3 IN: INformace – INtegrace - INternet Projekt Knihovny Jiřího Mahena na podporu informační a počítačové gramotnosti znevýhodněných skupin obyvatelstva:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MASARYKOVA VEŘEJNÁ KNIHOVNA JAKO INSTITUCE KOMUNITNÍCH AKTIVIT A CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VSETÍNĚ Grantové schéma Zlínského kraje SROP 3.2 Karlovy Vary,
Advertisements

Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva Cíle a financování informační kampaně na podporu digitalizace.
S Internetem do světa – svět u nás Veřejný přístup občanů k širokopásmovému internetu prostřednictvím veřejné knihovny ve statutárním městě Brně SROP,
Projekt Knihovny Kroměřížska spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
ROZVOJOVÉ PARNTERSTVÍ HEDERA Systémová podpora pracovního uplatnění azylantů a cizinců dlouhodobě žijících v České republice Work in Czech Mgr. Hana Solařová.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KNIHOVNA JAKO KOMUNITNÍ CENTRUM NSZM - SROP 3.2. Město Vsetín „srdce Valašska“ (podhůří Beskyd, krásná příroda, bohatý folklór, blízko hranic se Slovenskem.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Zvyšování kvality služeb pracovníků v přímé obslužné péči prostřednictvím vzdělávání.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Půjčky NNO v rámci grantového schématu „Podpora sociální integrace v Olomouckém kraji“ při SROP.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
Projekt je spolufinancován ESF a SR ČR VZDĚLÁVACÍ, PORADENSKÉ A RELAXAČNÍ CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÉ OSOBY A JEJICH RODINY V LIBERECKÉM KRAJI OBCHODNÍ.
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
Společný regionální operační program Obchodní akademie, Česká Lípa, nám. Osvobození 422, příspěvková organizace.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP KARLOVARSKÉHO KRAJE 2. kolo výzvy Seminář
Snadný návrat z mateřské do zaměstnání nezaměstnaných žen pečujících o dítě do 15 let v Libereckém kraji 390 nezaměstnaných žen pečujících o.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
MASARYKOVA VEŘEJNÁ KNIHOVNA JAKO INSTITUCE KOMUNITNÍCH AKTIVIT A CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VSETÍNĚ Informace o projektu Masarykovy veřejné knihovny Vsetín.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
1KÚKK, ORR Krajský úřad Karlovarského kraje odbor regionálního rozvoje Ing. Jana Bělohoubková „Internetizace knihoven Karlovarského kraje“
CENTRUM PRO VZDĚLÁVÁNÍ VENKOVA „ ERUDITO “ Luka nad Jihlavou „ ERUDITO “ Luka nad Jihlavou.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Informační a komunikační technologie KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Internet ve státní správě a samosprávě.
Možnosti investičních aktivit knihoven v příštím programovacím období Knihovny a strukturální fondy EU Ing. Radka Soukupová Ministerstvo pro.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Projekt spolupráce v Programu rozvoje venkova, osa IV. LEADER VENKOVSKÉ.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Attavena, o.p.s. Jana Kloudová Eva Kalmíková. Vzdělávání a rozvoj neziskových organizací v České republice a střední a východní Evropě; podpora a vzdělávání.
1 Školka ve VFN v Praze Tisková konference,
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010 červen 2010.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
PROJEKTY ZAMĚSTNANOSTI V REGIONU HRANICKO Ing. Marcela Tomášová 25. listopadu 2014 Nástroje podpory zaměstnanosti ve venkovských oblastech Olomouckého.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Lenka Herčíková,
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Regionální projekty krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Informační seminář Projekt Dejte práci šanci
Michal Šperling - EUREDIS
JIHOMORAVSKÉ REGIONÁLNÍ CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Cesta rozvoje středních škol v Jihomoravském kraji
Transkript prezentace:

3 IN: INformace – INtegrace - INternet Projekt Knihovny Jiřího Mahena na podporu informační a počítačové gramotnosti znevýhodněných skupin obyvatelstva: nezaměstnaných a matek na mateřské dovolené Mgr. Hana Tomanová Vsetín

JAK TO ZAČALO? MĚLI JSME PROSTORY IN-centrum, Kleinův palác v centru Brna – slavnostně otevřeno IN-centrum, Kleinův palác v centru Brna – slavnostně otevřeno novorenesanční dům z poloviny 19. stoletínovorenesanční dům z poloviny 19. století freskové stropyfreskové stropy parketové podlahyparketové podlahy

KLEINŮV PALÁC

Interiér paláce

JAK TO ZAČALO? MĚLI JSME VYBAVENÍ učebnu s 8 PCučebnu s 8 PC rychlé připojení na internetrychlé připojení na internet MĚLI JSME CHUŤ NĚCO DĚLAT!

