Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavební pojiva. Stavební pojiva Vápník Poměrně měkký, lehký, reaktivní kov. Vápník patří k lepším vodičům elektrického proudu a tepla. Vápník je velmi.
Advertisements

Alkalické kovy.
Kovy alkalických zemin
Znáte s-prvky? AZ-kvíz.
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
F-prvky.
Polokovy Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 10 Autor: Hana.
UHLIČITANY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF108 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMÚnor.
Uhlík.
Alkalické kovy prvky I.A skupiny.
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
I.A skupina.
Kovy Chemie 8. třída.
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
Kovy alkalických zemin
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
Prvky II.A skupiny – kovy alkalických zemin
nejdůležitější minerály
PRKVY II.A SKUPINY Kovy alkalických zemin Be - kov Mg - kov Ca - kov
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
Kyslík.
Zástupci prvků skupin RZ
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Kovy alkalických zemin Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA,
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Kovy II. hlavní skupiny (alkalických zemin + Be, Mg)
2. Skupina periodické tabulky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Kovy alkalických zemin typické kovy
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Významné soli kyslíkatých kyselin
Oxidy.
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 CHEMIE 9. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
Kovy alkalických zemin Jsou prvky 2. skupiny PSP Berillium, hořčík, vápník, stroncium, baryum, radium Be Mg Ca Sr Ba Ra Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 13. Prvky a sloučeniny II. skupiny Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro.
Zástupci prvků skupin RZ
registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Hořčík.
Kovy alkalických zemin typické kovy
Vápník – Ca Zhanna Tysyak, 4.B, 2012.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Alkalické kovy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
UHLIČITANY / po výkladu si zapiš údaje do sešitu/
Kovy alkalických zemin typické kovy
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Alkalické kovy.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Polokovové prvky: B, Si
Otázka č.9: s-prvky Petr Šimek.
Kovy Alkalické kovy I.A skupina (kromě H).
Transkript prezentace:

Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Prvky II. skupiny periodického systému Beryllium, hořčík, vápník, stroncium, baryum, radium © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

BerYlium © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Be Beryllium a jeho sloučeniny jsou součástí řady minerálů. Objeveno Nicholasem Louisem Vauquelinem v roce 1797. Zásoby tohoto prvku na Zemi se odhadují na 400 000 tun. Lehký kov, velmi pevný i v tahu. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Minerál beril; Be3Al3Si6O18 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Celkem je známo 8 izotopů. Beryllium 10 – radioaktivní izotop beryllia (4 protony, 6 neutronů). Vzniká při interakci atmosféry s kosmickým zářením. Poločas rozpadu je 1,52×106 let. Izotop podléhá beta rozpadu a mění se na bór 10. ------- Slovo brýle pochází z řeckého beryllos - z bezbarvého berylu byla dříve zhotovována zvětšovací skla. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Využití v keramickém průmyslu v raketové technice při výrobě počítačů Beryllnatá keramika je keramika na bázi BeO s velmi vysokou tepelnou vodivostí, užívá se např. jako moderátor v jaderné energetice. v raketové technice při výrobě počítačů v atomové energetice a kosmonautice SLITINY MĚĎ – BERYLLIUM Tyče, plechy, desky, dráty, pásy V elektronice © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Toxicita beryllia Prevence Kovové beryllium a jeho sloučeniny jsou vysoce toxické látky. Příčinou je schopnost beryllia vytěsňovat některé biogenní prvky, zejména hořčík. Při otravě berylliem dochází k poškozování jater, ledvin a nervového systému. Beryllium také narušuje syntézu hemu a globinu v červených krvinkách. Mnohé sloučeniny jsou navíc karcinogenní. Prevence V omezení prašnosti a účinném lokálním odsávání. Ochrana dýchacích cest (ochranné masky až lehké skafandry). Osobní hygiena. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Dimer chloridu beryllnatého © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Polymer BeCl2 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Hořčík © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Mg Čistý hořčík se v přírodě nenachází. Ve formě různých sloučenin tvoří asi 2,35% zemské kůry. 1 kg mořské vody obsahuje asi 3,8g MgCl2, 1,7 g MgSO4, 0,1g MgBr2. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

minerály Dolomit - CaMg(CO3)2, Karnalit - KMgCl3.6H2O, Magnesit - MgCO3, Mastek - Mg3Si4O10(OH)2, Olivín – (Mg,Fe)2SiO4, Spinel - MgAl2O4

Historie výroby V roce 1808 připravil Angličan Davy kov z hořčíkového amalgámu ve formě prášku. Průmyslově se hořčík začal vyrábět elektrolýzou bezvodého karnalitu v roce 1886 v Hemelingenu v Německu. Silikotermická výroba hořčíku se prakticky vyzkoušela v Německu a v Itálii před začátkem 2. světové války. Světová výroba hořčíku (na začátku století asi 15 tun) dosáhla svého maxima v roce 1943, kdy se hořčíku používalo pro vojenské účely, takže stoupla až na 248 tisíc tun. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Současná výroba Elektrolyticky z roztaveného bezvodého chloridu hořečnatého. Nebo termickou redukcí kalcinovaného dolomitu ferrosiliciem za sníženého tlaku a teploty 1150°C: 2(MgO·CaO) + FeSi → 2Mg + Ca2SiO4 + Fe © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

