Územní dimenze ESIF a koordinace v Moravskoslezském kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Co nám přinesl LEADER (14) Bilance naplňování SPL Opatření IV.1.2. Lada Nevečeřalová
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE (RAP)
Krajské akční plány Základní východiska
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
Datum: Zpracoval(a): Regionální akční plán Moravskoslezského kraje Denisa Toráčová.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
OP ZAMĚSTNANOST – PODPORA PROJEKTŮ V PRIORITNÍ OSE 2 SE ZAMĚŘENÍM NA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Ing. Helena Petroková
Regionální akční plán Olomouckého kraje 1. jednání Pracovní skupiny Vzdělávání
Integrované nástroje v IROP Seminář k realizaci IPRM v IOP Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Regionální akční plán Libereckého kraje Inovační platforma pro Strategii inteligentní specializace 6. března 2015, science centrum iQLANDIA.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Regionální stálá konference pro území Olomouckého kraje činnost, pracovní skupiny 1. jednání Pracovní skupiny Vzdělávání
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
ROP JV – informace o novém programovém období
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Regionální stálá konference Středočeského kraje
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Transkript prezentace:

Územní dimenze ESIF a koordinace v Moravskoslezském kraji Ing. David Sventek, MBA

Aktuální informace k programovému období 2014-2020

Zásadní milník v období 2014+ Schválena Dohoda o partnerství 24.6.2014 – obdržení oficiálních připomínek EK 21.7.2014 – zaslání revidované verze Dohody o partnerství EK 26.8.2014 – Dohoda o partnerství finálně schválena EK

Finanční rámec 2014+ 23,9 mld EUR pro Českou republiku při kurzu 24 Kč / EUR 574 mld Kč při kurzu 28 Kč / EUR 670 mld Kč 80 mld Kč v Moravskoslezsku 12–14% podíl na evropských investicích v Česku

Programové období 2014+ PODMÍNKY ZMĚNY Zpřísnění pravidel a kondicionality Orientace na výsledky Vazba projektů na strategii Evropa 2020 Zkušenosti z programového období 2007 - 2013 ZMĚNY Jednotné metodické prostředí (JMP) Menší množství programů a aktivit Územní dimenze a Integrovaná územní řešení Koncentrace, strategie a synergie Společenský přínos projektů

Příprava nových operačních programů červenec 2014: programové dokumenty dopracovány a schváleny vládou ČR (vyjma OP Rybářství a Evropské územní spolupráce – schváleny v září a v říjnu) 17.7.2014: zaslány EK pro zahájení formálního vyjednávání již obdrženy připomínky ze strany EK zahájení implementace není podmíněno schválením programových dokumentů ze strany EK MMR-NOK ve spolupráci s MF připravilo kritéria pro vyhlášení výzev před schválením programů ze stany EK první výzvy lze očekávat v druhé polovině roku 2015

Finanční alokace operačních programů Název programu (EFRR, ESF a IZM, FS) EIS fondy celkem OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 4 331 062 617 € OP Výzkum, vývoj a vzdělávání 2 779 600 572 € OP Životní prostředí 2 636 592 864 € OP Doprava 4 695 769 435 € Integrovaný regionální OP 4 629 160 909 € OP Technická pomoc 223 704 582 € OP Zaměstnanost 2 145 737 492 € OP Praha - pól růstu ČR 201 590 104 € Program rozvoje venkova 2 170 333 996 € Operační program Rybářství 31 108 015 € Celkem 23 844 660 586 € 5 x OP Přeshraniční spolupráce 297 mil. EUR

Finanční alokace operačních programů

Územní dimenze v programovém období 2014-2020

ÚZEMNÍ DIMENZE Koncentrace (zacílení) prostředků programů ESI fondů do specifických typů území podporující konkurenceschopnost zajišťující vyrovnávání územních disparit V souladu s nařízeními EK k využití fondů ESF, ERDF a EAFRD se nejedná o plošnou alokaci prostředků podpory pro různé administrativní celky bez konkrétní územní specifikace intervencí.  

