrdost vody Veličina nejčastěji udávající koncentraci kationtů vápníku a hořčíku ve vodě. Definice tvrdosti vody.
SVĚTOVÝ DEN VODY
Voda a vzduch.
05 Vlastnosti a změny látek, voda a vzduch
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Druhy vod Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Složky krajiny a životní prostředí
Abiotické faktory prostředí
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
PODPOVRCHOVÁ VODA Vítek Urban prima.
Den vody je 22. března!! Voda Tereza Štemberková.
VODA.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Chemické a fyzikální vlastnosti vody
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - Voda Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Hydrosféra – test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Voda VY_32_INOVACE_1A_16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
V ODA Z ÁKLAD ŽIVOTA Ing. Jakub Esterka. Úvodní test 1.Kolik procent vody na zemi je ve formě sladké vody? 2.Kdy má voda největší hustotu a jaké jsou.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název prezentace (DUMu): Voda
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Přírodní vědy DUM 17 Základní podmínky života VODA
Víš, proč se naší zemi říká Modrá planeta?
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VODA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Druhy vod.
VY_52_INOVACE_Hydrosféra-učební text
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Transkript prezentace:

HYDROSFÉRA

na příští hodinu REFERÁT „atmosféra“

Hydrosféra zahrnuje veškerou vodu na planetě zemi, která není chemicky vázaná nachází se v různých formách a skupenstvích PLYNNÉ KAPALNÉ PEVNÉ

Rozložení vody na Zemi

Rozložení zemského povrchu:

Rozložení vody na Zemi

Obecně platí, že dospělý člověk by měl vypít cca 20–40 ml tekutin na 1 kg tělesné hmot­nosti za 24 hodin, což je 2–3 l tekutin denně. Denní potřeba se může pohybovat od jednoho litru na den (člověk se sedavým zaměstnáním, který konzumuje převážně zeleninová či obilninová jídla s nízkým obsahem soli) až po několik litrů za den (člověk, který konzumuje příliš slanou nebo sladkou stravu s malým obsahem tekutin a vysokým obsahem energie a fyzicky intenzivně pracuje či sportuje).

voda v našem těle

Jaké jsou vlastnosti vody?

H2O FYZIKÁLNÍ A CHEMICKÉ VLASTNOSTI VODY Voda je biologicky nejdůležitější rozpouštědlo a umožňuje rozvod látek po těle mnoha organismů.. Voda se účastní zásadních dějů probíhajících v organismech – fotosyntézy a dýchání. Voda má největší hustotu při 4 °C, hustota této kapalné vody je tedy vetší, než hustota ledu. Zahříváním nad 4 °C se voda rozpíná (to je normální), ochlazováním pod 4°C se však také rozpíná (to je abnormální). Tomu říkáme ANOMÁLIE VODY a má zásadní význam pro přežití vodních živočichů po dobu zimy. Chladnější (a lehčí) voda u hladiny zmrzne dříve než u dna a vytvoří tak příkrov, který chrání život v tekuté vodě u dna. Rozpínání tuhé fáze v zimním období zase vede k erozi hornin. H2O Další vlastnosti vody způsobují její poměrně velkou tepelnou setrvačnost, které využíváme k transportu tepla třeba v ústředním topení. Díky velkému obsahu vody v tělesných tkáních to také pomáhá živočichům udržovat tělesnou teplotu. Jiné vlastnosti umožňují teplokrevným obratlovcům účinné ochlazování pocením.

KOLOBĚH VODY

KOLOBĚH VODY

PODZEMNÍ VODA

tam, kde hladina podzemní vody „protíná“ zemský povrch, vzniká pramen water-table = hladina podzemní vody well – studna spring – pramen impermeable rock = nepropustná skála aquifer –vrstva propustná pro vodu confining layer – vrstva omezující vsakování vody (např. jíl) tam, kde hladina podzemní vody „protíná“ zemský povrch, vzniká pramen

PRAMENY přirozené vývěry podzemní vody na zemský povrch PRAMEN LABE

typy pramenů A =; aquifer = vrstva propustná pro vodu; I = izolátor = nepropustná vrstva; S = spring = pramen typy pramenů

STUDNA

Vrtané studny jsou vydatnější a levnější než studny kopané, proto jsou i výhodnější. Navíc jsou vhodné pro větší hloubky. Díky tomu také mívají kvalitnější vodu. Ve srovnání s vrtanými pak mají kopané studny řadu nevýhod, a proto se dnes už téměř nevyskytují. Krom toho je zakázáno kopat studny svépomocí, protože tak došlo k mnoha smrtelným úrazům.

