Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Regionální akční plán Olomouckého kraje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Regionální akční plán Olomouckého kraje"— Transkript prezentace:

1 Regionální akční plán Olomouckého kraje
2. zasedání RSK OK, Olomouc

2 Územní dimenze Cílená podpora vyváženého rozvoje území
Řeší rozvojové rozdíly a specifické potřeby plynoucí z rozdílných typů území Vyhlašování územně specifických výzev Integrovanými nástroji Mimo územní dimenzi budou (plošné) výzvy pro celou ČR Územní dimenze dle Odhad alokace* % z kohezní politiky Výzev z podnětu RSK 105 mld. Kč 16,3 Výzev z podnětu ITI 65 mld. Kč 10,1 Výzev z podnětu IPRÚ 10 mld. Kč 1,6 Výzev z podnětu CLLD 20 mld. Kč 3,6 Celkem min. 200 mld. Kč 31,1 Odhaduje se, že na celou kohezní politiku bude cca 650 mld. Kč (závisí na kurzu). Z toho cca 250 – 300 mld. Kč půjde mimo vliv krajů, měst a obcí – OP PIK (cca 100 mld. Kč), OP D (cca 100 mld. Kč), OP TP (cca 20 mld. Kč) + projekty ministerstev, Úřadu práce, vysokých škol, CHKO, ekologizace výroby apod. Zbývajících 350 – 400 mld. Kč by měly být projekty měst, obcí, krajů a dalších subjektů v území. Část těchto financí by měla být koordinována v území (částečně náhrada za zrušení ROPů) = územní dimenze. I když se na první pohled může zdát alokace 200 mld. Kč na územní dimenzi jako veliká, reálně je naopak nedostatečná – představuje cca 8 mld. Kč pro Olomoucký kraj. Z toho až 6 mld. Kč mají být projekty kraje. Ke koordinaci má být využito integrovaných nástrojů (v OK jsou to ITI a strategie MAS) a také vyhlašováním územně specifických výzev. Mimo územní dimenzi budou vyhlašovány plošné výzvy pro území celé ČR. Taková byla dohoda územních aktérů a MMR na začátku roku Takto se také územní dimenze objevila v Dohodě o partnerství. *Konkretizace alokací je předmětem dalších jednání

3 Základní prvky územní dimenze
Národní dokument k územní dimenzi Hledá prostor pro územní koordinaci v OP Metodický pokyn pro využití integrovaných nástrojů Popisuje tvorbu a využití ITI, IPRÚ a CLLD Národní stálá konference (NSK) Zaštiťuje územní dimenzi a jedná s ŘO Regionální stálé konference (RSK) Plní úkoly NSK a shromažďuje informace z regionu Strategie regionálního rozvoje ČR (SRR) Koncepční základ pro územní dimenzi Akční plán a jeho regionální verze NDÚD V rámci operačních programů určuje, kde se předpokládá koordinace v území. Finanční alokace obsahuje jen rámcově (viz předchozí slide). Navíc není dle MMR-NOK jednou ze základních metodik pro zpracování operačních programů. Proto ho většina ŘO využívá jen okrajově. Bude se aktualizovat už s ohledem na nové znění OP. EK nepovažuje za přijatelné vytváření alokací podle krajů. Proto NDÚD obsahuje 8 typů území, pro které lze vypsat územně specifické výzvy. Současně je uvedeno jaký typ intervencí (z kterých OP a jejich specifických cílů) zde lze využít. MPIN Uvádí 7 ITI, 6 IPRÚ, CLLD a dává prostor i pro vznik dalších. Není zřejmý rozdíl mezi ITI a IPRÚ pouze ve finanční alokaci. Popisuje tvorbu dokumentů a realizaci nástrojů. Také se předpokládá aktualizace dokumentu. NSK Měla by vyjednávat s ŘO a předávat podněty RSK a naopak přijímat podněty z území. Má právo korigovat návrhy RSK. Měla by mít iniciační roli. Zatím se uskutečnilo 1. jednání. NSK je zatím pasivní. RSK Koordinace CELÉ územní dimenze v území kraje. Předávání podnětů na národní úroveň. Předpokládáme, že na základě přijetí nominace a z předchozích prezentací máte představu o činnosti RSK. Můžeme do příště připravit samostatnou prezentaci o náplni činnosti členů RSK. SRR ČR EK požadovala koncepční ukotvení územní dimenze obdobně jako jsou předběžné podmínky. Jako jednou z mála, ne-li jedinou vhodnou se jevila Strategie regionálního rozvoje ČR. – Mají ji respektovat a naplňovat všechna ministerstva, mají k ní přispívat i subjekty v regionech. Obsahuje analýzu územních rozdílů. Nástrojem pro koordinace je Akční plán SRR ČR. Nyní se to rozšířil i o Regionální akční plány, které mají být podkladem pro práci RSK a přenos informací na NSK. Principy komunikace jsou na následujícím slide.

4 Koordinace územní dimenze
Nositelé projektů RSK Akční plán NSK Řídící orgány Územně specifické výzvy Podněty k přípravě projektů Předkládání projektů Info o projektech Nositelé ITI a CLLD Potřeba čerpání Samostatně se budou připravovat projekty v rámci integrovaných nástrojů (ITI a CLLD). Také v dalších oblastech se uvažuje se zpracováním samostatných plánů – krajské a místní plány vzdělávání, plány sociálního začleňování, akční plán RIS3 a možná i plány CHKO. Všechny tyto podklady by se měly potkat v rámci RAP a pak jako jednotný dokument by měly být použity při vyjednávání s OP. Potřeba financí, připravené projekty, podněty k vyhlášení výzev Vyjednávání výzev a jejich čerpání

5 Předběžný harmonogram výzev na rok 2015
Operační programy zapracovávají připomínky EK a jsou postupně opět předkládány EK Zveřejněn předběžný harmonogram výzev na 2015 Harmonogram neobsahuje specifické výzvy K čemu slouží územně specifické výzvy Rozvoji individuálních potřeb regionu Odpovídajícím demografickým trendům na místní úrovni Využití potenciálu Zvýšení konkurenceschopnosti Ve většině OP územní dimenze stále nedořešena. Schválení OP očekáváme nejdříve v červnu 2015. Chceme iniciovat přípravu (vč. vyčlenění alokací) a vyhlášení územně specifických výzev. K tomu potřebujeme podklady z území a dle schváleného modelu je nástrojem pro jejich shromáždění Regionální akční plán Strategie regionálního rozvoje ČR pro Olomoucký kraj.