ÚZEMNÍ DIMENZE V DOHODĚ O PARTNERSTVÍ „Územní dimenze je chápána jako možnost koncentrovat prostředky z programů ESIF ve specifických typech území podporující jednak konkurenceschopnost (v závislosti na rozvojový potenciál) ČR a také zohledňující požadavek na vyrovnávání územních disparit (ve vztahu k vnitřní diferenciaci území a koncentraci problémů ekonomického, sociálního či environmentálního charakteru). Územní zaměření intervencí v programech financovaných z ESIF bude respektovat specifická hlediska.“

ÚZEMNÍ DIMENZE Územní dimenze může být realizována v zásadě dvěma způsoby: integrovanými nástroji - (ITI, IPRÚ, CLLD) projekty ve specifických výzvách („cílené výzvy“) - zacílení územně, tematicky, územně i tematicky, jiným způsobem (např. bonifikací) Vláda ČR schválila dne 27. 8. 2014 (usnesení č. 681 a 682): Národní dokument k územní dimenzi Metodický pokyn pro využití integrovaných nástrojů v programovém období 2014 - 2020

ÚZEMNÍ DIMENZE – TYPY ÚZEMÍ Typ území Územní dimenze pro řešení sociální integrace Sociálně vyloučené lokality Územní dimenze pro řešení problémů v oblasti trhu práce a podnikání Hospodářsky problémová území a území s vysokou mírou nezaměstnaností   Územní dimenze v oblasti sociální a vzdělávací sféry Účelově vymezené funkční regiony řešící dané téma v oblasti sociální a vzdělávací sféry Územní dimenze řešící dopravní dostupnost Dopravní linie a koridory Územní dimenze Zaměřená na oblast životní prostředí Specifická území v rámci životního prostředí Územní dimenze pro rozvoj měst a jejich zázemí Rozvojová a urbánní území Územní dimenze pro rozvoj venkova Území pokryté MAS Jinak vymezená územní dimenze Specifická území mimo výše uvedené (dle Politiky územního rozvoje ČR, dostupnosti internetu,…)

PŘEDBĚŽNÉ ALOKACE

REALIZACE ÚZEMNÍ DIMENZE – PROJEKTY V ZACÍLENÝCH VÝZVÁCH Zacílené výzvy vyhlašované OP v rámci daného specifického cíle nebo investiční priority. Zacílené: Územně Tematicky Územně i tematicky Jiným způsobem (např. bonifikací) Podkladem pro doporučení pro zacílení výzev na integrované projekty budou regionální akční plány zpracované pro území každého kraje (NUTS 3) na základě principu partnerství.

REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN (RAP) Nástroj pro řízení regionální politiky ČR s přímou vazbou na využití ESI fondů v regionech vznikající na partnerském principu Priority územních partnerů na území kraje (plánované aktivity, záměry k financování z ESI fondů i dalších zdrojů) Podklad pro doporučení zacílení specifických výzev Součástí i finanční plán = odhady nákladů plánovaných aktivit Regionální akční plány budou připravovány a realizovány na základě partnerství v rámci Regionální stále konference. Ve struktuře RAP bude zpracována i syntetická informace za příslušnou KS MAS.

ŘÍZENÍ ÚZEMNÍ DIMENZE Národní stálá konference (NSK) Řádní členové: MMR-ORSP, MMR-NOK, 13x RSK, nositelé integrovaných nástrojů, územní partneři, Agentura pro sociální začleňování Řídící orgány: a. řádní členové (na základě písemné žádosti) b. stálí hosté Stálí hosté: věcní garanti/gestoři prioritních os Regionální stálá konference (RSK) Zástupci regionálních, místních, městských a jiných orgánů veřejné správy, hospodářských a sociálních partnerů a subjektů zastupujících občanskou společnost a Agentury pro sociální začleňování.

Složení Regionální stálé konference (RSK MSK)

Složení Regionální stálé konference (RSK MSK) Moravskoslezský kraj: Miroslav Novák, Tomáš Kotyza, Martin Sikora, Ivan Strachoň Martin Radvan Nositel ITI: Tomáš Macura (Ostrava) Středně velká města: Daniel Pawlas (Havířov), Martin Víteček (Opava), Pavel Smolka (Vítkov) Malá města: Petr Rys (Bruntál), Dagmar Novosadová (Kunín), Dalibor Dvořák (Stará Ves nad Ondřejnicí) Venkov (SMS ČR): Josef Voral Venkov (SPOV): Rostislav Kožušník Strategie RIS/S3: Petra Chovanioková Krajská síť MAS: Jiří Krist Krajská HK: Magda Habrmanová NNO: Olga Rosenbergerová Akademický sektor: Ivo Vondrák Agentura pro soc. z.: Martin Navrátil Krajská pob. ÚP: Pavel Zdražila Vlastní výběr: Jan Czudek

Období 2014 až 2020 je na startu. Nebude jednodušší Období 2014 až 2020 je na startu. Nebude jednodušší. Územní dimenze a integrované nástroje přinášejí možnost alespoň z části ovlivnit, kam podpora z EU fondů půjde. Využijme toho maximálně.

Děkuji za pozornost david.sventek@rr-moravskoslezsko.cz /groups/chytrejsikraj/ Děkuji za pozornost david.sventek@rr-moravskoslezsko.cz