SoUčást biolog. materiálů © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Využití Součást směsí pro výrobu ohňostrojů. Slitiny pro výrobu autodílů. Nově – autobaterie, palivové a fotovoltaické články. Nepružná struktura působí problémy při lisování a obrábění. Kovová zrcadla. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

nepostradatelný Mg v lidském Těle Uvolňuje napětí, má zklidňující účinky. Ovlivňuje výměnu energií hlavně ve svalových a nervových buňkách. Zvyšuje využití důležitých bílkovin. Má vliv na zlepšení paměti a myšlení. Působí jako prevence různých srdečních onemocnění. Snižuje krevní tlak a omezuje arytmii. Pomáhá jako prevence proti diabetu II. typu. Zmírňuje menstruační potíže. Pomáhá při léčení astmatu a bronchitidy. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Spolu se zinkem ovlivňuje nejvíce enzymů v těle, zhruba 300. V těle je ho okolo 20 g (jeden z nejvíce rozšířených prvků jak po stránce kvantitativní, tak po stránce kvalitativní). Spolu se zinkem ovlivňuje nejvíce enzymů v těle, zhruba 300. Zasahuje prakticky do všech biochemických a fyziologických pochodů. Jeho rovnováha je zřejmě z větší částí řízena ledvinami; i rezorpce ze střeva se podílí na regulaci hladiny magnesia. (Přesné mechanismy řízení ovšem nejsou doposud známy.) Při předávkování vyvolává nevolnosti a průjmy. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Vápník © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Ca Důležitý biogenní prvek. Udržuje zdravé kosti a zuby. Obíhá v krevní plazmě, ovlivňuje krevní srážlivost. Podílí se na tvorbě hormonů a enzymů, které regulují trávení a metabolismus. Podporuje činnost srdečního svalu i ostatních svalů. Zmírňuje poruchy trávení. Nevyskytuje se v přírodě volný, pouze ve sloučeninách jako Ca2+. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Vápník s „angličtinou“ © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

minerály Nejběžnější – hornina vápenec CaCO3 je tvořena Kalcitem Aragonitem Další odrůdy: Zvláštní typ vápence = křída Krasové jevy - přechod mezi uhličitanem a hydrogenuhličitanem vápenatým Mramor Travertin Další minerály: Dolomit CaMg(CO3)2 Apatit 3 Ca3(PO4)2.Ca(F, Cl)2 Fluorit CaF2 Sádrovec CaSO4 · 2 H2O (pálená sádra CaSO4 · ½ H2O) aragonit sádrovec © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Mramor Krasová jeskyně Vápenec Křídové útesy Dolomit © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Důležité sloučeniny vápníku Pálené vápno – CaO Hašené vápno - Ca(OH)2 CaCO3 CaO + CO2; termický rozklad vápence CaO + H2O Ca(OH)2; hašení vápna – vápenné mléko Chlorid vápenatý – CaCl2 (CaCl2 · 2 H2O), součást posypových solí Ledek – Ca(NO3)2 Organické látky – např. šťavelany © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Stroncium Lehký kov alkalických zemin. Reaktivní (uchování pod petrolejem). Dobře vede elektrický proud i teplo. Soli Sr2+ barví plamen červeně. V přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách. Zdroj: minerály celestin a stroncianit. Ukládá se v kostech společně s vápníkem- napomáhá léčbě osteoporózy. Ve vysokých dávkách – nebezpečí záření – genotoxický a karcinogenní prvek (radioizotop 90Sr – β záření). © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Stroncianit – SrCO3 Celestin SrSO4 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Sr - využití Sklářství Pyrotechnika Mikroelektronika (při nízkých teplotách) Výroba barevných televizních obrazovek Detekční archeologické metody Šperkařství Fabulit – titaničitan strontnatý – uměle vyrobená obdoba diamantu © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Baryum Lehký, měkký kov Reaktivní – uchováván pod petrolejem Dobrý vodič tepla a elektřiny V přírodě jako sloučeniny Ba2+ Minerály baryt (těživec) a witherit Soli – barví plamen zeleně Ve vodě rozpustné soli jsou prudce toxické!! © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Baryt – BaSO4 Witherit BaCO3 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Ba - využití Pyrotechnika Bělení vláken a skel (peroxid) Plnivo kaučukových výrobků (síran) Suspenze jako pomocná látka pro rentgeny zažívacího traktu (síran) Součást baterií elektromobilů (titaničitan) Složka jedů na hlodavce (oxid, peroxid) © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Radium Silně radioaktivní prvek (všechny typy záření). Bílý, těžký, velmi reaktivní kov (pod petrolejem). Soli barví plamen sytě červeně V přírodě pouze vázaný ve sloučeninách jako Ra2+. Objeveno v roce 1898 Marií Curie-Skłodowskou a jejím manželem ve smolinci (uranová ruda). © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Ra - využití Malé využití díky vysoké radioaktivitě. Dříve jako zářič při léčbě nádorů. Smolinec – U3O8 (UO2) © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.