VRT

TVRDOST VODY – množství iontů vápníku a hořčíku ve vodě tvoří ji hlavně síran vápenatý a síran hořečnatý Informace o vodě jsou většinou uváděny v jednotkách mmol/l (vodárny), v akvaristice se měří podle německých stupňů (°dH). 1 mmol/l = 5,6°dH 1°dH = 0,18 mmol/l

Jak rozlišit tvrdou vodu od měkké? V případě tvrdé vody zaregistrujeme: Mýdlo málo pění a snadno se oplachuje, na hladině kávy nebo čaje se tvoří povlak, z jídel a nápojů se ztrácejí aromatické látky, prodlužuje se doba vaření masa a zeleniny. Zanechává bělavé stopy v hrncích, na nádobí a na sanitárním vybavení (na vanách, umyvadlech…) Způsobuje tvorbu vodního kamene v teplovodních trubkách, v ohřívačích vody, v kotlích a v domácích elektrospotřebičích. Na druhou stranu však chrání potrubí před korozí. Optimální tvrdost pitné vody ze zdravotního hlediska Ze zdravotních hledisek dáváme přednost spíše vodě tvrdší. Naopak pro zdravý růst nebo k ochraně před odvápněním se doporučuje pít vodu s obsahem minerálních solí jako jsou vápník nebo hořčík. Voda z kohoutku je tedy nejjednodušším každodenním zdrojem vápníku pro náš organizmus.

MINERÁLNÍ PRAMENY – obsahují v 1 l vody více než 1 g rozpuštěných látek

MINERÁLNÍ PRAMENY

mattoni magnesia KATIONTY (mg/l) ANIONTY (mg/l) Mg2+ 25.0 Cl- 12.0 Pramen:  lokalita Kyselka Pramen: Lokalita Mnichov KATIONTY (mg/l) ANIONTY (mg/l) Mg2+ 25.0 Cl- 12.0 Ca2+ 84.5 SO42- 40.0 Na 69.9 HCO3- 528 NO3- <0.5 NO2- <0.005 KATIONTY (mg/l) ANIONTY (mg/l) Mg2+ 170.00 Cl- 2.11 Ca2+ 37.40 SO42- 11.10 Na+ 6.17 HCO3- 970 Hořčík (Mg2+) – v těle se nachází hlavně v kostech. Hořčík je potřebný pro správnou činnost nervové soustavy a srdečního svalu. Vápník (Ca2+) – prvek nezbytný pro všechny živé organismy. V těle je základní součástí kostí a zubů, ale nachází se také ve svalech, krvi a dalších tělesných tkáních. Hydrogenuhličitany (HCO3-) – ovlivňují významně pH vody (dělají vodu zásaditější) a spolu s Ca a Mg tvoří sloučeniny, které zvyšují tvrdost vody,

Ochrana podzemních vod vyplývá z tzv. vodního zákona. § 1 (1) Účelem tohoto zákona je chránit povrchové a podzemní vody, stanovit podmínky pro hospodárné využívání vodních zdrojů a pro zachování i zlepšení jakosti povrchových a podzemních vod, vytvořit podmínky pro snižování nepříznivých účinků povodní a sucha a zajistit bezpečnost vodních děl v souladu s právem Evropských společenství. Účelem tohoto zákona je též přispívat k zajištění zásobování obyvatelstva pitnou vodou a k ochraně vodních ekosystémů a na nich přímo závisejících suchozemských ekosystémů.

Znečištění vody

HYDROSFÉRA Hydrosféra – veškerá voda na Zemi, např. oceány, řeky, podzemní voda, voda v mracích, voda v organizmech … Voda na Zemi: 97% - moře, oceány a 3% - sladká voda – z toho 2/3 v ledovcích, méně než 0,5% - povrchová sladká voda Voda – 3 skupenství - plynné, kapalné a pevné, je výborné rozpouštědlo, umožňuje rozvádění látek po těle, účastní se dějů v organismech, např. fotosyntézy a dýchání, je prostředím pro život. Vlivem sluneční energie probíhá koloběh vody: odpaření vody  mraky  srážky  zčásti se vsakují, zčásti odtéká jako povrchová voda (řeky, jezera, ..)

Podzemní voda – hromadí se nad nepropustným podložím – průchodem horninami se filtruje (zbavuje nečistot) a obohacuje o minerály  zásoby pitné vody. Pramen – místo, kde podzemní voda vyvěrá na povrch. Člověk čerpá podzemní vodu pomocí studny nebo vrtu. Minerální voda - voda s větším obsahem rozpuštěných látek. Podzemní i povrchová voda může být snadno znečištěna , např. zemědělstvím, dopravou, průmyslem, odpady. Znečistěná voda se musí čistit! Voda je pro život nezbytná, proto ji musíme chránit!!

Proč je voda nezbytná pro život člověka? Co je „hydrosféra“? Jaké je rozložení vody na Zemi? Proč je voda nezbytná pro život člověka? Uveď aspoň 3 důležité vlastnosti vody a vysvětli, jaký mají význam.

Vysvětli koloběh vody, jeho příčiny a důsledky. Jak vzniká podzemní voda? Vysvětli rozdíl mezi pramenem a studní nebo vrtem.

Jaké jsou nejčastější zdroje znečištění vody? Proč bývá podzemní voda vhodná jako zdroj pitné vody? Čím je dána tvrdost vody? Kdy označíme vodu jako minerální? Uveď 3 místa v ČR, kde se vyskytují minerální vody. Jaké jsou nejčastější zdroje znečištění vody?