BYL PODZIM – VÝZEV ČAS Společný operační regionální program (SROP)Společný operační regionální program (SROP) Grantové schéma: „Podpora sociální integrace v Jihomoravském kraji“Grantové schéma: „Podpora sociální integrace v Jihomoravském kraji“ Program: Společný regionální operační programProgram: Společný regionální operační program Priorita: 3 Rozvoj lidských zdrojů v regionechPriorita: 3 Rozvoj lidských zdrojů v regionech Opatření: 3.2 Podpora sociální integraceOpatření: 3.2 Podpora sociální integrace 3. kolo výzvy pouze na rok kolo výzvy pouze na rok 2007 výzva.htmvýzva.htmvýzva.htm

JAK NA TO? obrnit se trpělivostí – je to složitý byrokratický proces, hlavně pokud jde o příspěvkové org.obrnit se trpělivostí – je to složitý byrokratický proces, hlavně pokud jde o příspěvkové org. mít souhlas zřizovatele s použitím peněz z vlastního rozpočtumít souhlas zřizovatele s použitím peněz z vlastního rozpočtu pečlivě vypracovanou projektovou dokumentacipečlivě vypracovanou projektovou dokumentaci nenechat se otrávit šimlemnenechat se otrávit šimlem

CO JSME CHTĚLI NABÍDNOUT? INformace – poskytování informačního servisuINformace – poskytování informačního servisu INformatické minimum – základy obsluhy PC (Word, Excel, Outlook)INformatické minimum – základy obsluhy PC (Word, Excel, Outlook) INiciativa – motivační seminář rozvíjející osobnostní a komunikační dovednostiINiciativa – motivační seminář rozvíjející osobnostní a komunikační dovednosti INtegrace – zapojení osob ze znevýhodněných skupin do společnostiINtegrace – zapojení osob ze znevýhodněných skupin do společnosti INternet – svět (práce) na dlaniINternet – svět (práce) na dlani

A KOMU? dlouhodobě nezaměstnanýmdlouhodobě nezaměstnaným nezaměstnaným nad 45 let věkunezaměstnaným nad 45 let věku nezaměstnaným s nízkou kvalifikacínezaměstnaným s nízkou kvalifikací nezaměstnaným se zdravotním postiženímnezaměstnaným se zdravotním postižením nezaměstnaným absolventůmnezaměstnaným absolventům matkám na rodičovské dovolené + zajištěno hlídání dětímatkám na rodičovské dovolené + zajištěno hlídání dětí

NĚCO STROHÝCH DAT Finanční rozpočet – ,- KčFinanční rozpočet – ,- Kč Časový harmonogram – leden/prosinec 2007:Časový harmonogram – leden/prosinec 2007: První etapa – leden/červen – investiční část (technické zázemí učebny) + 2 pilotní kurzyPrvní etapa – leden/červen – investiční část (technické zázemí učebny) + 2 pilotní kurzy Druhá etapa – červenec/prosinec – 2 finální kurzyDruhá etapa – červenec/prosinec – 2 finální kurzy Realizace 4 pětitýdenních kurzů v rozsahu 68 vyučovacích hodinRealizace 4 pětitýdenních kurzů v rozsahu 68 vyučovacích hodin

DOJMY Z PRVNÍHO KURZU probíhal od pondělí 5. března do čtvrtka 5. dubna 2007probíhal od pondělí 5. března do čtvrtka 5. dubna 2007 o kurz byl velký zájem ze strany veřejnostio kurz byl velký zájem ze strany veřejnosti 95% docházka frekventantů kurzu95% docházka frekventantů kurzu 8 míst je pro výuku optimální8 míst je pro výuku optimální vstřícný postoj Úřadu prácevstřícný postoj Úřadu práce velmi pochvalné hodnocení od účastníků kurzuvelmi pochvalné hodnocení od účastníků kurzuvelmi pochvalné hodnocení od účastníků kurzuvelmi pochvalné hodnocení od účastníků kurzu

VYUČOVÁNÍ

PŘESTÁVKY U KRTEČKA

ÚSPĚŠNÍ ABSOLVENTI

VDĚČNÍ FREKVENTANTI S LÁSKOU...

PROČ PSÁT PROJEKTY? trend moderních knihoventrend moderních knihoven potřeba obyvatel – po prvním kurzu jsme zaznamenali velký zájem o další kurzypotřeba obyvatel – po prvním kurzu jsme zaznamenali velký zájem o další kurzy potřeba zřizovatele – navázána lepší spolupráce na dalších projektechpotřeba zřizovatele – navázána lepší spolupráce na dalších projektech potřeba kraje – spolupráce na přípravě pokračovacího projektupotřeba kraje – spolupráce na přípravě pokračovacího projektu

PROČ ZROVNA KNIHOVNY? věrohodná institucevěrohodná instituce tradiční informační zázemítradiční informační zázemí profesionální pracovníci (!)profesionální pracovníci (!) zájem veřejnostizájem veřejnosti technologické zázemítechnologické zázemí absolventi kurzů neztrácí kontakt s knihovnou a dál docházejí na internet a nebo se stávají čtenáři – z projektu se snažíme vybudovat kvalitní fondabsolventi kurzů neztrácí kontakt s knihovnou a dál docházejí na internet a nebo se stávají čtenáři – z projektu se snažíme vybudovat kvalitní fond

PROSTOR PRO VAŠE DOTAZY PROSTOR PRO VAŠE DOTAZY Kontakt: Knihovna Jiřího Mahena v Brně Mgr. Hana Tomanová IN-centrum tel