24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

Kmitavý pohyb.
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU ZÁKON ZACHOVÁNÍ HYBNOSTI
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
Elektromotor a třífázový proud
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
I. Statické elektrické pole ve vakuu
5. Práce, energie, výkon.
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Obvody střídavého proudu
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Magnetické pole.
Kmitavý pohyb 2 Jakub Báňa.
Elektromagnetické vlnění
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA Mgr. J. Urzová.
33. Elektromagnetická indukce
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
SLOŽENÝ OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU.
9. Hydrodynamika.
Druhy energie Druhy energie - polohová, - pohybová, - tepelná
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ44 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Mechanika kapalin a plynů
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Proudění kapalin a plynů
Mechanická práce, výkon a energie
Elektromagnetická indukce
34. Elektromagnetický oscilátor, vznik střídavého napětí a proudu
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_14 Tematická.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
Kmity.
Kmitání.
Bernoulliho rovnice a její aplikace Adam Brus, Štepan Novotný, Monika Donovalová.
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ENI-2.MA-19_Vznik a vlastnosti elektromagnetického vlnění Název školyStřední odborná.
Přípravný kurz Jan Zeman
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,
Vzduchová dráha Dynamika částice názorně Předvádí: Přemysl Rubeš
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_16 Název materiáluZákon zachování.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Proudění tekutin Částice tekutiny se pohybuje po trajektorii, která se nazývá proudnice.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
Gravitační pole – princip superpozice potenciál: v poloze [0,0] v poloze [1,0.25]
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 20. Hydrodynamika Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol –
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
Mechanické kmitání, vlnění
Skládání rovnoběžných kmitů
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Přípravný kurz Jan Zeman
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Harmonický oscilátor – pružina
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
Kmitání & Střídavý proud
Mechanické kmitání, vlnění
Transkript prezentace:

24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ

Ráz těles - zákon zachování hybnosti Izolovaná soustava těles – 2 tělesa, která na sebe působí silami akce a reakce a přitom na ně nepůsobí žádná jiná tělesa Zák. zach. hybnosti: – celková hybnost izolované soustavy těles se vzájemným silovým působením nemění. – matematicky: p01 + p02 = p1 + p2 Zák. zach. hmotnosti: – celková hmotnost izolované soustavy těles je konstantní

Zákony zachování energie Mechanická energie – definice (Součet Ek a Ep tvoří celkovou mechanickou energii tělesa) Zákon zachování mechanické energie – Při všech mech. dějích se může měnit Ek v Ep a naopak, celková mech. energie soustavy E je však konst. Zákon zachování energie – Při všech dějích v izolované soustavě těles se mění jedna forma energie v jinou, nebo přechází energie z jednoho tělesa na druhé, celková energie soustavy se však nemění.

Proudění ideální kapaliny Ideální kapalina – definice – proudnice (myšlená čára, jejíž tečna v bodě má směr rychlosti pohybující se částice) – objemový průtok – definice, vzorce, jednotka Rovnice kontinuity – znění, rovnice Bernoulliho rovnice – zák. zachování mech. energie pro proudění ideální kapaliny

Kinetická (pohybová) energie Ek - kinetická energie jednotkového objemu kapaliny. 2

Z nádoby vychází tlaková trubice, v níž je píst. Na píst působí tlaková síla F ... S - obsah průřezu pístu p - tlak v kapalině 2

Působením tlakové síly se píst posune ... ... a vykoná mechanickou práci W rovnou tlakové Ep. 2

Potenciální tlaková energie Ep Hydrostatický tlak p v trubici určuje hodnotu potenci- ální tlakové energie Ep jednotkového objemu (Ep = p). 2

Celková energie jednotkového objemu proudící kapaliny Součet tlakové pot. energie Ep a kinetické energie Ek v jednotkovém objemu kapaliny je stálý. 2

Bernoulliho rovnice Zákon zachování mechanické energie proudící ideální kapaliny ve vodorovné trubici. 2

Hydrodynamický paradox Zúžení trubice, kterou protéká kapalina, vyvolá snížení tlaku v kapalině. 2

Mechanický oscilátor Mechanický oscilátor – zařízení, které bez vnějšího působení kmitá (závaží na pružině, kyvadlo) – druhy energií (Ep pružnosti, Ep polohy)

Přeměny energie v kmitajícím oscilátoru RP A v =0 m.s-1 Ek=0 J Ep=Ec Ek=Ec Ep=0 J v =0 m.s-1 Ek=0 J Ep=Ec Ep=0 J Ek=Ec v =0 m.s-1 Ek=0 J Ep=Ec Ec - celková energie kmitání oscilátoru Ep - potenciální energie pružnosti oscilátoru Ek - kinetická energie oscilátoru

Přeměny energie v kmitajícím oscilátoru RP A v =0 m.s-1 Ek=0 J Ep=Ec Ek=Ec Ep=0 J v =0 m.s-1 Ek=0 J Ep=Ec Ep=0 J Ek=Ec v =0 m.s-1 Ek=0 J Ep=Ec Při harmonickém kmitání se periodicky mění potenciální energie na kinetickou energii a naopak. Nepůsobí-li na os- cilátor vnější síly, je Ec= konst., ym= konst.

Zákon zachování mechanické energie oscilátoru RP A Ec - celková energie oscilátoru

Grafická závislost Ep a Ek v průběhu periody Ep,Ek,y t Při pohybu z rovnovážné polohy do amplitudy Ek klesá a Ep stoupá. Při pohybu z amplitudy do rovnovážné polohy Ek stoupá a Ep klesá.

EC = Ep+ Ek Grafická závislost Ep, Ek a Ec v průběhu periody Ec Celková energie oscilátoru je konstantní a v každém oka- mžiku se rovná součtu potenciální a kinetické energie.

Elektromagnetický oscilátor Oscilační obvod (LC obvod ) – tvořen cívkou a kondenzátorem – parametry indukčnost L kapacita C Kondenzátor se nabíjí ze zdroje stejnosměrného napětí. Mezi jeho deskami je elektrické pole s počáteční hodnotou energie oscilátoru. Přepínačem spojíme kondenzátor s cívkou, kondenzátor se vybíjí a obvodem prochází proud. Energie elektrického pole Ee = ½ . C . U2 se zmenšuje. Proud v cívce se zvětšuje a kolem ní se vytváří magnet. pole s energií Em = ½ . L . I2

- - Zdroj elektromagnetického vlnění + + je kmitající elektromagnetický oscilátor. - + - + Energie elektrického pole nabitého kondenzátoru se mění na energii magnetického pole cívky a naopak.

Přeměny energie v LC obvodu Kondenzátor se vybije za ¼ periody kmitání – nyní je největší proud a celková energie kmitání je v podobě energie magnetického pole. V cívce se pak indukuje napětí a obvodem prochází s opačnou polaritou ndukovaný proud, kterým se kondenzátor opět nabíjí. V ½ periody se přemění energie magnetického pole na energii elektrického pole. Ve druhé polovině periody se děj opakuje opačným směrem.

Jaderné reakce Jaderné reakce – jaderná přeměna vyvolaná vzájemným působením (srážkou) s jinými jádry Druhy jaderných reakcí: – slučování (syntéza) jader – štěpení jader U jaderných reakcí musí platit zákony zachování: energie hybnosti elektrického náboje počtu nukleonů