Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vesmír a lidé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Prezentace Foto z vesmíru Atlantis - 08:15:25 hod. !!!
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
VESMÍR.
MĚSÍC.
V E S M Í R.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
HISTORIE DOBÝVÁNÍ KOSMU
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Výzkum kosmu současnost.
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vladimír Remek * České Budějovice.
Můj pohled na techniku není jen o počítačích a jiných vymoženostech,které člověk používá denně a je na nich závislí ale i o technice,která pomáhá našemu.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Země a zeměpis.
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Vesmír.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_359
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Registrační číslo projektu
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
Vesmírný odpad (Vesmírné smetí).
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _601 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
HISTORIE DOBÝVÁNÍ VESMÍRU
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
Vesmír.
Geostacionární družice
Kosmonautika.
Výzkum Vesmíru pozorování pouhým okem
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vypracovala:Klára Utišilová
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vesmírná technologie 2 Její vývoj a historie..
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Vypracoval: Jan Trutna Třída: 5.A.  Národní úřad pro letectví a kosmonautiku  Tato vládní agentura vznikla 29. července 1958  Zodpovídá za americký.
ZEMĚ a MĚSÍC.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Družice Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Slavné vesmírné mise Václav Košař.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Identifikátor materiálu: EU – ICT2- 1/38 Název materiálu:Vesmír Autor:Monika Bezdíčková Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova Anotace:
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
M ě s í c.
Pří_221_Vesmír_Planeta Země Autor: Mgr. Martina Vaculová
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Vesmír.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 19 TÉMA: Astronomická technika.
60. let 20. století Indie má na oběžné dráze desítky komunikačních a meteorologických družic výstavba vlastních raketových nosičů, vysílání telekomunikačních.
Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.
 Matěj Kytka  IX.A ISS  Základní informace  Historie  Lidé na ISS  Věda a výzkum  Shrnutí  Zdroje MIR  Základní informace  Plánovaný vývoj.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_ZEMĚPIS
LIDÉ VE VESMÍRU Vypracovala: Dominika Lochmanová 6.C.
VESMÍR.
Umělá kosmická tělesa.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vesmír a lidé

Co víš o vesmíru?  Co všechno víš o vesmíru?  Dokážeš vlastními slovy vysvětlit, co je vesmír?  Víš něco o létání do vesmíru?

Vesmír neboli kosmos  Kosmos - z řeckého „ozdoba, šperk“, později také „vše uspořádané, řádné“.  Označení pro veškerý časo-prostor a hmotu a energii v něm.  V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor, tedy část vesmíru mimo Zemi.  Ve vesmíru jsou: galaxie, planety, mlhoviny, černé díry, hvězdy, měsíce…

Jak létat do vesmíru Pro úspěšný kosmický let je třeba připravit 3 části:  nosný prostředek (raketa s chemickými raketovými motory)  startovací a řídicí komplex (kosmodrom)  vlastní kosmický objekt (družice) Start rakety Sojuz s kosmickou lodí

USA a výzkum vesmíru NASA  Vládní agentura zodpovědná za kosmický program a všeobecný výzkum v oblasti letectví.  Vznikla jako americká reakce na úspěchy sovětského kosmického programu.  Založena v r

NASA Pilotované lety Program Mercury, Apollo, Gemini, Skylab, Mezinárodní výzkumná stanice (ISS)… Nepilotované lety Výzkum planet, Slunce, Měsíce, vesmírné observatoře… Sonda na výzkum Venuše

Rusko a výzkum vesmíru Roskosmos  Federální kosmická agentura založená v r. 1992, dříve Ruská letecká a vesmírná agentura (RKA).  Slavná minulost plná úspěchů a prvenství (první družice, kosmonaut, průzkum planet…).  Partner NASA v programu ISS (Mezinárodní vesmírná stanice).

Češi a výzkum vesmíru Družice Magion 1  První česko- slovenská družice.  Do vesmíru vypuštěna v říjnu 1978 v rámci programu SSSR.  Výzkum magne- tického pole, ionosféry a plazmatu v okolí Země.

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) Je v současné době jediná trvale obydlená vesmírná stanice. Vznikla v roce Od r je přítomna stálá posádka, která se obměňuje každých 6 měsíců. Jedná se o projekt pěti kosmických agentur: NASA, Ruská, Japonská, Kanadská a Evropská kosmická agentura. Pohled na ISS

Fyzikální jevy důležité při životě v kosmické stanici Stav beztíže  Stav, během kterého nepůsobí gravitace.  Způsobuje krátkodobé i dlouhodobé fyziologické změny.  Krátkodobě se jedná o mořskou nemoc, pocity tupého tlaku v hlavě, nevolnost.  Způsobuje hromadění krve v horní části těla, ochabování svalstva, hormonální změny a vyplavování vápníku.

Jak se žije na vesmírné stanici ISS  Denní režim - budíček v 6.00, výzkumná činnost, denní program, večerka  Složitá očista – pouze jednorázové ručníky (mokrý a suchý), jedlá zubní pasta a žvýkačky podporující tvorbu slin, nutné mít krátké vlasy (kvůli ventilátorům).  Speciální záchod s proudem vzduchu na odsávání.  Dieta – individuální menu, které se opakuje, ve stravě nesmí být mnoho železa a omezena je i sůl.

Jak se žije na vesmírné stanici ISS  Ukotvení v práci – všude umístěna madla, kam je možné dát nohy  Orientaci v prostoru usnadňuje osvětlení a zbarvení stěn (podlaha tmavší barvou).  Nezbytné každodenní cvičení – důležité pro udržení kondice, denně cca 2,5 hodiny (běžecká dráha).

Použité obrázky