6 Regionální akční plán SRR za Olomoucký kraj
Materiály zaslané členům RSK OK dne Metodika MMR – dokument pro tvorbu RAP OK RAP OK Projekty Krajského úřadu Olomouckého kraje Projekty příspěvkových organizací OK Projekty vložené do Zásobníku projektových námětů OK Návrh postupu zpracování RAP OK Z důvodu stále neujasněné metodiky MMR byla zpracována pouze pilotní verze RAP SRR za Olomoucký kraj (odeslána MMR , představena ROK ). Pilotní verze obsahuje expertní odhad projektových záměrů pouze za projekty Olomouckého kraje a jeho příspěvkových organizací. Za území Olomouckého kraje byl využit Zásobník projektových námětů kraje, který v dostatečné míře nevystihuje aktuální informace o projektech partnerů z OK do ESI fondů (osloveni byli regionalisté ORP, manažeři MAS a obce OK do obyvatel). Zapojení partnerů do zpracování RAP OK viz následující slajd.

7 Zapojení partnerů do zpracování RAP OK
Téma Realizátor (garant) Časové období Sběr významných projektových námětů Člen RSK OK 1 měsíc Dopracování projektových námětů Sekretariát RSK OK 14 dní Projednání projektových námětů Pracovní skupiny + Sekretariát RSK OK Odsouhlasení projektových námětů na individuálních schůzkách Zapracování informací z individuálních schůzek do RAP OK Projednání RAP OK na dalším jednání RSK OK 1 den Chceme-li iniciovat územně specifické výzvy musíme vědět na co (projekty) a kolik (alokace). Individuální schůzky s jednotlivými členy RSK OK budou obsahovat odsouhlasení upraveného seznamu projektových námětů, odhad absorpční kapacity a financí. V průběhu prací bude vytvořena Analýza pro zdůvodnění alokací OK ke specifickým cílům OP z pohledu NDÚD. Analýza podložená sběrem projektových námětů bude postoupena na národní úroveň do NSK. Cílem analýzy bude vypsání specifických výzev, prostřednictvím kterých budou moci čerpat finanční prostředky z ESI fondů žadatelé z území Olomouckého kraje. V první fázi chceme získat informace o důležitých projektech v území, podrobněji viz další slide.

8 Sběr významných projektových námětů
Členové RSK OK provedou sběr významných projektových námětů pro roky 2015 a 2016: Investiční náměty: nad 50 mil. Kč Neinvestiční náměty: nad 5 mil. Kč Významné projekty se zapojením více organizací Stěžejní projekty pro danou oblast Forma sběru projektových námětů Nositel Název akce Popis akce Rok předložení do výzvy Celkové náklady (v tis. Kč) Zdroj financování Soulad s koncepcemi Aktivita SRR Indikátory Olomoucký kraj II/444 Úsov - Uničov Rekonstrukce silnice II. třídy navazující na síť TEN-T a umožňující dopravu osob do zaměstnání 2018 35 000 IROP 1.1 PRÚOK C.1 4.2.2 Délka zrekonstruovaných silnic II. a III. třídy (8 km) Významné projektové náměty mimo integrované náměty ITI a CLLD: Investiční – předpokládané náklady nad 50 mil. Kč Neinvestiční – předpokládané náklady nad 5 mil. Kč Významné projekty se zapojením více organizací (např. projekty se zapojením dvou a více partnerů) Stěžejní projekty pro danou oblast – projektový námět nebude splňovat ani jedno z výše uvedených kritérií, ale je pro tematickou oblast stěžejní Forma sběru projektových námětů Každému členu RSK OK (mimo zástupce za Olomoucký kraj) bude prostřednictvím Sekretariátu RSK OK zaslána v jednotné formě excelovská tabulka. Do této tabulky budou členové RSK OK doplňovat informace za významné projektové náměty. Konkrétně je nutné vyplnit sloupce (Nositel, Název akce, Popis akce, Rok přeložení do výzvy, Celkové náklady a indikátory). Sloupce zvýrazněny červeně (Zdroj financování, Soulad s koncepcemi a Aktivita SRR) budou doplněny Sekretariátem RSK OK. Členové RSK OK dostali ve složce materiál Podklad_Výtah z Národního dokumentu k územní dimenzi, kde jsou uvedeny pouze ty části (specifické cíle) OP ČR, které obsahují územní dimenzi. Termín stanoven do 1 měsíce – Sekretariát RSK může připravit mediální podporu, která podpoří činnost členů RSK a OK při sběru projektových námětů do RAP (weby, tiskové zprávy v tiskovinách OK a měst, KS MAS apod.). Získané projektové náměty do členů RSK OK budou vloženy do Zásobníku projektových námětů. Celý úkol bude přílohou zápisu z RSK.

9 Děkuji za pozornost Ing. Radek Dosoudil
vedoucí odboru strategického rozvoje kraje


Stáhnout ppt "Regionální akční plán Olomouckého kraje"

Podobné prezentace


Reklamy Google